Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Jānis Bordāns: „Cilvēka tiesības uz mājokli ir nostiprinātas Satversmē!”

Freepik.com

Vai beidzot tiks noteikta minimālā nekustamā īpašuma platība, kas netiks aplikta ar nekustamā īpašuma nodokli?

2020. gada vasarā Tieslietu ministrija paziņoja par plānu noteikt minimālo ar nekustamā īpašuma nodokli neapliekamo dzīvojamo platību. Kas notika ar šo plānu? Uz jautājumiem atbild tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

– Bordāna kungs, vasarā visa sabiedrība apsprieda Tieslietu ministrijas plānus veikt nekustamā īpašuma kadastrālās vērtēšanas sistēmas reformu. Tika ziņots, ka daudzu māju un dzīvokļu kadastrālā vērtība strauji palielināsies, tātad palielināsies arī nekustamā īpašuma nodoklis. Kas par to zināms šodien?

– Kā tieslietu ministrs es turpinu uzskatīt, ka izmaiņas kadastrālās vērtēšanas sistēmā nav iespējamas, kamēr Saeima nepieņems mūsu ierosinātos grozījumus Nekustamā īpašuma nodokļa likumā. Ar šiem grozījumiem mēs vēlamies pasargāt iedzīvotājus no nodokļu sloga pieauguma.

– Finanšu ministrija savukārt uzstāj, lai vispirms tiktu veiktas kadastrālo vērtību reformas, bet tikai pēc tam notiktu lemšana par ar nekustamā īpašuma nodokli neapliekamā minimuma ieviešanu.

– Satversmē ir noteiktas personas tiesības uz mājokli. Lai cilvēki to nezaudētu nodokļa pieauguma dēļ, mēs turpinām uzstāt uz neapliekamā minimuma ieviešanu mājoklim ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro.   

– Kādēļ jautājums pieklusa?

– Tagad viss ir atkarīgs no Finanšu ministrijas spējas vienoties ar Tieslietu ministriju par mūsu ierosinātajiem grozījumiem Nekustamā īpašuma nodokļa likumā. Tiklīdz Finanšu ministrija spēs spert soli pretī, Tieslietu ministrija sāks plānoto kadastrālās vērtēšanas reformas virzību.

– Jaunās nekustamā īpašuma kadastrālās vērtēšanas sistēmas plāns ir izsaucis sabiedrības neapmierinātību. Daudzi iedzīvotāji, uzzinājuši, ka viņu mājas un dzīvokļi kļūs divas reizes dārgāki, bija sašutuši. Vai esat gatavs paciest kritiku? 

– Jā, patlaban, piespiedu pauzes laikā, esam ieguldījuši daudz spēka jaunās kadastrālās vērtēšanas sistēmas uzlabošanā. Lai to izdarītu, mēs strādājam ar pašvaldībām un vērtētājiem. Mēs pastāvīgi meklējam pieļautās kļūdas. Kas attiecas uz mājokļa novērtējumu, speciālisti mūsu sistēmu atzīst par pietiekami precīzu.

– Jautājums, ko uzdod mūsu lasītāja: „Kāpēc visiem mājokļu īpašniekiem jūs piedāvājat vienādu mājokļa kadastrālās vērtības neapliekamo minimumu – 100000 eiro? Kāpēc jūs darāt pāri lielām un daudzbērnu ģimenēm?”

– Gluži pretēji, saskaņā ar mūsu piedāvājumu neapliekamais minimums jāaprēķina atsevišķi katram cilvēkam, kurš dzīvo dzīvoklī vai mājā. Tas ir 100000 eiro katram deklarētajam, ieskaitot bērnus. Šādu noteikumu plānots attiecināt uz ģimenēm līdz pieciem cilvēkiem, attiecīgi – nodokļa atlaide tiks piemērota nekustamajam īpašumam ar kadastrālo vērtību līdz 500000 eiro. Dārgākiem objektiem mēs neapliekamo minimumu nepiemērosim, jo, ja cilvēkam pieder tik ekskluzīvs nekustamais īpašums, tad viņam ir pa spēkam arī nodokļus samaksāt.

Atgādinām, ka no 2021. gada 1. janvāra izmaiņas kadastrālās vērtēšanas sistēmā un nekustamā īpašuma nodokļa aprēķina kārtībā nav gaidāmas. Pēc vienošanās starp valdošās koalīcijas partijām jautājums pagaidām ir iesaldēts.

Numuru arhīvs: spied un lasi!