Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Dzīvokļu pabalsti neizsīks!

Šajā gadā valsts ir izdalījusi papildu finansējumu mājokļu garantiju programmā ģimenēm ar bērniem. Jāatgādina, ka šāda programma Latvijā darbojas jau vairākus gadus, un tās ietvaros ģimenes ar vienu vai vairākiem bērniem vecumā līdz 23 gadiem (ieskaitot) var saņemt garantiju mājokļa iegādei, būvniecībai vai pat remontam.

Saeimas budžeta komisija ir apstiprinājusi, ka valsts garantiju programma noteikti darbosies līdz 2019. gada jūlijam. Šim nolūkam finanšu institūcija Altum ir saņēmusi papildu finansējumu 2 809 590 eiro apmērā. Tādā veidā valsts garantiju summa sasniegs 11 238 000 eiro.

Lai nodrošinātu visu ģimeņu ar bērniem vajadzības pēc mājokļiem, valstij līdz 2019. gada beigām garantijām būtu jāatrod vēl 606 miljoni eiro. Visticamākais, ka valdība šo naudu atradīs, kā nekā mājokļu jautājums ir valstiski ļoti svarīgs. Līdz 2018. gada 31. decembrim iespēju izmantot valsts garantiju izvēlējās vairāk nekā 10 000 ģimeņu Latvijā. Papildu finansējums ļaus sniegt finansiālo palīdzību vēl 1478 ģimenēm.

Jāatgādina, ka valsts garantiju var izmantot kredīta noformēšanas laikā bankā.

Galvenie kritēriji, kuriem jāatbilst pretendentam:

■ Garantiju piešķir ģimenēm ar bērniem (līdz 23 gadiem ieskaitot), ja darījuma summa mājokļa iegādei un/vai būvniecības un remonta izmaksām nepārsniedz 200 000 eiro.

■ Garantijas termiņš ir līdz 10 gadiem.

■ Garantijas apmērs ir 10% no aizdevuma pamatsummas un ne vairāk kā 10 000 eiro, ja ģimenē ir viens bērns.

■ Garantijas apmērs ir 15% no aizdevuma pamatsummas un ne vairāk kā 15 000 eiro, ja ģimenē ir divi bērni.

■ Garantijas apmērs ir 20 % no aizdevuma pamatsummas un ne vairāk kā 20 000 eiro, ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu.

■ Ja banka kredītu izsniedz gan mājokļa iegādei, gan tā remontam, tad garantija attiecas uz abiem mērķiem.

■ Ja iegādājamais īpašums sastāv no vairākām atsevišķām daļām, tām fiziski jāatrodas kopā un to iegādei jābūt noslēgtam vienam aizdevuma līgumam.

Numuru arhīvs: spied un lasi!