Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā nezaudēt priekšrocības?

Freepik.com

2024. gadā Rīgā mainīsies nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtība 

Būtiskas atlaides līdz pat 90% varēs saņemt tikai tie Rīgas iedzīvotāji, kuri Pašvaldības ieņēmumu pārvaldei operatīvi paziņos savu elektronisko saziņas adresi. Tiesa, no stingrās prasības atbrīvoti pensionāri, invalīdi un maznodrošinātie galvaspilsētas iedzīvotāji. Pārējie mājokļu īpašnieki var būt nepatīkami pārsteigti, 2024. gada 15. februārī ieraugot, ka viņu īpašuma nodoklis ir palielinājies... septiņas reizes!

Rīgas valstspilsētas Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes vadītāja Ināra Papina stāsta, kuriem rīdziniekiem šajā un nākamajā gadā pienākas īpašuma nodokļa atvieglojumi un kā tos saņemt.

Katrai personai, kurai ir nekustamais īpašums – zeme, māja, dzīvoklis, ražošanas telpas u. c. par to ir jāmaksā nodoklis. Nauda nonāk tās pašvaldības budžetā, kurā atrodas nekustamais īpašums.

Rīgas valstspilsētas Pašvaldības ieņēmumu pārvalde ir atbildīga par nekustamā īpašuma nodokļu (NĪN) aprēķināšanu, maksājuma paziņojumu sagatavošanu un nosūtīšanu īpašniekam.

Aprēķinu pamatā ir Valsts zemes dienesta noteiktā īpašuma kadastrālā vērtība.

Nodokli var maksāt par visu gadu uzreiz, vai arī reizi ceturksnī – ne vēlāk kā 31. martā, 15. maijā, 15. augustā un 15. novembrī – kas naudas izteiksmē sastāda vienu ceturto daļu no gada nodokļa summas.

Īpašuma nodokļa likmes:

■ 0,2% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, ja tā nepārsniedz 57 000 eiro;

■ 0,4% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, ja tā ir robežās no 57 000 eiro līdz 107 000 eiro;

■ 0,6% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības virs 107 000 eiro.

Rīgā lielākā daļa dzīvokļu tiek aplikti ar nodokli no 0,2 līdz 0,6%. Tāpat ar vienādām likmēm tiek apliktas ēkas, kuru lietošana saistīta ar dzīvesvietu (garāžas, privātās autostāvvietas, dārza mājas līdz 40 kv. m., pagrabi, noliktavas un saimniecības telpas), ja tās netiek izmantotas saimnieciskai darbībai.

Bet nodoklis ar samazinātu likmi tiek aprēķināts tikai par tām mājām un dzīvokļiem, kur jaunā gada 1. janvāri ir deklarēta vismaz viena persona. Ja īpašumā nav deklarēts neviens īrnieks, nodoklis uzreiz palielinās līdz 1,5% no īpašuma kadastrālās vērtības!

Nosacījumi pabalstu saņemšanai

Daudz rīdzinieku saņem pašvaldības piešķirto atlaidi īpašuma nodokļiem.

Taču nākamajā gadā daļa rīdzinieku savā nodokļu rēķinā var neieraudzīt ierasto atlaidi, jo pašvaldība ir ieviesusi jaunus noteikumus.

Lai 2024. gadā saņemtu īpašuma nodokļa atvieglojumus Rīgā, iedzīvotājiem līdz 1. janvārim Rīgas pašvaldības ieņēmumu pārvaldē jāreģistrē oficiālā elektroniskā adrese vai jādod piekrišana elektroniskai saziņai.

Elektroniskās saziņas kanālam (elektroniskajai adresei) jābūt aktīvam visu gadu, lai varētu sniegt informāciju par nekustamā īpašuma nodokli.

Oficiālā elektroniskā adrese ir pastkastīte portālā latvija.lv, sadaļā Mana darba vieta, kas kalpo par vietni oficiālajai saziņai ar jebkuru valsts un pašvaldības iestādi.

