Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Tiešie maksājumi: kas riskēs pirmais?

Janvārī pašvaldības uzņēmums SIA Rīgas namu pārvaldnieks nosūtīja iedzīvotājiem aptaujas lapas balsošanai par tiešo maksājumu ieviešanu norēķinos ar pakalpojumu sniedzējiem. Dzīvokļu īpašniekiem dota iespēja līdz 31. janvārim balsot „par” vai „pret” jauno sistēmu. Taču pagaidām Rīgā nav nevienas mājas, kas būtu parakstījusies par tiešajiem norēķiniem, jo šis pakalpojums ir pārāk dārgs.

Uzmanību, Rīgā lielā balsošana!

Atgādināsim, ka tiešie maksājumi ir Saeimas izgudrojums kā līdzeklis iedzīvotāju pasargāšanai no negodīgiem pārvaldniekiem. Šīs sistēmas ietvaros dzīvokļu īpašnieki un īrnieki var naudu pārskaitīt tieši pakalpojumu sniedzējiem un būt pārliecināti, ka tā sasniegusi adresātu. Taču pakalpojumu sniedzēji ir pret jaunievedumu. Lai cik absurdi tas skanētu, tie ir ar mieru naudu no iedzīvotājiem pieņemt tikai... par papildu samaksu. Uzņēmums Rīgas siltums, piemēram, par viena rēķina sagatavošanu prasa 3,87 eiro.

Tiešie maksājumi ar šādiem nosacījumiem iedzīvotājus neapmierina. Patlaban dzīvokļu īpašnieki cenšas saprast, kā pareizi nobalsot SIA Rīgas namu pārvaldnieks aptaujā, lai rudenī nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus.

– Balsošanā var piedalīties tikai dzīvokļu īpašnieki, – atgādina SIA Rīgas namu pārvaldnieks komunikācijas nodaļas projektu vadītāja Santa Vaļuma. – Viņiem piedāvāts atsevišķi balsot par pāreju uz tiešajiem norēķiniem trijās pozīcijās: apkure, ūdensapgāde un atkritumu izvešana. Mūsu klienti var izvēlēties individuālus rēķinus gan par vienu, gan diviem, gan visiem trim pakalpojumiem. Tikai svarīgi atcerēties, ka uz tiešajiem norēķiniem nevar pāriet tikai viens atsevišķs dzīvoklis, tas jādara visai mājai. Lēmums skaitās pieņemts, ja „par” balsojusi vairāk nekā puse dzīvokļu īpašnieku.

Es nepiekrītu. Kas jādara?

Ja dzīvokļa īpašnieks ir pret tiešo norēķinu ieviešanu mājā, viņš saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu var neaizpildīt un nenosūtīt namu pārvaldei anketu. Tādā gadījumā tiks uzskatīts, ka viņš visās pozīcijās ir balsojis „pret”. Ja dzīvokļa īpašnieks ir par tiešajiem norēķiniem, aizpildītā anketa viņam jāiesniedz vai pa pastu jānosūta namu pārvaldei līdz 2015. gada 31. janvārim.

Ja pārvaldnieks mājā nav organizējis aptauju, rakstisku balsošanu vai kopsapulci var sarīkot paši iedzīvotāji. Galvenais – nodot namu pārvaldei pareizi noformētu dzīvokļu īpašnieku balsošanas protokolu.

Mājās, kas būs izvēlējušās tiešo norēķinu sistēmu, dzīvokļu īpašnieki individuālus rēķinus no pakalpojumu sniedzējiem sāks saņemt no šā gada oktobra. Aprēķināts, ka pēc pakalpojumu sniedzēju izziņotajiem izcenojumiem individuālie rēķini katram dzīvokļa īpašniekam izmaksās aptuveni 10 eiro mēnesī.

Iedzīvotāji maksās gan par tiesāšanos, gan par kontrolieriem

Individuālie rēķini dārgi maksās ne tikai Rīgā, bet arī citās pilsētās. Pakalpojumu sniedzēji visi kā viens vēlas lielu naudu par tiešajiem norēķiniem ar iedzīvotājiem un faktiski dara visu iespējamo, lai pāreja uz jauno sistēmu nenotiktu.

Jevgeņijs Bogdanovs, namu pārvaldnieks no Jūrmalas, pastāstīja, ka pilsētas komunālie uzņēmumi jau vasarā darīja zināmus tiešo rēķinu sagatavošanas tarifus.

– Reti kurš pieļāva, ka cenas būs tik augstas, – saka pārvaldnieks. – Visvairāk pārsteidz atkritumu izvešanas operatori – tie par tiešajiem norēķiniem vēlas saņemt tādu naudu, it kā gatavotos pie katra dzīvokļa durvīm nolikt individuālu atkritumu tvertni.

