Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Vairs nekādu žurku

Cleanr.lv

Reta iespēja: iedzīvotājiem tiek piedāvāts savu māju pagalmos bez maksas uzstādīt pazemes atkritumu konteinerus 

Šajās dienās Rīgā atklāts pirmais atkritumu laukums ar pazemes konteineriem. Interesanti, ka atkritumu apsaimniekošanas operators Clean R iedzīvotājiem to labiekārtoja pilnīgi bez maksas. Līdz gada beigām šim līdzīgus atkritumu laukumus plānots atvērt vēl 100 adresēs.

Eksperimentālais atkritumu laukums tika atklāts pie mājas Melnsila ielā 24, kur iepriekš atradās 26 parastie atkritumu konteineri, katrs ar tilpumu 0,6 kubikmetri. Šos konteinerus izmantoja sešas vai astoņas mikrorajona mājas.

– Konteineri bieži bija pārpildīti, – stāsta Valentīna, kura Āgenskalnā dzīvo jau piecpadsmit gadus. – Turklāt netālu no atkritumu laukuma apmetās bezpajumtnieki, kuri pastāvīgi rakās atkritumos un tos izmētāja.

Ilze atceras, ka vakaros baidījusies iznest atkritumus, un ne jau bezpajumtnieku dēļ:

– Šeit nepārtraukti šiverējās žurkas – pat diennakts gaišajā laikā. Tu, cilvēks, nāc ar saviem atkritumiem, un tās slēpjas asfalta plaisās. Man bija bail sūtīt šurp dēlu ar atkritumu maisu.

■ ■ ■

Melnsila ielas māju iedzīvotāji uz jauno vietu joprojām raugās piesardzīgi.

– Atklāšanā mums teica, ka tagad mazāk atkritumu būs izmētāti, – stāsta Lauris, – taču skatieties – viens konteiners jau ir pilns līdz augšai, no tā birst atkritumu maisi. No rīta vārnas tiem atkal metās uzbrukumā.

Jā, tiešām, sestdienas rītā viens no konteineriem jau bija pilns, bet apkārtnes iedzīvotāji stūrgalvīgi turpina tajā mest atkritumu maisus, lai gan kaimiņu konteineri ir pustukši.

– Neskatoties uz to, esmu laimīga, – stāsta Valentīna. – Ierīkotāji ar šķembām aizbēra žurku bedres, atjaunoja zālienu, arī bezpajumtnieki nav redzēti jau vairākas dienas. Kas attiecas uz mums – parastajiem iedzīvotājiem –, dodiet mums laiku, un mēs iemācīsimies racionāli izmantot jauno atkritumu laukumu.

■ ■ ■

Kompānijā Clean R pastāstīja, ka katra pazemes konteinera tilpums ir no diviem līdz pieciem kubikmetriem. Atkritumu izvešanai nepieciešama speciāla mašīna ar pacēlāju.

Kamēr Rīgā ir tikai viens moderns atkritumu laukums, speciālā tehnika vēl neatmaksājas, taču Clean R ir apņēmies līdz gada beigām labiekārtot vēl 100 šādus atkritumu laukumus. Varbūt tie nebūs tik lieli kā Melnsila ielā, bet to būs daudz.

– Jaunais atkritumu laukums Melnsila ielā izmaksāja aptuveni 20 000 eiro, – atzina Clean R valdes priekšsēdētājs Valērijs Stankevičs. – Katrai mājai tiek izstrādāts atsevišķs projekts, tāpēc izmaksas būs atšķirīgas.

Tuvākajā laikā tiks atklāts objekts Kristapa ielā 16, būvdarbu līgumi noslēgti vēl 11 adresēs. Projekta ietvaros iedzīvotājiem no mājas kopējā uzkrājumu fonda ir jāmaksā tikai ar topogrāfiskajiem mērījumiem saistītie izdevumi  400–600 eiro apmērā.

■ ■ ■

Par iespēju iegūt praktiski bezmaksas atkritumu novietni ar pazemes konteineriem interesējušies jau aptuveni 65 māju pārstāvji. Tas nozīmē, ka šajā sarakstā ir brīvas vēl 35 vietas.

Uzzināt, kā pieteikt dalību projektā savas mājas vārdā, iespējams uzņēmuma Clean R mājaslapā https://cleanr.lv/clean-r/wp-content/uploads/sites/2/2022/11/cleanr_piedavajums.pdf.

Jāatceras, ka ierīkot atkritumu laukumu nebūt nav iespējams katrā pagalmā. Par traucēkli var kļūt šauras ieliņas un vietas trūkums smagās tehnikas kustībai, pazemes komunikāciju tīkli – gāzes vadi, ūdensvads, elektrotīkli vai līdz galam nenokārtotas attiecības ar īpašnieku zemei, uz kuras atrodas māja.

Numuru arhīvs: spied un lasi!