Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Vai brīnumlīdzeklis elektrības taupīšanai?

Nesen internetā un avīzēs parādījās sludinājumi, kas agresīvi reklamē kādu brīnumainu ierīci, kas palīdzēšot mums elektroenerģijas patēriņu samazināt par 30–35%. Ieslēdz tādu brīnumkārbiņu kontaktligzdā, un lieta darīta, nākamajā mēnesī maksāsi par diviem trim latiem mazāk nekā parasti. Tā vismaz solīts sludinājumos.

Kas tā par ierīci, ja var atstāt ar garu degunu pat vareno Latvenergo? Ierīces pārdevēji apgalvo, ka kārbiņa tur kaut ko izlīdzinot un kaut ko kompensējot, tāpēc arī ļaujot ietaupīt. Tā kā mūsu ļaudis, pirmkārt, nav īpaši bruņoti ar zināšanām fizikas jautājumos un, otrkārt, ir lielo elektrības rēķinu galēji nogurdināti, daudzi kārbiņas izplatītājiem tic uz vārda.

Rīgā tādu ierīci, kā teikts sludinājumos, var nopirkt par 14–16 latiem. Pārdevēji centīsies jūs pārliecināt, ka iztērēto naudu atgūsiet divos trijos mēnešos, bet pēc tam sāksies reāla ekonomija.

Vai var ticēt cilvēkiem, kuri aktīvi cenšas mums iesmērēt šos SberBox, smartBox, Energy Saver, Saving-box utt.? Krievijas enerģētiķi jaunmodīgo ierīci pārbaudījuši speciālā laboratorijā. Viņi nopirka vienu tādu aparātu – nelielu kārbiņu, kas atgādina parastu uzlādēšanas ierīci, uz kuras priekšējā paneļa atrodas gaismas diode. Modernākos modeļos vēl iebūvēts gaisa jonizētājs (grūti pateikt, kādam nolūkam, jo ekonomiju tas noteikti neveicina).

Speciālisti sadūšojās ieskatīties brīnumaparātā. Un ko viņi ieraudzīja? Zem vāciņa bija nenosakāma tilpuma kondensators un neliels barošanas bloks gaismas diodei. Faktiski tas arī viss. Nav tikai skaidrs, kādā veidā tas varētu nodrošināt elektroenerģijas 30 procentu ietaupījumu.

Reklāmas lapiņās teikts, ka ierīce kompensējot daļu reaktīvās enerģijas. Patiešām, enerģija mēdz būt aktīvā un reaktīvā. Bet mēs, kas lietojam elektrību sadzīvē, maksājam tikai par patērēto aktīvo enerģiju. Par reaktīvo enerģiju maksā vien lielie uzņēmumi, tajos šai nolūkā pat uzstādīti speciāli skaitītāji.

Lielajos uzņēmumos tiešām uzstāda speciālas ierīces, lai „atslogotu” elektrotīklus no negatīvās slodzes. Tie ir reaktīvās jaudas kompensatori, samērā masīvas un sarežģītas ierīces, kas paredzētas noteiktai slodzei. Tai niecīgajai mantiņai, ko jūs varat nopirkt par 14 latiem, ar šīm ierīcēm nav nekā kopēja.

Tātad mājas apstākļos kaut ko kompensēt nav iespējams. To mums apstiprināja arī Latvenergo Energoefektivitātes centrā, kur noslēpumainās kārbiņas vairākas dienas pārbaudīja speciālā stendā. Nekāda efekta! No teiktā izriet divi secinājumi. Ja jūs vēlaties taupīt uz gaismas rēķina, varbūt arī ir vērts iegādāties tādu aparātiņu. Zinātniski pierādāmu efektu tas nedos, toties psiholoģiskais efekts būs milzīgs. Esot pamanīts, ka brīnumkārbiņu īpašnieki sākot mainīt ieradumus: izejot no telpas, izslēdz gaismu, bez vajadzības nededzina elektrisko plīti un nedarbina pustukšu veļas mazgājamo mašīnu. Tādējādi daudzi drīz vien sākot izjust kaut kādu ietaupījumu.

Bet, ja jūs vēlaties taupīt pa īstam, vienkārši atvienojiet elektroaparātus no kontaktligzdas, kad tos nelietojat. Televizors vai mikroviļņu krāsns gaidīšanas režīmā „apēd” daudz vairāk kilovatstundu, nekā jūs cerat ietaupīt, pateicoties interneta veikalā nopirktam neizprotamam blokam.

Numuru arhīvs: spied un lasi!