Ja oficiālā elektroniskā adrese jau reģistrēta un visa ar NĪN saistītā korespondence īpašniekam jau nosūtīta, tad viņam nav pienākuma sazināties ar Pašvaldības ieņēmumu pārvaldi, lai apstiprinātu šo saziņas kanālu.

Svarīgi, ka par elektroniskās saziņas kanālu ar Pašvaldības ieņēmumu pārvaldi iespējams reģistrēt arī parasto e-pasta adresi.

Piekrišanu elektroniskai saziņai ar Pašvaldības ieņēmumu pārvaldi var noformēt šādi:

■ vispirms reģistrēties un aktivizēt oficiālo elektronisko adresi portālā latvija.gov.lv;

■ tad iesniegt pieteikumu portālā www.e-riga.lv sadaļā Nekustamā īpašuma nodoklis, pakalpojumā – Elektronisko dokumentu iesniegšana.

Pieteikumu, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, var sūtīt uz nodaļas e-pasta adresi: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Ja persona nelieto internetu

Nodokļu maksātājiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nedarbojas internetā, bet pretendē uz nodokļu atvieglojumiem 2024. gadā, līdz 1. janvārim ir jāiesniedz pieteikums Rīgas valstspilsētas pašvaldības Ieņēmumu pārvaldē. Tajā jānorāda objektīvi iemesli, kas neļauj reģistrēt oficiālu e-pasta adresi (piemēram, ja tas tiek darīts reliģisku iemeslu dēļ – autora piezīme), un jāpaziņo, vai piekrītat elektroniskai saziņai ar pārvaldi pa e-pastu.

Sīkāku informāciju var iegūt, zvanot pa informatīvo tālruni 80000850 (bezmaksas), +371 67105919 (zvaniem no ārvalstīm).

Kā organizēt nodokļu paziņojumu elektronisko sūtīšanu?

Izmantojot internetbanku, dodieties uz vietnes www.e-pakalpojumi.lv sadaļu Nekustamais īpašums un izvēlieties elektronisko pakalpojumu E-pasta un SMS pieteikums. Piesakieties, lai saņemtu paziņojumus pa e-pastu.

Kur un kā maksāt nodokli?

Mūsu sarunu biedre ir Rīgas domes Ieņēmumu pārvaldes vadītāja Ināra Papiņa.

– Vai persona var maksāt īpašuma nodokli par citu personu? Piemēram, meita par māti vai otrādi?

– Nodokļu maksātāja vietā īpašuma nodokli var maksāt jebkura persona (arī ģimenes loceklis vai pilnvarnieks). Veicot maksājumu, ailē Maksājuma mērķis jānorāda tā nodokļu maksātāja numurs, par kuru maksājat naudu. Nekustamā īpašuma nodokļu samaksai par citu personu notariāli apliecināta pilnvara nav nepieciešama.

– Kur un kā cilvēks var samaksāt īpašuma nodokli?

– Samaksāt nekustamā īpašuma nodokli var tiešsaistē savā internetbankā vai arī portālos e-riga.lv, e-pakalpojumi.lv vai latvija.gov.lv.

Samaksāt nekustamā īpašuma nodokli ar bankas maksājumu karti var Rīgas pašvaldības finanšu pārvaldes klientu apkalpošanas centrā Terēzes ielā 5, Rīgā, atgādinām, ka tur iepriekš jāpiesakās, zvanot pa tālruni 80000850. Vēl nodokļa samaksa iespējama arī Rīgas mikrorajonu iedzīvotāju centros.

Nodokli var samaksāt skaidrā naudā vai ar bankas karti veikalu ķēdes MAXIMA Latvija kasēs, Latvijas Pasta nodaļās vai banku filiālēs.

Ja jums ir nodokļu parāds

– Vai persona var saņemt īpašuma nodokļa atvieglojumu 2024. gadā, ja viņai ir nodokļu parāds 2023. gadā?

– Atbildēšu tā: pabalstus piešķir tikai tad, ja cilvēkam nav īpašuma nodokļu parādu vai ja parāds nepārsniedz paredzēto nodokļu atvieglojumu apmēru.

