Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Esiet savu mājokļu saimnieki!

Jeļena Baranovska, SIA JNĪP ēku ekspluatācijas daļas vadītāja

SIA Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde (JNĪP) ir lielākais daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldnieks Jelgavas pilsētā. Uzkrātā pieredze un zināšanas ir palīdzējušas pārvaldei izveidot veiksmīgu un ilgnoturīgu sadarbību ar dzīvokļu īpašniekiem. Protams, galvenais kritērijs, pēc kura iedzīvotāji vērtē pārvaldnieka veikumu, ir mājā veikto remontdarbu daudzums un kvalitāte.

JNĪP regulāri apseko uzņēmuma apsaimniekošanā esošās dzīvojamās mājas, tāpēc mums ir labi zināms katras mājas tehniskais stāvoklis un attiecīgi varam plānot veicamos darbus.

Gribu uzsvērt, ka situācija katrā dzīvojamajā mājā jāizvērtē kompleksi. Nereti dzīvokļu īpašnieki pat nenojauš par daudzstāvu namā veiktajiem darbiem, jo tie ārēji nav saskatāmi. Viņi galvenokārt vēlas vizuālus uzlabojumus  – izremontētas kāpņu telpas un skaistu fasādi, un pat nezina, ka ir bojāts aukstā ūdens guļvads, jo tas taču ikdienā nav redzams. Toties pārvaldniekam tas viss ir jāzina un laikus jāsaplāno nepieciešamie remonta darbi.

JNĪP katru gadu veic māju tehnisko apsekošanu un piedāvā dzīvokļu īpašniekiem nākamajā gadā īstenojamo darbu klāstu. Lielisks variants, kā veikt visus darbus par puscenu, ir daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kompleksā renovācija, kas aptver gan mājas vizuālus uzlabojumus, gan komunikāciju pilnīgu sakārtošanu un energoefektivitātes celšanas pasākumus, kuri ļaus ietaupīt uz apkures izmaksām nākotnē, kā arī pašiem regulēt savu komforta līmeni.

Ziemā visās JNĪP apsaimniekotajās mājās notiek pārskata sapulces, kurās pārvaldes speciālisti informē dzīvokļu īpašniekus par nepieciešamajiem remontdarbiem to prioritārā secībā. Mēs uzskatām, ka jebkurai ēkai svarīgākais ir jumta labs tehniskais stāvoklis. Esam apkopojuši informāciju par visām mājām, kam nepieciešams mainīt jumta segumu. Mājām, kuru īpašnieki nav izveidojuši pietiekamus naudas līdzekļu uzkrājumus, lai veiktu jumta seguma nomaiņas un remonta darbus, piedāvājam dažādus finansiālus risinājumus.

Viens no variantiem ir paaugstināt apsaimniekošanas maksu, lai sakrātu naudu konkrētam darbam, kā to ir izdarījuši, piemēram, dzīvojamās mājas Raiņa ielā dzīvokļu īpašnieki. Viņi apsaimniekošanas maksu palielinājuši līdz 1,42 eiro par kvadrātmetru, kas ļaus ātri sakrāt nepieciešamo summu, lai pēc tam apsaimniekošanas maksu atkal samazinātu.

Gadījumos, kad jumta tehniskais stāvoklis ir kritisks un nepieciešama tūlītēja tā nomaiņa, pārvaldnieks uzreiz organizē darbus, bet dzīvokļu īpašnieki norēķinās vēlāk, kā tas tika izdarīts dzīvojamajā mājā Zemgales prospektā 5.

Kad jumts ir kārtībā, nākamais, kam jāpievērš uzmanība, ir dzīvojamās mājas inženierkomunikācijas, no kurām svarīgākā ir mājas apkures sistēma, jo gadījumos, kad tā nav sakārtota vai ir nokalpojusi savu ekspluatācijas laiku, dzīvokļu īpašniekiem nākas šķirties no daudz lielākas naudas summas, lai apmaksātu apkures rēķinus, nekā gadījumā  ja sistēma ir sakārtota un darbojas bez būtiskiem traucējumiem. Ne mazāk svarīga ir apkures cauruļu izolācija, kas ar minimālām investīcijām ļauj ievērojami samazināt siltumenerģijas zudumus un līdz ar to arī apkures rēķinus.

Pēdējā laikā visā valstī aktualizējies jautājums par balkonu tehnisko stāvokli. Mēs Jelgavā jau laikus esam pievērsuši uzmanību šai problēmai. Vairākās mājās jau veikti balkonu nostiprināšanas darbi, kā arī renovācijas ietvaros tiek veikta pilnīga balkonu atjaunošana. Gribu atgādināt iedzīvotājiem, ka bez viņu palīdzības nav iespējams veikt visu balkonu apsekošanu. Katrs dzīvokļa īpašnieks ir līdzatbildīgs, jo tieši viņš var visefektīvāk sekot līdzi balkona tehniskajam stāvoklim un laikus paziņot pārvaldniekam par konstrukcijā pamanītajiem defektiem. Savlaicīgi pamanīta defekta novēršana izmaksu ziņā būs daudz lētāka, tapēc aicinām negaidīt brīdi, kad balkona tehniskais stāvoklis kļūs kritisks un neatliks nekas cits, kā to demontēt.

Mēs uzskatām, ka vismaz reizi gadā pārvaldniekam ir jāorganizē dzīvokļu īpašnieku kopsapulce, un šādu kārtību arī praktizējam. Mēs to darām uzreiz jaunā gada sākumā, kad esam apkopojuši iepriekšējā gadā paveikto un saplānojuši, kas darāms nākamajā. Saviem dzīvokļu īpašniekiem sniedzam detalizētu pārskatu par izlietotajiem naudas līdzekļiem un kopīgi plānojam uzkrājuma lietderīgu izmantošanu nākamajā pārskata periodā. Godājamie dzīvokļu īpašnieki, sekojiet līdzi JNĪP paziņojumiem un nepalaidiet garām kopsapulces! Tādējādi jūs varat ne tikai iegūt informāciju par savas mājas stāvokli, bet arī kopīgi pieņemt lēmumus par veicamajiem remontdarbiem.

Lai veicinātu vēl veiksmīgāku sadarbību un komunikāciju  ar dzīvokļu īpašniekiem, SIA Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde regulāri organizē seminārus, kuros mūsu speciālisti stāsta par aktualitātēm un jaunākajām izmaiņām likumdošanā, par iespējām paaugstināt ēku energoefektivitāti. Nereti uz šiem semināriem aicinām arī savus sadarbības partnerus, un iedzīvotājiem nevajadzētu laist garām šo lielisko iespēju klātienē uzdot jautājumus pieredzējušiem ekspertiem. Bieži vien semināros izvēršas diskusijas, kas mums palīdz māju pārvaldīšanu un apsaimniekošanu padarīt vēl efektīvāku.

Numuru arhīvs: spied un lasi!