Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā darbojas māju pārvaldnieku reģistrs?

Vēlaties visu uzzināt par mājas pārvaldnieka kvalifikāciju un izglītību? Šajā jautājumā palīdz valdība

„Mūsu māja vēlas nomainīt apsaimniekotāju un izvēlēties kādu atbildīgāku un profesionālāku uzņēmumu. Saprotams, vispirms mēs sākām apvaicāties kaimiņmāju iedzīvotājiem – vai viņi ir apmierināti ar savu apsaimniekotāju, kooperatīvu vai īpašnieku biedrību? Savācām informāciju, izvēlējāmies vairākus uzņēmumus ar labu reputāciju un palūdzām sagatavot mājai tāmi, lai redzētu, cik ļoti varētu mainīties izmaksas. Tiklīdz būsim saņēmuši piedāvājumus, sasauksim dzīvokļu īpašnieku kopsapulci un spriedīsim, kuru uzņēmumu izvēlēties par savu nākamo apsaimniekotāju.

Taču, kamēr vēl ir laiks, gribētos par nākamo potenciālo apsaimniekotāju savākt pēc iespējas vairāk informācijas. Viens kaimiņš zināja teikt, ka Latvijā esot izveidots pārvaldnieku reģistrs, kurā jābūt ziņām par visiem apsaimniekošanas uzņēmumiem. Lūdzu, paskaidrojiet, kur šo reģistru meklēt un kādas ziņas tur būs rodamas?

Dzīvojamo māju pārvaldnieku reģistrs ir brīvi atrodams interneta adresē https://bis.gov.lv/bisp/lv/house_managers. Lai interesentiem būtu vieglāk un ērtāk meklēt, reģistrā ir meklēšanas logs, kurā jāieraksta interesējošā uzņēmuma nosaukums vai mājas adrese. Šo reģistru var izmantot katrs interesents, tikai jāatzīmē, ka ne tuvu visi apsaimniekošanas uzņēmumi reģistrā ir snieguši ziņas par savu darbību un darbiniekiem, kurus viņi nodarbina.

Nedrīkst aizmirst, ka šī reģistra saturs ir informatīvs un tur savāktas ziņas par personām, kuras nodarbojas vai arī vēlas nodarboties ar dzīvojamo māju pārvaldīšanu un atbilst kritērijiem, kurus šādām personām izvirza likums. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā nav paredzētas nekādas soda sankcijas pārvaldniekiem, kuri nav reģistrējušies šajā reģistrā. Dzīvokļu īpašnieku noslēgtais līgums ar šādu apsaimniekošanas uzņēmumu tik un tā būs likumīgs, un nereģistrējies pārvaldnieks atbildēs par savu darbu normatīvajos aktos noteiktajā apjomā.

Savukārt, ja pārvaldnieks ziņas par sevi ir publiskojis un iekļāvis reģistrā, tas nozīmē, ka viņam tik tiešām ir nepieciešamā pārvaldnieka izglītība. Tātad, ja vēlaties pārliecināties par izvēlētā kandidāta kvalifikācijas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajam, meklējiet uzņēmumu vai privātpersonu Ekonomikas ministrijas izveidotajā Dzīvojamo māju pārvaldnieku reģistrā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!