Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Nepalaidiet garām īpašuma nodokļa atlaidi!

No 2023. gada rīdziniekiem stājas spēkā jauna prasība: ja vēlaties maksāt mazāku nodokli, reģistrējiet savu e-pasta adresi

Daudzi rīdzinieki ir pieraduši saņemt atlaidi īpašuma nodoklim 25–90% apmērā. Lai nezaudētu atlaides, līdz 2023. gada 1. janvārim daļai Rīgas iedzīvotāju ir jāizpilda jaunās prasības. Neuzmanīgajiem nodoklis pieaugs vismaz par ceturtdaļu.

Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē avīzei Darīsim Kopā! skaidroja, ka jaunais nosacījums nekustamā īpašuma nodokļa atlaides saņemšanai ir drošs elektroniskais savienojums starp dzīvokļa vai mājas īpašnieku un ieņēmumu pārvaldi.

Īpašniekam, kurš nevēlas zaudēt atlaidi, līdz 2023. gada 1. janvārim jāreģistrē oficiāla e-pasta adrese vai jāinformē Pašvaldības ieņēmumu pārvalde par e-pasta adresi drošai saziņai. E-pasta adresei ir jābūt patiesai, nevis fiktīvai, un īpašniekam tā regulāri jāpārbauda.

■ ■ ■

Lai gan šis noteikums stājas spēkā tikai no 2023. gada 1. janvāra, to pieņēma jau 2022. gada sākumā, kad tas raisīja daudz jautājumu. Rīdzinieki bija noraizējušies: „Kā rīkoties, ja cilvēkam nav pieejams internets vai viņš vienkārši neizmanto elektronisko pastu?”

Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē avīze Darīsim Kopā! precizēja, ka prasība reģistrēt elektronisko saziņas kanālu neattiecas uz nodokļu maksātājiem, kuri ir pensionāri, personas ar 1. vai 2.grupas invaliditāti, Černobiļas avārijas seku likvidētāji vai tajā cietušie, kā arī personas ar trūcīgās vai maznodrošinātās personas statusu un politiski represētās personas.

Visām personām, kas atbrīvotas no obligātā e-pasta reģistrācijas, Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē statusu apliecinoši dokumenti jāiesniedz tikai tad, ja iestādes rīcībā šīs informācijas nav. Ja cilvēks jau izmanto nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi kā pensionārs vai maznodrošināta persona, tad nekādi papildu dokumenti netiek prasīti.

■ ■ ■

Labā ziņa ir tā, ka 2023. gads ir noteikts par pārejas gadu. Tādējādi persona, kura līdz 1. janvārim nebūs paspējusi informēt pārvaldi par e-pasta adresi un februārī saņems lielo nodokļu rēķinu, tomēr varēs pretendēt uz ierasto atlaidi.

Lai to izdarītu, īpašniekam līdz 2023. gada 15. decembrim jāpiesakās Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē un jāreģistrē e-pasta adrese (vai jāiesniedz iesniegums ar pamatojumu, kas viņam liedz to izdarīt). Ja tas tiks paveikts, īpašnieks atkal saņems ierasto atlaidi visam 2023. gadam.

■ ■ ■

Vienkāršākais veids, kā reģistrēt e-pasta adresi saziņai ar Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldi, ir izmantot interneta vietni portālā
eriga.lv, sadaļā „Nekustamā īpašuma nodoklis” e-pakalpojumu „Elektroniskais pieteikums”.

Savu e-pastu var reģistrēt arī portālā epakalpojumi.lv, sadaļā „Nekustamais īpašums” – e-pasta un SMS pieteikums.

Vairāk informācijas par jauno prasību rīdzinieki var gūt, zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 80000850.

Numuru arhīvs: spied un lasi!