Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Gan skaistas, gan uzticamas

Rīgas pašvaldība ir izstrādājusi tipveida projektu ērtiem un viegli izbūvējamiem atkritumu laukumiem 

2024. gadā dzīvokļu īpašnieki varēs lūgt pašvaldības līdzfinansējumu segto atkritumu laukumu nojumju ierīkošanai. Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta darbinieki ir sagatavojuši šādu nojumju tipveida projektus, kas ļaus iedzīvotājiem netērēt papildu laiku un pūles būvniecības saskaņošanai pašvaldības struktūrās. Vairāk par projektu stāsta Rīgas galvenā dizainere Evelīna Ozola.

– Novērojām, ka iedzīvotājus ļoti interesē tipveida segto atkritumu laukumu dizains, kas ļauj veidot labvēlīgu vidi un pasargāt mājas konteinerus no nepiederošām personām, kas tur izmet atkritumus, bet par to jāmaksā konkrētās mājas iedzīvotājiem.

Mūsu projekts ir ļoti vienkāršs un piemērots praktiski jebkurai mājai. Šādas nojumes uzstādīšanai var saņemt arī pašvaldības līdzfinansējumu. Ir dažādi novietņu varianti, kas paredzēti atšķirīgam konteineru skaitam. Pamata konstrukcija ir neliela mājiņa, ko veido stabils, izturīgs metāla karkass, kas aizpildīts ar koka paneļiem. Viena moduļa izmērs ir 1,4 x 1,6 m, un tajā var novietot vienu lielo (tilpums – 1,1 kub. m) vai divus mazos (tilpums – 0,24 kub. m) konteinerus. No šiem moduļiem iespējams izveidot rindu vai dažādas konfigurācijas atkritumu konteineru novietni.

Šādu nojumi var izgatavot vai nu pats, vai arī to pasūtīt jebkurā būvniecības uzņēmumā. Galvenais, ko pašvaldība iedzīvotājiem nodrošina, ir gatavs projekts. Dalībai projektā nebūs vēlreiz jāpasūta būvniecības tehniskā dokumentācija.

– Kas jādara, lai mājā uzstādītu šādu tipveida nojumi?

– Mājas pārstāvim jāveic šādas darbības:

■ lejupjāielādē pieteikuma veidlapa, standarta projekta vizuālais risinājums un grafiskie risinājumi;

■ jāaizpilda paskaidrojuma veidlapa;

■ jāsagatavo situācijas plāns, kas arī nav sarežģīti, – būvju situāciju plāns ir jāpasūta Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā (pakalpojuma izmaksas ir 32 eiro). Šajā plānā pašiem iedzīvotājiem jāiezīmē nojumes vieta ar tās ārējiem izmēriem;

■ dokuments, kas apliecina tiesības plānot būvniecību un to saskaņot ar trešajām personām, ja šī būvniecība skar, piemēram, zemes gabala īpašnieku;

■ visbeidzot – dokumenti jāiesniedz būvniecības informācijas sistēmā  bis.gov.lv.

To visu var izdarīt attālināti, izdrukas uz papīra netiek prasītas.

Kad būs gatavs programmas nolikums, kurā visas šīs darbības būs aprakstītas sīkāk.

– Kur nevajadzētu uzstādīt atkritumu konteineru nojumes?

Patiešām, tādas vietas ir – Rīgas apbūves noteikumos aizliegts izvietot atkritumu konteinerus tieši pie mājas ieejas. Visi pārējie dokumenti, piemēri un padomi tuvākajā laikā būs atrodami Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta mājaslapā.

Vienīgais mājas darbs, kas jāizpilda iedzīvotājiem, lai varētu izmantot tipveida projektus, – ir jāizvēlas atbilstīga nojumes konfigurācija, krāsa un jāveic atzīme situācijas plānā. Un tas patiešām ir ļoti vienkārši. Būvju situācijas plānu, kurā veikt atbilstīgo atzīmi, var saņemt Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā.

Sīkāka informācija par to, kā 2024. gadā iegūt Rīgas domes līdzdalību, lai uzlabotu atkritumu laukumu, lasiet šeit.

Numuru arhīvs: spied un lasi!