Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā mainīsies tarifs?

Pexels.com

„Ziņās dzirdēju, ka uzņēmums Rīgas siltums no 1. augusta gatavojas paaugstināt siltumenerģijas tarifu,” raksta Raimonds Pavuks. „Turklāt siltuma piegādātājs atsaucas uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) 2019. gada lēmumu. Lūdzu, paskaidrojiet, kā divu gadu sens SPRK lēmums var ietekmēt tarifu šodien? Vēl es vēlos uzzināt, kāds būs tarifs, sākot ar 1. augustu? Atbildi saviem spēkiem nerodu ne internetā, ne laikrakstos.”

2019. gada jūlijā SPRK tiešām apstiprināja uzņēmuma Rīgas siltums jauno tarifu. Tad maksa par siltumenerģiju tika aprēķināta 51,9 eiro/MWh apmērā.

2020. gadā paaugstinātajā tarifā tika iekļauta kompensācija par neparedzētiem izdevumiem, kurus uzņēmums Rīgas siltums iztērēja saistībā ar gāzes tirgus atvēršanu 2017. gada aprīlī. Lai segtu šos izdevumus 11,4 miljonu eiro apmērā, patērētājiem vajadzēja divu gadu laikā piemaksāt Rīgas siltumam gandrīz 2 eiro par katru megavatstundu.

Atbilstoši SPRK lēmumam tarifam bez veco izdevumu kompensēšanas bija jāstājas spēkā no 2021. gada 1. augusta. Tieši tādā veidā divus gadus sens lēmums ietekmē siltumenerģijas cenas izmaiņas šovasar.

Toreiz, 2019. gadā, paredzēja, ka no 2021. gada 1. augusta rīdzinieki maksās 49,99 eiro par megavatstundu. Divu gadu laikā situācija ir mainījusies, tāpēc reālais tarifs no 1. augusta ir nedaudz zemāks – 45,27 eiro par megavatstundu.

Rīgas siltuma valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis izdevumam „Darīsim Kopā!” pavēstīja, ka no 1. oktobra gaidāms jauns tarifa pieaugums:

– Ar saviem spēkiem mēs ražojam tikai 30% no nepieciešamās siltumenerģijas, pārējo iepērkam no AS Latvenergo un mazajiem ražotājiem. Šovasar Latvenergo pieteiktā siltumenerģijas cena par aptuveni 40% pārsniedz mūsu tarifā paredzēto vērtību. Tāpat ir pieaugušas kā gāzes, tā šķeldas cenas, kas nepieciešamas siltumenerģijas ražošanai visās Rīgas siltuma katlumājās. Ņemot vērā izmaksu pieaugumu, mūsu uzņēmuma klientus sagaida ievērojams siltuma vērtības pieaugums – līdz pat 40% .

Siltuma tarifa galīgo apmēru, ar kādu Rīgā sāksies 2021./2022. gada apkures sezona, pēc Normunda Talča vārdiem, mēs uzzināsim septembrī.

Numuru arhīvs: spied un lasi!