Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Parādniekiem nebūs līdzēts

Oktobrī Valsts prezidents Andris Bērziņš parakstīja pretrunīgi vērtētos grozījumus Maksātnespējas likumā. Cilvēki, kam nav pa spēkam atmaksāt mājokļa iegādei ņemtos kredītus, nopriecājās: beidzot Latvijā spēkā stājies „nolikto atslēgu” princips. Bet izrādās, ka parādnieku prieks bijis pāragrs.

Kas ir „nolikto atslēgu” princips?

Uzskata, ka Latvija šo principu aizguvusi no Amerikas. ASV daudzus hipotekāros kredītus izsniedz pēc non-recourseloans principa. Tas nozīmē, ka aizņēmējs nav personīgi atbildīgs par naudas atmaksāšanu bankai. Viņš var atbrīvoties no kredīta, nododot kreditoram ieķīlāto īpašumu. Dažos štatos pietiek dzīvokļa vai mājas atslēgas nosūtīt bankai pa pastu.

Ko „nolikto atslēgu” princips nozīmē Latvijā?

Mūsu valstī šis princips darbosies pavisam savādāk nekā Amerikā. Nodot īpašumu bankai un tādējādi tikt vaļā no parāda varēs tikai cilvēks, kam pasludināta personīgā maksātnespēja.

Kas varēs izmantot jaunos noteikumus?

Tas ir ļoti svarīgs jautājums. Grozījumi Maksātnespējas likumā stāsies spēkā 2015. gada 1. janvārī. Tas nozīmē, ka „nolikto atslēgu” princips neattieksies uz tiem tūkstošiem hipotekāro parādnieku, kuri ņēma kredītus treknajos gados. Šo principu bankas piemēros tikai jaunajiem, pēc 2015. gada 1. janvāra noslēgtajiem kredītlīgumiem.

Kā jaunā norma darbosies?

Grozījumi Maksātnespējas likumā paredz kārtību, kas ļaus nemaksātājiem ātrāk atbrīvoties no parāda. Pirmais, kas cilvēkam būs jādara, – jāpiesaka personīgā maksātnespēja. Ja viņš būs parādā tikai bankai (kredīts ņemts pret nekustamā īpašuma ķīlu), pēc mājas vai dzīvokļa pārdošanas izsolē visas parādnieka saistības tiks automātiski dzēstas. Atgādināsim, ka šobrīd bankām ir tiesības dzīvokli pārdot izsolē un vēl pieprasīt, lai parādnieks dzēš kredīta atlikumu.

Vai „nolikto atslēgu” princips tiešām darbosies?

To šobrīd vēl neviens nezina, jo Latvijas Komercbanku asociācija strikti iebilst pret jaunās normas ieviešanu. Baņķieru pusē ir arī prezidents Andris Bērziņš, kurš uzdevis jaunajam Saeimas sasaukumam vēlreiz apsvērt „nolikto atslēgu” principa lietderību. Tad nu paraudzīsimies, vai politiķiem pietiks dūšas atcelt pirms parlamenta vēlēšanām pieņemto normu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!