Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Tvaiku nosūcējus izmest?

Ugunsdzēsēji baida gāzes plīts īpašniekus Latvijā!

Latvijas iedzīvotāji ir noraizējušies par jaunajiem ugunsdzēsības noteikumiem, kas paredz īpašniekiem, kuru dzīvokļos ir gāzes plītis, sākot ar 2019. gadu atbrīvoties no virtuves tvaiku nosūcējiem, ja tie pievienoti kopējai mājas ventilācijas sistēmai. Tiek uzskatīts, ka ar caurulēm aizsegta ventilācijas šahta vairs nav noderīga gadījumos, ja notiek dabas gāzes vai ogļskābās gāzes noplūde.

– Mūsu lasītāji pagājušajā nedēļā vaicāja, vai taisnība, ka pēc diviem gadiem nāksies demontēt un izmest tvaiku nosūcējus virtuvē, vai tas ir tikai neizdevies joks?

Diemžēl jokam jaunā ziņa nelīdzinās, jo Latvijā tik tiešām ir pieņemti jauni ugunsdrošības normatīvi. Daudzi jau ir dzirdējuši jauno prasību, ka līdz 2020. gadam katrs dzīvoklis obligāti būs jāaprīko ar individuālo dūmu detektoru, turklāt ieteicams šo ierīci instalēt katrā dzīvokļa telpā.

– Mēs ceram, ka dzīvokļu īpašnieki būs apzinīgi un uzstādīs detektorus jau ātrāk, negaidot 2020.gadu, – saka Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvis Dzintars Lazdiņš. – Bez tam dzīvoklī obligāti jābūt ugunsdzēšamajam aparātam.

Tomēr iegādāties dūmu detektoru un ugunsdzēšamo aparātu ir daudz vienkāršāk, nekā iztikt bez tvaiku nosūcēja virtuvē. Saskaņā ar jaunajiem ugunsdrošības noteikumiem, nosūcējus kopējai ventilācijas sistēmai pievienot drīkstēs tikai elektrisko plīšu īpašnieki.

– Diemžēl, jaunie noteikumi ir ļoti divdomīgi, – uzskata Rīgas būvvaldes vadītājs Ingus Vircavs. – Piemēram, noteikumi nepaskaidro, kā jārīkojas cilvēkiem, kuri nosūcēju vēlas instalēt atbilstoši visiem noteikumiem. Vai viņiem jāsaņem būvniecības atļauja par atveres izveidošanu ārsienā un gaisa vada caurule jāizvada uz ārpusi? Vai arī ir pietiekami jau esošajā mājas ventilācijas šahtā izveidot jaunu atveri – nosūcēja izvadam? Noteikumos atbildes nav.

Tāpat kā nav atbildes uz jautājumu, kas kontrolēs minētā normatīva izpildi? Būvvaldē ir pārliecināti, ka šāda veida pārbaudes neietilpst būvinspektoru kompetencē. VUGD pārstāvji noliedz, ka arī viņu inspektori gatavotos staigāt pa dzīvokļiem. Tādēļ visticamāk situācija būs atstāta pašplūsmā.

Pēc LTV7 redzētās informācijas, ugunsdzēsēji iedzīvotājiem piedāvā trīs jauno noteikumu ievērošanas variantus: 1. mainīt gāzes plīti uz elektrisko, 2. novākt nosūcēju, 3. izveidot nosūcēja vajadzībām jaunu atveri esošajā ventilācijas kanālā, vienīgi, pirms sākt laušanas darbus, saskaņot to ar būvvaldi.

– Atsevišķos gadījumos remonta uzsācējam var būt nepieciešams projekts, – brīdina I.Vircavs.

Savukārt Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas institūta direktors Andris Krēsliņš uzskata, ka vēl viena atvere esošajā ventilācijas šahtā situāciju neizmainīs. “Vienīgais risinājums ir nosūcēja gaisa vada izvadīšana caur ārsienu. Bez tam pārdošanā ir nosūcēji, kuriem vispār nav nepieciešama gaisa apmaiņa, – agregātā esošais speciālais filtrs no ēdienu gatavošanas radušos tvaikus attīra un telpā atgriež svaigu gaisu. Sistēma strādā ļoti labi, tikai ar vienu nosacījumu – filtri ir regulāri jātīra.”

Saskaņā ar jaunajiem Ugunsdzēsības noteikumiem, daudzdzīvokļu māju dabiskās ventilācijas kanālam aizliegts pievienot mehāniskās ventilācijas iekārtas, ja telpā atrodas gāzes aparāts un nav ventilācijas, kas nodrošinātu patstāvīgu gaisa apmaiņu telpā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!