Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā maksāsim nodokli?

Nodokļa palielinājums vispirms skars tieši zemes īpašniekus, bet ģimenēm ar bērniem nodokļa maksājumi samazināsies, aģentūrai LETA pavēstīja Rīgas domē.

Saskaņā ar Rīgas domes lēmumu tiks palielināta nekustamā īpašuma nodokļa likme par mājokli tajā nedeklarētām personām, par nekoptiem zemesgabaliem un patvaļīgi uzbūvētiem objektiem. To paredz galvaspilsētas Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes izstrādātie jaunie nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas un atvieglojumu piešķiršanas nosacījumi.

Atgādināsim, ka rīdzinieki maksā nekustamā īpašuma nodokli par zemi (1% no zemesgabala kadastrālās vērtības gadā) un par mājokli (0,2–0,6% no objekta kadastrālās vērtības). No 2016. gada 1. janvāra zemes nodoklis Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā pieaugs līdz 1,5% no mājām piesaistītās zemes kadastrālās vērtības. Savukārt ģimenēm ar bērniem tiks piemēroti atvieglojumi. Atlaide par vienu bērnu noteikta 50% apmērā, par diviem un vairāk – 70% apmērā.

Piemērojot nekustamā īpašuma nodokli, turpmāk tiks ņemts vērā, vai persona konkrēto objektu deklarējusi par savu dzīvesvietu. Šobrīd Rīgā ir aptuveni 38 000 dzīvokļu, kuros nav deklarēts neviens cilvēks. Parasti šādi dzīvokļi tiek izmantoti kā ilgtermiņa investīcija un netiek izīrēti, vai arī dzīvokļa īpašnieks neļauj īrniekiem to deklarēt par savu dzīvesvietu. Pašvaldība ir ieinteresēta situāciju mainīt un motivēt Rīgā dzīvojošos deklarēt šeit savu dzīvesvietu, lai palielinātu ienākuma nodokļa maksājumus galvaspilsētas budžetā. Mājokļiem, kur neviena persona nav deklarēta, turpmāk tiks piemērota nekustamā nodokļa 1,5% likme.

Piemēram, šobrīd ģimene ar diviem bērniem par divistabu dzīvokli ar privatizētu zemesgabalu maksā nekustamā īpašuma nodokli 49,74 eiro apmērā, bet nākamgad nodoklis tai samazināsies par 66,7% un būs 16,80 eiro, bet ģimenei ar vienu bērnu 28 eiro.

Kas mainīsies?

Aprēķina paraugs 68 kvadrātmetru dzīvoklim ar privātīpašniekam piederošas zemes gabalu 15 kvadrātmetru platībā, par pamatu ņemot Rīgā vidējo zemes un mājokļu kadastrālo vērtību.

Numuru arhīvs: spied un lasi!