Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Dodoties uz vasarnīcu, neaizmirstiet par rēķiniem!

Kā pirms aizbraukšanas no pilsētas dzīvokļa nokārtot attiecības ar namu pārvaldi?

Nav tik viegli tikt skaidrībā, par kādiem komunālajiem pakalpojumiem ir jāmaksā Latvijas iedzīvotājam, kurš pavasarī un vasarā nedzīvo savā dzīvoklī. Mēs noskaidrojām galvenos jautājumus un dosim padomus, kā nenonākt strupceļā pirms došanās uz vasarnīcu vai siltām zemēm.

Galvenais – paziņot par aizbraukšanu

Ja jūs atstājat pilsētas dzīvokli uz vairākiem mēnešiem, pirms došanās projām nepieciešams nokārtot pāris formalitāšu. Galvenais iedzīvotāja uzdevums – rakstiski informēt pārvaldnieku par paredzēto prombūtni.

Protams, ne visiem īpašniekiem šāda kārtība patīk. Ja nu par tukšo dzīvokli uzzina zagļi? Spriediet paši, kas ir labāk: baidīties no laupītājiem vai “iekrist” uz lielu naudu, ja jūsu prombūtnes laikā dzīvoklī pārsprāgs caurule?

Remonts ar uzlaušanu

Pārvaldnieki iesaka paziņot par aizbraukšanu divu iemeslu dēļ. Pirmais – jebkurā dzīvoklī atrodas mājas kopējās komunikācijas. Pat tad, ja jūs dzīvoklī esat aizgriezuši krānus, jebkurā momentā var pārsprāgt un sākt tecēt, piemēram, kopējais kanalizācijas stāvvads.

Rīgā ir bijuši gadījumi, kad pārvaldnieks nedēļām ilgi nav varējis iekļūt dzīvoklī, kurā notikusi avārija. Rezultātā visa māja ir palikusi bez ūdens. Kad mājokļa saimnieks beidzot atgriezās mājās no atvaļinājuma, kaimiņi vēlējās viņu nolinčot.

Ir bijis vēl sliktāk: ja dzīvokļa, kurā notikusi noplūde, īpašnieku nav izdevies atrast, tad pārvaldnieks rīkojies viltīgi. Piemēram, nesen vienā mājā izsauca pašvaldības policiju. Palīdziet tikt dzīvoklī, mēs sen neesam redzējusi kaimiņu, tāpēc baidāmies, ka cilvēkam kļuvis slikti aiz aizslēgtām durvīm. Policija uzlauza dzīvokli, taču saimnieka tajā nebija. Taču pārvaldnieks atvadoties sirsnīgi pateicās: “Liels paldies, tagad mēs varam saremontēt bateriju, kura šajā dzīvoklī tek jau mēnesi!”

Kam atstāt atslēgas?

Kā redzams, pārvaldnieki ir izdomas bagāti un, ja vēlēsies, tik un tā tiks iekšā jūsu dzīvoklī. Tikai no saimnieka ir atkarīgs, vai iekļūšana dzīvoklī notiks, to uzlaužot, vai santehniķis varēs ieiet dzīvoklī civilizēti.

Protams, atstāt pārvaldniekam atslēgas jūsu prombūtnes laikā – tas jau ir par daudz. Jūs tās varat uzticēt draugam vai radiniekam, bet namu pārvaldei paziņot šādas kontaktpersonas telefonu. Tas ir pareizi, jo jūsu pārstāvis varēs ne tikai ielaist dzīvoklī avārijas dienestu, bet arī kontrolēt darbu.

Vēlaties apmaksāt visus ūdens zudumus?

Vēl ir otrs iemesls, kāpēc pārvaldnieki iesaka iedzīvotājiem paziņot par savu prombūtni. Šajā laikā iedzīvotāji bieži aizmirst nodot ūdens skaitītāju rādījumus un saņem lielu sodu.

Latvijā ir spēkā Ministru Kabineta noteikumi Nr. 1013, kuri nosaka, ka īpašniekiem ir jānorēķinās par saņemto ūdeni, siltumu un tā tālāk. Šajos noteikumos ir teikts, ka, piemēram, iedzīvotājam katru mēnesi ir jānodod pārvaldniekam ūdens skaitītāju rādījumi dzīvoklī. Ja īpašnieks vai īrnieks to nedara, piemēram, ir aizbraucis, tad pārvaldnieks trīs mēnešus piestādīs rēķinu pēc vidējā patēriņa.

Ja iedzīvotāji ir aizbraukuši uz ilgu laiku un nav nodevuši skaitītāju rādījumus vairāk nekā trīs mēnešus vai trīs mēnešus nokavējuši verifikāciju (obligāto ūdens mērītāju pārbaudi, kas notiek reizi četros gados par dzīvokļu īpašnieku vai īrnieku līdzekļiem), tad sagaida lieli sodi. Ministru Kabineta noteikumos Nr. 1013 teikts, ka pārvaldniekam ir tiesības norakstīt uz šādiem dzīvokļiem visus mājas ūdens zudumus.