– Kā uzzināt nekustamā īpašuma nodokļa parāda summu? Vai ir iespējams parādu samaksāt pa daļām?

– Informāciju par aprēķināto nekustamā īpašuma nodokli, tajā skaitā arī parādiem, var apskatīt portālos e-riga.lv, e-pakalpojumi.lv vai latvija.gov.lv. Turklāt parāda apmēru nodokļu maksātājs var noskaidrot, zvanot uz Pašvaldības ieņēmumu pārvaldi pa informatīvo tālruni 80000850.

Ja nodokļu maksātājam ir finansiālas grūtības, viņš var pieteikties uz pārrunām Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē, lai sastādītu nokavēto maksājumu samaksas grafiku uz laiku līdz trim gadiem.

Kam pienākas pabalsti?

– Kā 2023. gadā mainījusies pabalstu piešķiršanas sistēma un kādas jaunas pabalstu saņēmēju kategorijas būs 2024. gadā?

– No 2023. gada vairākām nodokļu maksātāju kategorijām priekšnoteikums atvieglojumu saņemšanai ir elektroniskā saziņa ar Finanšu departamentu.

Papildus jau 2023. gadā pastāvējušajiem atvieglojumiem Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 109 Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Rīgā paredz piecas jaunas īpašuma nodokļa atvieglojumu kategorijas:

■ nekustamiem īpašumiem, ko pakalpojumu sniegšanai rīdziniekiem izmanto dažādas organizācijas, kuras noslēgušas sadarbības līgumu ar Rīgas pašvaldību, – 90% ;

■ jaunbūvētām individuālām dzīvojamām mājām ar gandrīz nulles enerģijas patēriņu – 90%;

■ ēkām, kas celtas tādu projektu ietvaros, kurus Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra atzinusi par prioritāriem investīciju projektiem – 50%;

■ zemei, uz kuras tiek būvēta jauna daudzdzīvokļu māja, jauna biroju vai ražošanas ēka – 70%;

■ nodokļu maksātājiem, kuri atzīti par Černobiļas atomelektrostacijas avārijā cietušajiem vai ir piedalījušies Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanā – 50%.

Savukārt no 2024. gada nodokļu atvieglojumi tiks piemēroti arī jaunbūvētām vai pilnībā renovētām ēkām, kurām ir piešķirts kāds no turpmāk minētajiem sertifikātiem: BREEAM International New construction, BREEAM Refurbishment and Fit-Out, LED BD + C vai DGBN – ne mazāk par 55%.

– Kādas rīdzinieku grupas tagad saņem pabalstus automātiski? Un kam jāraksta iesniegums nodokļu atvieglojumu saņemšanai?

– Automātiski pabalsti tiek nodrošināti tām personām, kurām saskaņā ar Rīgas Sociālā dienesta lēmumu ir noteikts maznodrošinātas vai trūcīgas personas statuss; ģimenēm ar bērniem (līdz bērnu pilngadības sasniegšanai); apgādnieka zaudējuma pensiju saņēmējiem; nodokļu maksātājiem par pašvaldībai piederošo zemi, kas ir iznomāta dārziem un sakņu dārziem;

■ nodokļu maksātājiem par daudzdzīvokļu māju, kurā veikta fasādes siltināšana,

■ kā arī citām iedzīvotāju kategorijām.

– Pieņemsim, ka cilvēkam 2022. gadā nebija tiesību uz nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem, bet 2023. gadā viņš šīs tiesības ieguvis – piemēram, aizgājis pensijā. Vai viņam par to jāziņo Rīgas pašvaldības ieņēmumu pārvaldei?

– Lai sāktu saņemt nodokļu atvieglojumus, atsevišķām nodokļu maksātāju kategorijām tiešām ir jāiesniedz Rīgas domes Finanšu departamentā iesniegums par atvieglojuma piešķiršanu. Tas tiek darīts līdz taksācijas gada 15. decembrim.

– Kuram no jaunajiem atlaižu pretendentiem būtu jāraksta šāds paziņojums?

