Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Ir ideja!

„Kāds vīrs ņēma un savā stāvā izremontēja kāpņu telpu: nomainīja grīdas plāksnes, izlīdzināja un nokrāsoja sienas, nokrāsoja kāpnes, salaboja atkritumu vada lūku, ielika hermētisku logu, nodrošināja divus gaismekļus un soliņu.

Vīrs pat piespieda provaiderus aizvākt savas nožēlojamās kastes uz bēniņiem un vadus noslēpt kārbā, bet pats pakāra spoguļus. Kā bonusu sev viņš liftam piegulošo sava dzīvokļa sienu apstrādāja ar skaņas izolācijas materiālu. Kas no tā visa iznāca? Pirmkārt, visi kaimiņi ar meistaru sāka sveicināties. Otrkārt, tādā vietā nepulcējas nepilngadīgie huligāni, mājīgums viņiem ir pretīgs. Treškārt, beidza smirdēt atkritumu vads, no loga vairs nepūš, apgaismojums ir un darbojas. Un cilvēks jūtas apmierināts, dzīvojot normālos apstākļos, ko pats sev radījis. Cik tas maksāja? Viņš saka, ka divus tūkstošus.

Sakarā ar to sāku prātot, ko personiski man gribētos mainīt savā parastas deviņstāvu mājas kāpņu telpā. Vispirms jau es mainītu atkritumu savākšanas sistēmu. Atkritumu vads ir it kā speciāli izgudrots infekciju, žurku un smaku vairošanai. Es ne reizi to neesmu lietojis, ejot ārā no mājas, visus atkritumus maisiņā aiznesu tieši uz konteineru. Tas nav nekas grūts, tā ir daudz ērtāk.

Zinu, ka dažās mājās iedzīvotāji sapulcē lēmuši atkritumu vadu aizmetināt. Es nu gan tā nedarītu, jo mājas daļu, ko tas aizņem, būtu iespējams lietderīgi izmantot.

Es visā ēkā pilnībā demontētu atkritumu vada cauruli. Tā katrā stāvā mēs iegūtu brīvas nišas. Es ieteiktu tur uzstādīt dažas lielas veļas žāvējamās mašīnas kā amerikāņu publiskajā veļas mazgātavā. Veļas mazgājamās mašīnas visi sapirkuši, tās dzīvokļos aizņem daudz vietas, bet... kas izdarīts, izdarīts. Toties veļas žāvētavu iedzīvotājiem tikpat kā nav, tāpēc veļas žāvēšana prasa daudz vietas un laika. Bet te – izmazgā, iemet kopējā žāvētavā un pēc pusstundas ņem ārā siltas un sausas drēbes...

Vēl šajās nišās varētu ierīkot mazus pieliekamos nevajadzīgām mantām. Katram taču mēdz gadīties, ka kāda manta no dzīvokļa jāizvāc, bet nav, kur nolikt.

Un vēl viena lieta, ko es vēlētos redzēt savā mājā, ir dūmu detektori visos stāvos. Pat pret vandāļiem aizsargātā izpildījumā tie maksā centus. Kāpņu telpās ir aizliegts smēķēt?... Pagaidām nevienu no maniem kaimiņiem tas neuztrauc. Bet, ja katrā stāvā būtu dūmu signalizācija, neko daudz vairs nepasmēķēsi – detektora pīkstēšana nodrošinās kaimiņu uzmanību. Arī nekāda iedzeršana kāpnēs bez smēķa nesanāks.

Kāds cilvēks raksta, ka savā kāpņu telpā uzmontējis videonovērošanu pašā lētākajā izpildījumā. Tas aizbaidījis vietējos pusaudžus un huligānus. Saka, ja parkā deg laternas, tur notiek mazāk noziegumu. Grūti smērēt sienas un spļaudīties kāpņu telpā, ja tevi uzmanīgi novēro”.

Numuru arhīvs: spied un lasi!