Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Jūs pieslēgsim beidzamos!”

Pixabay.com

Iedzīvotāji uzskata, ka kooperatīvs viņus velti biedējis ar paziņojumiem par parādiem, jo cīņa ar parādniekiem ir pārvaldnieka uzdevums

Mājas Brantkalna ielā 6 Rīgā iedzīvotāji vērsās redakcijā ar jautājumu, vai pārvaldnieks var nepieslēgt māju apkurei, ja īpašniekiem ir parādi?

Šī gada rudenī parādu jautājums par siltumu īpaši saasinājās attiecībā uz pašvaldības uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks pārvaldīšanā esošajām mājām. Pēc Rīgas domes vēlēšanām problēmu izdevās atrisināt. Pašvaldības apsaimniekošanas uzņēmums paziņoja, ka pagaidām apmaksās iedzīvotāju parādus AS Rīgas siltums no savām finanšu rezervēm.

Kas notiks ar to māju iedzīvotājiem, kuras apsaimnieko citas organizācijas?

Kooperatīvs Pavadonis apsaimnieko 33 daudzdzīvokļu mājas. Septembrī dažu māju kāpņutelpās parādījās brīdinājumi par iedzīvotāju parādiem par siltumu.

Dzīvokļu īpašnieki, īpaši vecāka gadagājuma cilvēki, ļoti satraucās.

– Mūsu mājā Detlava Brantkalna ielā 6 parādījās šāds sludinājums, – stāsta mājas vecākā Ludmila un citē paziņojuma tekstu: „Kooperatīva Pavadonis administrācija dara jums zināmu, ka 2020. gada 1. septembrī dzīvokļu īpašnieki AS Rīgas siltums par piegādāto siltumenerģiju ir parādā 1025 eiro.  Pēc parāda lieluma jūs ieņemat ceturto vietu starp 33 kooperatīva mājām, tāpēc jūsu mājai apkure tiks pieslēgta beidzamajā kārtā. Esiet atbildīgi, apmaksājiet parādu par saņemto siltumenerģiju!” 

■ ■ ■

Ludmila stāsta, ka dienā, kad šis papīrs parādījies kāpņutelpā, pie viņas kā pie mājas vecākās ar jautājumiem sākuši vērsties vecāka gadagājuma kaimiņi:

– 2010. gadā, kad kooperatīvs iepriekšējās vadības vainas dēļ gandrīz bankrotēja, mums arī nebija siltuma. Cilvēki pieslēdza elektriskos sildītājus, mājai izsita drošinātājus... Vecie ļaudis to atceras ļoti labi, tādēļ reakcija bija tik sakāpināta: „Vai mūs atkal pametīs bez apkures?”

Iedzīvotāji, kuri vērsās pēc padoma redakcijā, ir pārliecināti, ka kooperatīva administrācijai nebija tiesību izplatīt šāda satura sludinājumus un spiest viņus nervozēt, jo godprātīgi maksājošie nevar ietekmēt kaimiņus – parādniekus. „Cīnīties ar nemaksātājiem ir kooperatīva atbildīgo darbinieku pienākums,” domā mājas iedzīvotāji.

■ ■ ■

Tā domā arī Ludmila. Viņa zina teikt, ka mājā Brantkalna ielā 6 70–80% no kopējā parāda pieder vienam dzīvoklim.

– Uzskatu, ka ar šo dzīvokli kooperatīvam ir jāstrādā, nevis jāizdara spiediens uz godprātīgiem cilvēkiem, – saka mājas vecākā.

Psiholoģiskais spiediens tiešām bija ļoti spēcīgs, jo iedzīvotāji nesaprata, kādus draudus ietver teiciens „jūsu māja siltumu saņems beidzamajā kārtā”. „Kad pienāks šī beidzamā kārta?” viņi jautā. Ja gaidīšanas laiks nepārsniegs vienu vai divas dienas, tad var arī paciesties, bet ja nu mājā būs jāsalst nedēļu vai mēnesi?

■ ■ ■

Pēc atbildēm vērsāmies pie kooperatīva Pavadonis priekšsēdētājas Jadvigas Maļinkovskas. Viņa apstiprināja, ka kooperatīva valde ir nobalsojusi par to, lai mājas, kurām ir parādi, apkurei pieslēgtu beidzamajā kārtā, taču iedzīvotājiem nav jāuztraucas.

– Kooperatīvs pie mums ir labs, parādu piegādātājiem nav, – saka Jadviga Maļinkovska. – Mēs pilnībā apmaksājam piegādātāju izrakstītos rēķinus. Ja atsevišķi iedzīvotāji aiztur dzīvokļa rēķina apmaksu, tad pēc fakta tie paliek parādnieki tikai kooperatīvam.

Kooperatīva priekšsēdētāja sola: – Parādniekus nesaldēsim. Mājām apkuri sākām pieslēgt jau vakar (12. oktobrī – redakcijas piezīme), turpinām to darīt šodien, bet nākamās dienas laikā pieslēgsim visus klientus. Izdarīt ātrāk neizdosies, jo mums ir tikai divi santehniķi, bet, tā kā nav auksti, lielas steigas nav. Jā, mājas ar parādiem būs pieslēgtas beidzamā kārtā, bet šī beidzamā kārta atpaliks no pārējām mājām tikai divas dienas.

No redakcijas. Rīgas apsaimniekotāju asociācijā paskaidro, ka ikvienam dzīvokļa īpašniekam ir tiesības iepazīties ar ziņām par mājas kopējiem parādiem, to skaitā arī ar informāciju par konkrētiem dzīvokļu īpašumiem, kuri šos parādus uzkrājuši. Šīs īpašnieka tiesības paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 908 Mājas lietas vešanas un aktualizācijas noteikumi. Atteikties sniegt iedzīvotājiem informāciju pārvaldniekam nav tiesību.

Numuru arhīvs: spied un lasi!