Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Namu pārvaldniekam – specifiska kolekcija

Jelgavas nekustamā īpašuma pārvaldes vadītājs Juris Vidžis savācis vienu no neparastākajām kolekcijām Latvijā. Tā pilnībā atbilst uzņēmuma darbības profilam: Vidžis kolekcionē rotaļlietas, suvenīrus un pat traukus tualetes poda formā. Bet labāk lai stāsta pats kolekcionārs.

„Reiz mājās atradu vecu dēla rotaļlietu – astoņdesmito gadu vidū nopirktu gumijas tualetes podu. Pēc tam pa rokai trāpījās suņa spēļmanta poda formā. Tas arī bija sākums kolekcijai. Vākt neparastas mantas tualetes pudu, pisuāru un citas santehnikas formā ir interesanti, jo tādu nav daudz. Piemēram, vienīgo rotaļu pisuāru es atvedu no Vīnes, kurp biju aizbraucis uz pasaules čempionātu hokejā”.

„Tagad kolekcijā ir gandrīz 100 priekšmetu. Draugi zina manu aizraušanos un ved dāvanas no visas pasaules. Šīs divas tējkannas klozetpoda formā, piemēram, pirktas Londonā, Šerloka Holmsa muzejā. Ilgi stāvēju pie tām, prātodams, vai ir vērts pirkt, jo suvenīru pāris maksāja gandrīz 100 eiro. Tomēr nopirku! Tagad, ja komandējuma vai atvaļinājuma laikā izdodas nopirkt kolekcijai tualetes podu, es saku: uzdevums izpildīts, var braukt mājās”.

„Kad ir slikts noskaņojums, nāku apskatīt kolekciju, un tas palīdz. Smadzenes pārslēdzas. Vai kolēģi par mani smejas? Nē, arī viņiem ir interesanti. „Mēs pat nevarējām iedomāties, ka iespējams savākt tik daudz podu!” viņi atzīst. Te, lūk, absolūti unikāls eksemplārs no stikla. Pēc mana drauga pasūtījuma Maskavā to izgatavoja īsts meistars stikla pūtējs. Bet mūsu pārvaldes darbinieki reiz man uzdāvināja rozā klozetpoda vāku ar uzņēmuma emblēmu”.

„Vēl viena interesanta lieta ir par tualetes podiem runātais un rakstītais. Es vācu gan dzirdētās, gan avīzēs lasītās anekdotes par podiem. Man ir pat viena grāmatiņa – viss par tualetes podiem, kolēģi uzdāvināja. Starp citu, ja Latvijā ir arī citi podu kolekcionāri, es labprāt iepazītos”.

„Parastajā dzīvē ar podiem viss ir sarežģītāk. Rudenī, piemēram, cilvēki bieži sūdzas par aizdambējušos kanalizāciju un izsauc mūsu pārvaldes santehniķus, un tie no klozetpodiem velk ārā neveiksmīgas konservēšanas paraugus – gurķus, diļļu kātus. Par visdažādākajiem higiēnas priekšmetiem pat nav ko runāt! Viens otrs, kam slinkums iznest atkritumus, laiž visu podā, bet pēc tam apakšējos stāvos atveras sālītu gurķu strūklakas. Un gurķi vēl nav pats briesmīgākais... Kā pret to cīnīties? Vajag runāt un kaunināt sliņķus! Labi, ja talkā nāk māju vecākie, tas pārvaldniekam paver izredzes tikt galā ar kanalizācijas nedienām”.

■ 4% pasaules iedzīvotāju mājās nav tualetes

■ Līdz 1980. gadam ražots tipisks klozetpods katrā skalošanas reizē patērē no 17 līdz 26,5 litriem ūdens, no 1980. līdz 1992. gadam ražotie – 13 litrus. Tagad modernie ekonomiskie klozetpodi katrā skalošanas reizē patērē tikai sešus litrus ūdens.

■ Laikā no 1994. līdz 1997. gadam Ņujorkā maksāja kompensāciju tiem iedzīvotājiem, kas vecos tualetes podus nomainīja ar jauniem, ūdeni taupošiem modeļiem. Pēc Vides departamenta aplēsēm, pateicoties jaunajiem klozetpodiem, Ņujorka ietaupa no 265 līdz 340 miljoniem litru ūdens dienā. Tas ir pietiekami, lai piepildītu 6700 olimpiskos baseinus.

■ Tualetes poda sēdeklis nepamatoti tiek uzskatīts par pašu netīrāko priekšmetu mājās. Zinātnieki apgalvo, ka uz griežamā dēlīša vidēji ir 200 reižu vairāk fekālo baktēriju nekā uz klozetpoda sēdekļa. Parastais trauku mazgājamais sūklis ir 200 000 reižu netīrāks par tualetes podu, bet virtuves dvielis – 20 000 reižu.

■ Esiet uzmanīgi, uzstādot poda iekšmalā atsvaidzinātāju plastmasas blokā. Santehniķi sūdzas, ka šis priekšmets, iekrītot podā, uzreiz to aizsprosto.

■ 2008. gadā Šveicē spēkā stājās dzīvnieku aizsardzības likums, kas aizliedz šajā valstī mest podā dzīvas zelta zivtiņas.

Numuru arhīvs: spied un lasi!