Sods – līdz 900 eiro mēnesī!

Gada laikā redakcijā ir vērsušies ne mazāk kā desmit Latvijas iedzīvotāju, kuri aizmirsuši nodot skaitītāju rādījumus vai verificēt ierīces. Viņi visi saņēmuši no namu pārvaldes papildus rēķinus, sākot no 200 līdz 900 eiro mēnesī!

Ko darīt, ja tuvojas skaitītāja verifikācijas termiņš, bet jūs plānojat doties uz vasarnīcu vai ciemoties pie radiniekiem? Noteikumos Nr. 1013 ir teikts sekojošais:

“28. Ja prombūtnes laikā dzīvokli neizmanto neviena persona un dzīvokļa īpašnieks nevar nodot informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu, tad dzīvokļa īpašniekam pirms tam jāinformē par to pārvaldnieks”.

Kā redzams, no pārmaksas var izvairīties. Taču jāievēro punkts, saskaņā ar kuru pārvaldnieks par savu prombūtni jāinformē laikus. Ja informēsiet par prombūtni pēc atgriešanās, kad jau ir piestādīts rēķins, pārvaldnieka pienākums nav jums veikt pārrēķinu.

Ir vēl viena nianse: pašvaldības namu pārvaldes Rīgas namu pārvaldnieks klientiem nepieciešams informēt par savu prombūtni katrus trīs mēnešus. Tikai tādā gadījumā viņi var nenodot skaitītāju rādījumus, nebaidoties par sodu. Ja jūs aizbraucat uz pusgadu, tad pēc pirmajiem trīs mēnešiem atkal jāsūta pārvaldniekam iesniegums.

Vai jāmaksā par apgaismojumu un liftu?

“Esmu pārsteigta par pārvaldnieka attieksmi, – raksta mūsu lasītāja Milda. – Tagad es plānoju pārcelties uz laukiem, kur ir svaigs gaiss. Aizgāju uz namu pārvaldi, aiznesu iesniegumu un lūdzu, lai mani pilnībā atbrīvo no maksas par dzīvokli. Šo sešu mēnešu laikā es nelietošu ne ūdeni, ne kopējo apgaismojumu, ne liftu. Taču pārvaldnieks teica, ka nekāds pārrēķins man nepienākas. Lai arī es nedzīvošu dzīvoklī, taču par kopējiem pakalpojumiem man ir jāmaksā. Vai tas ir pareizi?”

Diemžēl Ministru Kabineta noteikumi Nr. 1013 nenosaka veikt pārrēķinu par tādiem pakalpojumiem kā apgaismojums koplietošanas telpās, lifts, atkritumu izvešana, karstā ūdens cirkulācija un mājas apsaimniekošana.

Daudziem tas šķitīs nepareizi. Prombūtnes laikā mēs taču neizmantojam ne dvieļu žāvētāju, ne apgaismojumu kāpņu telpā. No otras puses, piekritīsiet, ka lampiņa degs neatkarīgi no tā, vai dzīvojam dzīvoklī vai esam devušies uz vasarnīcu. Tas nozīmē, ja likumdevēji atbrīvotu vasarniekus no kopējiem komunālajiem pakalpojumiem, ievērojami palielinātos maksa par dzīvokli pārējiem mājas iedzīvotājiem, taču tas arī nav īsti pareizi. Zelta vidusceļu likumdevēji nav atraduši (un tā īsti nav arī meklējuši).

Un kā ūdens zudumi un atkritumi?

Vai vasarniekiem nāksies maksāt par ūdens zudumiem? Diemžēl nāksies. Kopš 2014. gada atbilstoši 2013. gada Ministru Kabineta noteikumiem ūdens zudumi katrā mājā tiek dalīti vienlīdzīgi visu dzīvokļu īpašniekiem. Iznāk, ka maksāt nāksies visiem, tajā skaitā arī prombūtnē esošiem vasarniekiem.

Kas attiecas uz atkritumu izvešanu, tad izvairīties var tikai tie, kuri vasaras periodā ir deklarējušies vasarnīcā. Minētie Ministru Kabineta noteikumi Nr. 1013 informē, ka pārvaldniekam ir tiesības noteikt maksu pēc mājā deklarēto personu skaita. Ja uz laiku deklarējaties citā adresē, tad par atkritumu izvešanu jūsu mājas adresē nevajadzēs.

Ko darīt, ja neesat apmierināti?

Secinājumi ir šādi: šodien Latvijas iedzīvotājiem nepienākas pārrēķins par komunālajiem pakalpojumiem, kurus nenosaka pēc skaitītājiem. Vienīgais, uz ko var ieekonomēt, dodoties uz vasarnīcu, – maksu par ūdeni un kanalizāciju atbilstoši ūdens mērītājiem dzīvoklī. Kārtība nav pārdomāta, taču pārvaldniekam ir jāievēro minētie noteikumi Nr. 1013, kamēr iedzīvotāji nav pārņēmuši māju un nav nobalsojuši par izdevīgāku komunālo pakalpojumu maksas metodiku.

Numuru arhīvs: spied un lasi!