Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Dāvana no Rīgas pašvaldības

Galvaspilsētā ir mājas, kas, saņemot pašvaldības līdzfinansējumu, jau ietaupījušas 20–30% no remontdarbu izmaksām

Apsaimniekošanas uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs ir uzkrājis lielu pieredzi dzīvojamo māju remontdarbu veikšanā, izmantojot Rīgas pašvaldības līdzfinansējumu. Tā kā iedzīvotājiem ir pieejamas dažādas līdzfinansējuma programmas, apsaimniekošanas uzņēmuma uzdevums ir palīdzēt iedzīvotājiem izprast nosacījumus, izvēlēties piemērotāko un sagatavot dokumentus.

Darbi jau paveikti

Piemēram, 2022. gadā uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs apsaimniekošanā esošajai mājai Tallinas ielā 32, korpuss 1, tika renovēta fasāde. Darbu izmaksas tuvojās 150000 eiro, tādēļ 23 dzīvokļu mājas iedzīvotāji nekavējās un ar apsaimniekotāja palīdzību vērsās pēc pašvaldības līdzfinansējuma. Māja varēja pretendēt uz līdzfinansējumu 30000 eiro apmērā.

Vēl viens veiksmīgs piemērs bija mājas Ģenerāļa Radziņa krastmalā 21 fasādes renovācija 2022. gada vasarā. Restaurācijas darbi šajā mājā izmaksāja aptuveni 250 tūkstošus eiro, Rīgas domes līdzfinansējums, kas saņemts ar Rīgas namu apsaimniekotāja palīdzību, ļāva šo summu samazināt par 30000 eiro.

Uzdevumi 2023. gadam

Rīgas namu apsaimniekotājs ir palīdzējis saņemt pašvaldības līdzfinansējumu divām mājām, kurām 2023. gadā bija nepieciešama steidzama pagraba pārsegumu pastiprināšana. Piemēram, mājai Ģertrūdes ielā 99, korpuss 1, ir rezervēts līdzfinansējums vairāk nekā 14000 eiro apmērā.

– Šajā mājā bija pirmsavārijas situācija, – stāsta Rīgas namu apsaimniekotāja attīstības direktors Aleksandrs Sakovskis. – Ja dzīvokļu īpašnieki nepiekristu sākt remontu, tad būvniecības procesus uzraugošās iestādes varētu pieprasīt mājas ekspluatācijas pārtraukšanu.

– Vai visiem īrniekiem būtu jāpamet dzīvokļi?

– Lai arī tas izklausās nežēlīgi – jā. Atgādināšu, ka šāda situācija 2023. gada ziemā izveidojās mājās Kr. Valdemāra ielā 117 un 119. Māja ar numuru 119 ir mūsu uzņēmuma apsaimniekošanā.

2023. gada 18. februārī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests no mājām Krišjāņa Valdemāra ielā 117 un 119 evakuēja visus iedzīvotājus, kā arī daļēji ierobežoja satiksmi uz ielas. Iemesls bija plaisas, kas radušās māju sienās. 2023. gada 20. aprīlī uzraugošās iestādes paziņoja, ka mājā Nr.119 nepieciešamie darbi ir pabeigti un mājas iedzīvotāji var atgriezties savos dzīvokļos.

– Latvijā ir tāda lieta, kā precedents, – turpina Aleksandrs Sakovskis. – Tas, kas atgadījās Krišjāņa Valdemāra ielas divās mājās, parādīja, kas var notikt, ja dzīvokļu īpašnieki gadiem neuzskata par vajadzīgu māju renovēt. Pašvaldības būvvalde un Būvniecības valsts kontroles birojs uz šādām situācijām dzīvojamajās ēkās raudzījās bargi. Izmantojot Krišjāņa Valdemāra ielas 119 piemēru, klientiem no citām mājām skaidrojam, ka nav jākavējas ar remonta veikšanu, jo runa ir ne tikai par mājas labiekārtošanu, bet arī par dzīvokļu lietošanas tiesībām.

Bīstami, bet ne ļoti?

– Daudzas mājas vēlētos saņemt Rīgas domes dotāciju, lai ietaupītu līdz 50% no remontdarbu izmaksām. Kas par to būtu jāzina?