– Tie ir pensionāri, personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti, bērni invalīdi, kā arī nodokļu maksātāji, kuriem ir viena deklarētā dzīvesvieta ar 1. vai 2. grupas invalīdu vai ar bērnu invalīdu. Tāpat iesniegums jāraksta cilvēkiem, kas atzīti par Černobiļas atomelektrostacijas avārijā cietušajiem vai šīs avārijas seku likvidētājiem.

– Vai šajās kategorijās iekļautajiem rīdziniekiem katru gadu jāraksta iesniegums nodokļu atvieglojumu saņemšanai?

– Nē, pieteikums jāiesniedz tikai vienu reizi. Tiesa, ja personai vairs nav pamata pabalsta saņemšanai, arī par to jāpaziņo Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldei.

Īpašuma nodokļa atvieglojumi

90% atlaidi no nodokļa summas ir tiesības saņemt:

■ personām, kurām ir trūcīgās personas statuss;

■ vientuļiem pensionāriem un vientuļiem 1. vai 2. grupas invalīdiem;

■ ģimenēm, kurās ir trīs vai vairāk bērnu, kas jaunāki par 19 gadiem (vai līdz 24 gadiem, ja bērns nestrādā, bet klātienē mācās augstskolā, tehnikumā vai skolā);

■ cilvēkiem, kuri taksācijas gada 1. janvārī bija aizbildņi bērnam, kurš saņem apgādnieka zaudējuma pensiju;

■ pieaugušiem līdz 24 gadu vecumam, kas saņem apgādnieka zaudējuma pensiju, ja viņi iegūst pilna laika vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību;

■ bērniem invalīdiem un kopā ar viņu deklarētiem radiniekiem – vecākiem, vecvecākiem, brāļiem, māsām.

70% atlaidi no nodokļa summas ir tiesības saņemt:

■ maznodrošinātām personām;

■ pensionāriem un 1. vai 2. grupas invalīdiem, kuriem nav pilngadīgu bērnu un kuri dzīvo dzīvoklī kopā ar citu pensionāru vai 1. vai 2. grupas invalīdu;

■ divu bērnu, kas jaunāki par 19 gadiem (vai līdz 24 gadiem, ja bērns nestrādā un ir pilna laika students augstskolā vai skolā) vecākiem;

■ cilvēkiem, kas deklarēti kopā ar 1. vai 2.grupas invalīdu, kurš ir viņa bērns, mazbērns, brālis, māsa, laulātais, vecāks, vecmāmiņa vai vectēvs.

50% atlaidi no nodokļa summas ir tiesības saņemt:

■ pensionāriem, kuriem ir pilngadīgi bērni, ja pensionārs dzīvo vienā dzīvoklī ar vienu pensionāru vai 1. vai 2. grupas invalīdu;

■ politiski represētām personām;

■ viena bērna vecākiem, ja bērns ir jaunāks par 19 gadiem (vai līdz 24 gadiem, ja bērns nestrādā un ir augstskolas vai skolas pilna laika students).

Tas ir svarīgi!

Nodokļu atvieglojumi netiek summēti. Ja personai pienākas divas atlaides, tad tiek piemērota lielākā. Atlaide netiek piemērota, ja persona gūst ienākumus no sava īpašuma vai tā daļas iznomāšanas vai ja īpašnieks īpašumu izmanto saimnieciskai darbībai.

Ievadiet savu elektronisko adresi!

– Rīgas pašvaldība informē, ka, lai saņemtu nodokļa atvieglojumu, īpašniekam tagad ir jānorāda elektroniskā adrese saziņai ar ieņēmumu pārvaldi. Bet kā rīkoties pensionāriem, piemēram, ja viņiem nav pie­ejams internets un nav elektroniskās adreses?

