Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Rīga turpina ekonomēt siltumu

Apkures sezonai beidzoties, uzņēmums Rīgas siltums katlumājā Kuģu ielā 26A ir uzstādījis sistēmu, ar kuras palīdzību par 60% tiks samazināti kaitīgie izmeši Rīgā. Turpmāk pilsētas iedzīvotājiem būs vēl izdevīgāks un, galvenais, ”zaļāks” siltums.

Katlumājā Kuģu ielā 26A uzstādītā sistēma Optinox – pirmā šāda veida iekārta ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā.

– Pēc sistēmas iedarbināšanas, katlumāja ražo tādu pašu daudzumu siltuma kā iepriekš, bet tam tērē ievērojami mazāku daudzumu dabas gāzes, – paziņoja Rīgas siltuma padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko. – Turklāt izmešu temperatūra ir pazemināta līdz 20 grādiem, kas ir ļoti svarīgi apkārtējās vides aizsardzībai. Salīdzinājumam – pagājušā gadsimta pašās beigās siltumcentrāļu izmešu temperatūra sasniedza 200 grādus, bet katlumājā Kuģu ielā vēl pirms rekonstrukcijas temperatūra turējās 60 grādu robežās.

Uzņēmuma ekonomisti ir aprēķinājuši, ka jaunās sistēmas iegāde un uzstādīšana atmaksāsies jau nākamo 10 gadu laikā. Savukārt Rīgas siltuma valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis paziņojis, ka šāda veida ekonomiskas un ekoloģiskas iekārtas ar laiku var tikt uzstādītas arī citās Rīgas siltumcentrālēs.

– Patlaban vairs nav nevienas tehnoloģijas siltumenerģijas ražošanā, ko mēs nebūtu izmēģinājuši Rīgas siltuma katlumājās, – stāstīja V. Stepaņenko.

Investīcijas modernā aprīkojumā jau 2013. gadā uzņēmumam ļāva samazināt siltuma tarifu par 3%. Nākamais tarifu samazinājums gaidāms 2018. gadā, kad pilsētā sāks darboties jaunās biokatlumājas, kuras Rīgas siltums būvē, sadarbojoties ar neatkarīgiem komersantiem.

Numuru arhīvs: spied un lasi!