Pārvaldnieku nepatīkami pārsteidzis arī uzņēmums Jūrmalas ūdens, kurš gatavs iedzīvotājus apkalpot par 3,10 eiro no dzīvokļa mēnesī. Pēc Jevgeņija Bogdanova pieprasījuma uzņēmums pārvaldniekam nosūtīja tā saucamo aprēķinu ekonomisko pamatojumu.

Lūk, ko savā tarifā iekļāvis Jūrmalas ūdens:

Operatoru atalgojums                    0,31 eiro

Kontrolieru atalgojums                  0,21 eiro

Juristu atalgojums                        0,17 eiro

Tiesas izdevumi                           1 eiro

Programmas iegāde                     0,07 eiro

Programmas apkalpošana              0,40 eiro

Citi izdevumi                               0,24 eiro

Papīrs                                         0,01 eiro

Aploksne                                     0,13 eiro

Marka                                         0,50 eiro

Pasta pakalpojumi                        0,05 eiro

Kārtridžs                                      0,01 eiro

Kopā                                           3,10 eiro

6000 eiro datoram katru mēnesi

Aprēķinu pamatā ir pieņēmums, ka uz tiešajiem norēķiniem ar SIA Jūrmalas ūdens pāries visi 15 000 pilsētas dzīvokļu. Nav grūti sarēķināt, ka par datorprogrammas apkalpošanu uzņēmums plāno tērēt 6000 eiro mēnesī, juristu algām 2500 eiro un tiesas izdevumiem veselus 15 000 eiro mēnesī.

– Parādīju šo tā saukto „pamatojumu” juristiem, – stāsta Bogdanovs, – un viņi tikai pasmējās: ja iedzīvotāji gribētu aprēķinu likumību apstrīdēt, tiesa noteikti lemtu viņiem par labu! Jūrmalas ūdens paredzējis pat kontroliera amatu un ir gatavs šiem ļaudīm no iedzīvotāju līdzekļiem maksāt gandrīz 3000 eiro mēnesī. Par ko?

Piedevām vēl lielākajā daļā pilsētu, tostarp Rīgā, pakalpojumu sniedzēju izziņotā maksa par tiešajiem norēķiniem nav galīgā. Pakalpojumu sniedzēji patur tiesības rēķinu izrakstīšanas izcenojumus paaugstināt, ja uz jauno metodiku nepāries visi Rīgas (Jūrmalas, Salaspils utt.) iedzīvotāji. Uzņēmums Salaspils siltums, piemēram, paziņojis: ja uz tiešajiem norēķiniem pāries mazāk par 300 pilsētas dzīvokļiem, lietā var tikt likts augstākais tarifs – 24 eiro par katru rēķinu.

Reālā cena ir trīsreiz zemāka

Salīdzinājumā ar šo gluži neticamo skaitli SIA Jūrmalas siltums tarifs (0,50 eiro par rēķinu) šķiet bērna šļupsti. Pat gigants Rīgas siltums paziņojis, ka ar ikmēneša rēķiniem netiks galā lētāk kā par 3,87 eiro no katra klienta.

– Te gan jāzina, ka arī patlaban Jūrmalā būtībā pastāv tiešie norēķini starp iedzīvotājiem un siltumapgādes uzņēmumu, – skaidro Jevgeņijs Bogdanovs. – Turklāt daļu rēķinu Jūrmalas siltums nosūta pilnīgi par velti.

Pēc pārvaldnieka domām, uzņēmums patlaban vienkārši izmanto īsto brīdi, lai „uzskrūvētu” pakalpojuma cenu, kas jau sen iestrādāta pamattarifā. Pat 0,50 eiro no katra Jūrmalas dzīvokļa pakalpojuma sniedzējam nodrošina 5000–7000 eiro lielu papildu ienākumu mēnesī.

Jevgeņijs Bogdanovs vēl atceras tos laikus, kad pakalpojumu sniedzēji iekasēja no klientiem tā dēvēto „abonentmaksu” un maksāja pārvaldniekam par rēķinu sagatavošanu iedzīvotājiem. Namu pārvaldes saņemtā maksa līdzinājās 7% no mājas izmantotā pakalpojuma kopējās cenas.

– Tas ir reālais skaitlis, tik arī vajadzētu maksāt tiešo norēķinu ieviešanai mājā, – uzskata Bogdanovs. – Bet Jūrmalas ūdens patlaban vēlas papildus nopelnīt aptuveni 20% no vidējas mājas patērētā ūdens vērtības. Tas ir par daudz! Domāju, ka iedzīvotājiem vajadzētu balsot par tiešajiem maksājumiem, bet uzreiz pēc tam vērsties tiesā ar prasību, lai pakalpojumu sniedzēji pamato savus baismīgos rēķinu administrēšanas izcenojumus.

Kā redzam, dzīvokļu īpašniekiem netrūkst vielas pārdomām. Pagaidām neviens nav sadūšojies iesaistīties cīņā ar pakalpojumu sniedzējiem, un bez politiķu atbalsta diez vai no izslavētās tiešo maksājumu sistēmas būs kāda jēga.

Numuru arhīvs: spied un lasi!