– Ja mājā ir plaisas, nesošo konstrukciju vai ārsienu, griestu u. c. viengabalainības pārtraukumi, tad var pretendēt uz līdzfinansējumu bīstamu situāciju novēršanai. Šī programma darbojas reizi divos gados, un tas nozīmē, ka mājas, kuras pieteiksies 2023. gada pavasarī, piešķirto līdzfinansējumu saņems tikai 2024. gadā.

– Te ir pretruna: bīstamā situācija mājā ir tagad, bet līdzfinansējums tās likvidēšanai ir tikai pēc gada...

– Patiešām, līdzfinansējuma iegūšana prasa laiku. Galu galā mājām, kuras iesniedza pieteikumus līdz 2022. gada 9. maijam, bija jāsāk gatavot dokumentus ne vēlāk kā 2021. gada otrajā pusē, bet Rīgā ir cita grantu programma – vēsturisko māju fasāžu atjaunošanai, kam ir viena gada cikls.

Izņēmums noteikumos

– Vai dzīvokļu īpašnieki tādās mājās kā Krišjāņa Valdemāra ielā 119, kur izveidojās avārijas situācija un bija nepieciešami tūlītēji remontdarbi, varēs saņemt līdzfinansējumu?

– Tas ir labs jautājums. Mājai bija nepieciešami divu veidu remontdarbi: bīstamo plaisu labošana sienās un pamatu nostiprināšana. Tā kā plaisu likvidēšana bija galvenais nosacījums, lai dzīvokļu īpašnieki varētu atgriezties savā mājā, šie darbi jau ir pabeigti un nodoti Pilsētas attīstības departamentam. Lai gan tie ir reāli bīstamības novēršanas darbi, pašvaldības līdzfinansējumu par tiem nevarēs saņemt.

– Kāpēc?

– Programmas divu gadu cikla dēļ. Lai dzīvokļu īpašnieki varētu pretendēt uz līdzfinansējumu, 2023. gadā remontdarbus nevarēja veikt, bija jāsagaida pašvaldības lēmums un darbi jāizpilda 2024. gadā.

Mēs lūdzām RĪgas domi izrādīt pretīmnākšanu iedzīvotājiem, komisija turpiba izskatīt šo gadījumu un, iespējams, pieņems kompromisa lēmumu.

Savukārt līdz 2023. gada 9. maijam mums izdevās sagatavot un iesniegt Rīgas domes Īpašuma departamentā projektu līdzfinansējuma saņemšanai mājas pamatu nostiprināšanai. Arī šie neatliekamie darbi sāksies 2023. gadā (nevis 2024. gadā, kā to paredz programmas nosacījumi – red. piezīme), taču ceram, ka pašvaldība tomēr piešķirs mājai tik ļoti nepieciešamo līdzfinansējumu, ja tā var teikt, par veiktā darba faktu.

Ja dzīvokļu īpašnieki, saņēmuši brīdinājumu par pirmsavārijas situāciju no mājas apsaimniekotāja vai būvniecības procesus uzraugošajām iestādēm, neizvairās no nepieciešamo remontdarbu noteikšanas, tad viņu iespēja saņemt pašvaldības līdzfinansējumu ir diezgan liela, uzskata Aleksandrs Sakovskis.

– Kā piemēru minēšu māju Ģertrūdes ielā 99, kur jau notiek darbs pie pagraba stāvu nostiprināšanas. Darbi ir sarežģīti un dārgi, taču 2022. gadā kopā ar mājas pilnvaroto personu izdevās pieteikt dalību Rīgas domes dzīvojamo ēku atjaunošanas programmā. Tādējādi mājai tagad ir piešķirts pašvaldības līdzfinansējums 14198 eiro apmērā, kaut kopējās darbu izmaksas ir aptuveni 93000 eiro.

Lai saņemtu līdzfinansējumu, mājā nepieciešams sekmīgi pabeigt darbus līdz 2023. gada novembrim, nodot tos uzraugošajai iestādei, kā arī Rīgas domes komisijai.

Numuru arhīvs: spied un lasi!