Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Līdz cikiem jānotīra ietves?

Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi paredz, ka galvaspilsētā gājēju ietves, piebrauktuves un piebraucamie ceļi no sniega un ledus jānotīra līdz ceļa segumam un jānokaisa katru dienu līdz pulksten 8; līdz pulksten 8 jānotīra un jānokaisa arī publiskai lietošanai ierīkoti pagalma celiņi. Ja nepieciešams, jātīra un jākaisa visas dienas garumā.

Šie nosacījumi attiecas arī uz neapbūvētu zemesgabalu īpašniekiem – viņiem ir jānodrošina to īpašumos publiskai lietošanai ierīkotu gājēju celiņu sakopšana, ja celiņi ir reģistrēti zemesgrāmatā kā nekustamā īpašuma apgrūtinājums.

Nav pieļaujama sniega vaļņu veidošana, ja tie traucē gājēju kustību pa ietvēm; un savāktais sniegs jāaizved no ietvēm, kur tas traucē gājēju un transporta satiksmi, darba dienās no pulksten 21 līdz pulksten 7, bet brīvdienās un svētku dienās jebkurā laikā.

Transportlīdzekļu īpašnieki vai turētāji, novietojot transportlīdzekļus stāvēšanai uz ielām vai pagalmos ilgāk par trim diennaktīm, nodrošina teritorijas attīrīšanu no sniega ap transportlīdzekli tādā mērā, lai netiktu traucēta gājēju un transporta satiksme, kā arī ielu un piebraucamo ceļu kopšana ar mehāniskajiem līdzekļiem.

Saistošie noteikumi paredz, ka ir jānodrošina sniega un ledus notīrīšana no balkoniem, lodžijām, ēku jumtiem, lāsteku nolaušana, lai nepieļautu sniega un ledus krišanu no jumtiem, dzegām, ūdens notekcaurulēm un balkoniem. Nereti gar mājas sienu tiek novilkta lente vai novietots cits šķērslis, kam jābrīdina gājēji, ka uz jumta izveidojusies bīstama sniega pārkare vai lāstekas. Gadās, ka norobežojums netiek novākts pat nedēļu, bet jumtu neviens netīra. Cik ilgi šādā veidā drīkst ierobežot gājēju pārvietošanos un apdraudēt cilvēku drošību?

Kad tiek apdraudēta gājēju un transportlīdzekļu drošība, bīstamā vieta ir jānorobežo, steidzami veicot pasākumus sniega, ledus un lāsteku novākšanai no brauktuves. Pēc tam, kad bīstamā vieta ir norobežota, sniegs, ledus un lāstekas no brauktuves jānovāc līdz pulksten 7, ja sniega un ledus notīrīšana tiek veikta naktī (no pulksten 21 līdz pulksten 7), vai vienas stundas laikā, ja sniegs un ledus tiek tīrīts dienā (no pulksten 7 līdz pulksten 21).

Par saistošo noteikumu prasību neievērošanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu: fiziskajām personām – līdz 350 eiro, juridiskajām personām – līdz 1400 eiro.

Numuru arhīvs: spied un lasi!