Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Četri jautājumi par apsaimniekošanu

„Mani jau sen nodarbina četri ar dzīvokļa īpašumu saistīti jautājumi. Domāju, ka arī citus jūsu avīzes lasītājus varētu interesēt atbildes uz tiem.

Pirmais jautājums. Kāpēc namu pārvalde Rīgas namu pārvaldnieks izraksta mums rēķinu par ūdens korekciju? Mēs akurāti maksājam atbilstoši dzīvoklī uzstādīto skaitītāju rādījumiem. Kāpēc mums jāmaksā par lieku ūdeni?

Otrais jautājums. Kāpēc kāpj apkures cena? Ziņās stāstīja, ka siltumenerģijas cena ir pazeminājusies. Nosauca pat tarifu – 0,47 eiro par dzīvojamās platības kvadrātmetru, bet no mums iekasē citu summu. Novembrī bija jāmaksā 0,64354 eiro, decembrī vēl vairāk – 0,71675, lai gan laiks bija silts. Kur radušies tādi tarifi?

Trešais jautājums. Gribētos zināt, kāpēc mēs esam privatizējuši dzīvokli? Agrāk mēs pārvaldniekam maksājām 0,14 latus par dzīvojamās platības kvadrātmetru, tagad maksājam 0,48400 eiro. Pēc loģikas taču īpašniekam nevajadzētu maksāt „par platību”, bet tikai par komunālajiem pakalpojumiem! Esmu dzirdējusi, ka tāda kārtība pastāvot Lietuvā un Igaunijā.

Ceturtais jautājums. Kāpēc mums ūdens skaitītāji jāmaina ik pēc četriem gadiem, kam tas ir vajadzīgs? Vecos skaitītājus noņem un tikpat vecus uzliek. Gāzes un elektrības skaitītāji strādā, līdz sabojājas, un tikai tad tos maina.”

Ar cieņu, Lidija, 78 gadi

Nu ko, centīsimies tikt ar visu skaidrībā!

Pirmā atbilde. Saskaņā ar normatīviem par ūdens korekciju jāmaksā visiem Latvijas iedzīvotājiem. Tam ir ļoti vienkāršs izskaidrojums: ūdens patērētājs ir nevis katrs atsevišķs dzīvokļa īpašnieks, bet visa māja – dzīvokļu īpašnieku kopība. Un visai mājai jāapmaksā tas ūdens daudzums, kas kopīgi patērēts saskaņā ar mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumiem. Jā, šī sistēma pret individuālajiem lietotājiem ir mazliet netaisnīga, bet labāku sistēmu, kā apmaksāt starpību starp dzīvokļos uzstādīto skaitītāju rādījumu summu un mājas kopējā skaitītāja rādījumu, neviens vēl nav izgudrojis.

Otrā atbilde. Ne visā Latvijā, ne Rīgā nav vienota apkures tarifa, ir tikai siltumenerģijas tarifs (vienas megavatstundas cena). Katra māja patērē atšķirīgu daudzumu siltumenerģijas, patērēto megavatstundu skaitu fiksē skaitītājs pagrabā. Aprēķinot maksu par dzīvokli, pārvaldnieks mājas saņemtā siltuma vērtību dala ar visas mājas dzīvojamās platības kvadrātmetriem. Tā tiek iegūts attiecīgās mājas apkures tarifs. Maksa divās vienas sērijas mājās var atšķirties, jo vienā, teiksim, ir ielikti plastikāta logi, bet otrā ne, vai arī vienā nosiltināti bēniņi, otrā ne.

Trešā atbilde. 0,48 eiro, ko jūs maksājat par dzīvojamās platības kvadrātmetru, ir maksa par mājas apsaimniekošanas pakalpojumu. Par šo pakalpojumu jāmaksā visiem privatizēto dzīvokļu īpašniekiem. Ko jūs saņemat par šo naudu? Par šo naudu pārvaldnieks apmaksā sētnieka pakalpojumus, visus jūsu mājai nepieciešamos remontdarbus, grāmatveža (kurš aprēķina maksu par dzīvokli un sagatavo jums rēķinus) pakalpojumus, maksā avārijas dienestam, kas uzrauga jūsu mājas siltumapgādes sistēmas, maksā par ventilācijas tīrīšanu utt. Citiem vārdiem runājot, kad jūs maksājat namu pārvaldei 0,48 eiro par dzīvojamās platības kvadrātmetru, jūs apmaksājat visus kopīpašuma, tas ir, pagalma, celiņu, jumta, pagraba, kāpņu telpu, visu kopējo cauruļvadu un radiatoru, uzturēšanas pakalpojumus. Šī nauda nekur nepazūd. Katru gadu aprīļa sākumā jūs varat no namu pārvaldes saņemt pārskatu par to, kā iedzīvotāju nauda tērēta.

Ceturtā atbilde. Skaitītāju verifikācijas termiņi ir noteikti ar likumu. Jums nav taisnība, kad sakāt, ka gāzes slaistītāji tiek lietoti, līdz sabojājas. Nē, arī gāzes skaitītājus maina un verificē (pārbauda, vai tie pareizi darbojas), tikai daudz retāk nekā ūdens skaitītājus, proti, reizi 15 gados.

Ūdens skaitītāji atšķirībā no gāzes skaitītājiem ir ļoti jutīgi, tie ātri bojājas, aizsērē un sāk „melot”. Lai jūsu skaitītājs nesāktu rādīt vairāk kubikmetru, nekā jūs patiesībā esat izlietojusi, tas jāpārbauda reizi četros gados.

Jūs pareizi esat pamanījusi, ka iepriekšējā skaitītāja vietā jums uzstāda tādu pašu lietotu ierīci. Bet šis „jaunais” skaitītājs noteikti būs verificēts, tātad pārbaudīts speciālā laboratorijā un atzīts par kārtībā esošu un lietojamu arī turpmāk. Vēl tikai piebilde: ja laikā starp pārbaudēm jūsu skaitītājs sāk griezties ātrāk vai lēnāk nekā parasti, jums pašai jāizsauc meistars un jānodod skaitītājs verificēšanai.

Numuru arhīvs: spied un lasi!