– Prasība nodokļu maksātājiem norādīt elektroniskās saziņas kanālu (e-pastu) neattiecas uz visiem. Tā neattiecas uz pensionāriem, personām ar 1. vai 2. grupas invaliditāti, personām, kas atzītas par Černobiļas atomelektrostacijas avārijā cietušajiem vai šīs avārijas seku likvidatoriem. Turklāt personām ar maznodrošinātās vai trūcīgās personas statusu, kā arī politiski represētajiem Rīgas iedzīvotājiem nav jāreģistrē elektroniskā adrese, lai sazinātos ar Pašvaldības ieņēmumu pārvaldi.

– Kā jūs iegūstat informāciju, ka persona ir pensionārs vai represēta persona un līdz ar to ir atbrīvota no pienākuma reģistrēt elektronisko saziņas kanālu?

– Šajās kategorijās iekļautajiem rīdziniekiem jāiesniedz iesniegums Ieņēmumu pārvaldē un ar dokumentiem jāapliecina tiesības uz pabalstiem, nereģistrējot elektronisko adresi. (Bet tas ir nepieciešams tikai tad, ja šāda informācija departamentā nav iesniegta agrāk. – red. piezīme). Izrādās, ka tad, ja pagājušajā gadā persona ir saņēmusi īpašuma nodokļa atvieglojumus kā pensionārs vai invalīds utt., tad informācija par viņas statusu jau ir Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē. Bet, ja saņēmēja statuss iegūts tikai 2023. gadā, tad būs jāraksta iesniegums.

– Ne visi rīdzinieki zina, ka, lai saņemtu īpašuma nodokļa atvieglojumu, bija jāiesniedz iesniegums pārvaldē. Vai ir iespēja pieprasīt nodokļu atvieglojumus ar atpakaļejošu datumu?

– Ja persona nesaņēma nodokļa atvieglojumu par 2023. gadu, bet viņai bija tādas tiesības, tad līdz šī gada 15. decembrim Ieņēmumu pārvaldē vēl var iesniegt iesniegumu par nodokļa atvieglojuma piešķiršanu 2023. gadam un vienlaikus reģistrēt elektroniskās saziņas kanālu, ja uz viņu attiecas šī prasība.

– Kas notiek ar īpašuma nodokļiem, ja cilvēks 2023. gada vidū aiziet pensijā, saņem invaliditāti vai maznodrošināta statusu? Vai var sazināties ar pārvaldi un pieprasīt nodokļu pārrēķinu?

– Jā, dažām pabalstu saņēmēju kategorijām faktiski ir tiesības uz šādu pārrēķinu, sākot ar nākamo mēnesi pēc tam, kad viņiem ir pamats saņemt nodokļu atlaidi. Pensionāri, 1. vai 2. grupas invalīdi, bērni invalīdi, nodokļu maksātāji, kuriem ir viena deklarētā dzīvesvieta ar 1. vai 2. grupas invalīdu vai bērnu invalīdu, cilvēki, kas atzīti par Černobiļas avārijā cietušajiem, atomelektrostaciju vai šīs avārijas seku likvidētājiem.

– Sakiet, vai pašvaldība plāno no 2024. gada samazināt īpašuma nodokļa atvieglojumu kategorijas?

– Nē, 2024. gadā visi nodokļu maksātāji, kuriem iepriekš bija īpašuma nodokļa atvieglojumi, tos nezaudēs.

Ja esat zaudējis uzturēšanās atļauju

– Daļa Krievijas pilsoņu pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Latvijā zaudēja 2023. gadā. Vai tiešām viņiem tagad būs jāmaksā īpašuma nodoklis 1,5% apmērā no īpašuma kadastrālās vērtības?

– Nē, īpašnieka pilsonība neietekmē pabalstu saņemšanas kārtību par nekustamo īpašumu Rīgā. Cits jautājums ir par to, ka dzīvesvietas deklarēšanai personai ir nepieciešams tiesisks pamats, tas ir, pastāvīgās vai termiņuzturēšanās atļauja Latvijā. Ja personas dzīvoklī 1. janvārī nav deklarēts neviens iedzīvotājs, tad nodoklis tiks piemērots 1,5% apmērā no tā kadastrālās vērtības.

Numuru arhīvs: spied un lasi!