Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Rīgā remontē simtiem pagalmu

Rīgas dome šogad turpina avārijas stāvoklī esošo iekškvartālu ceļu asfaltēšanu par pašvaldības līdzekļiem. Cilvēki interesējas, kā pieteikt savu pagalmu dalībai programmā un vai ir izredzes sagaidīt remontu?

Miljoni zem asfalta

Izredzes, par laimi, ir, turklāt visai lielas. Šosezon darbi ieplānoti gan Daugavas kreisajā, gan labajā krastā. Pārdaugavas izpilddirekcijā pastāstīja, ka 2014. gada programmā iekļauta Bolderāja un Ziepniekkalns, Austrumu direkcijas teritorijā darbi turpināsies Ķengaragā, bet vislielākais finansējums šovasar piešķirts Ziemeļu izpilddirekcijai Juglas, Vecmīlgrāvja un Mežciema pagalmu ceļu sakārtošanai.

Sākotnēji Rīgas domes budžetā iekškvartālu ceļu remontam 2014. gadā bija paredzēti 5,7 miljoni eiro, bet maija sākumā deputāti piešķīra papuldu finansējumu – vēl 0,56 miljonus eiro. Galvaspilsētas pašvaldība precīzi pilda 2012. gadā pieteikto programmu. Toreiz domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs apsolīja, ka līdz pat 2016. gadam pašvaldība katru pavasari pagalmu ceļu remontam piešķirs četrus miljonus eiro.

Ziemeļu izpilddirekcijas teritorijā darbi norisinājās jau 2012.–2013. gadā, tad remontu sagaidīja Purvciema iedzīvotāji. Tikai šajā rajonā vien divos gados sakārtoti 105 māju pagalmi. Šosezon Rīgas ziemeļu daļā grambas un bedres likvidēs vismaz pie 66 mājām. Tātad visā pilsētā kopā arī šogad ceļi tiks salaboti vairāk nekā simt pagalmos.

Pēc Ventspils parauga

– Nākamgad pienāks rinda mūsu rajoniem – Sarkandaugavai, Teikai un Čiekurkalnam, – pastāstīja Ziemeļu izpilddirekcijas izpilddirektors Sergejs Hristoļubovs. – Turpināsies remontdarbi arī Pārdaugavā. Bet 2016. gadā iecerēts atkārtoti pārstaigāt visus mikrorajonus, atsaucoties uz jaunpienākušajām iedzīvotāju sūdzībām.

Šogad ceļinieki pirmo reizi ne tikai klās jaunu asfaltu, bet dažus pagalmus arī bruģēs.

– Pilotprojektu realizēsim Mežciemā un daļēji arī Vecmīlgrāvī, – sola Hristoļubovs. – Tas bija mans priekšlikums, apspriedām to ar mēru un nolēmām pamēģināt. Par paraugu var kalpot Ventspils, kur viss ir vienā bruģī un lieliski izskatās. Zinu, ka nobruģēti pagalmi parādīsies arī Bolderājā. Drīz redzēsim, kas no tā visa sanāks.

Vēl nekas nav nokavēts

Pēc izpilddirektora teiktā, iesaistīties remonta programmā nav sarežģīti.

– Visas remontējamās vietas tiek izraudzītas pēc iedzīvotāju pieteikumiem, – tā Hristoļubovs. – Tiesa, reizēm cilvēki domā, ka uz izpilddirekcijai adresētā iesnieguma vajag savākt iespējami daudz parakstu vai uzrakstīt vairāk sūdzību, taču skaitam šai gadījumā nav īpašas nozīmes. Daudz svarīgāks ir teritoriju labiekārtošanas speciālistu slēdziens: viņi apskata iedzīvotāju pieteiktās vietas un programmai atlasa visbēdīgākajā stāvoklī esošos pagalmus.

Pēc Sergeja Hristoļubova teiktā, cilvēki dažkārt vaicājot, kāpēc, piemēram, Juglā remontējot tik daudz pagalmu, bet Teikā nevienu. Atbilde ir vienkārša: vēl nav pienākusi Teikas kārta. Katru gadu darbus veic tikai Rīgas izpilddirektora apstiprinātajos rajonos.

Svarīga informācija iedzīvotājiem: pagalmu remonta pieteikumi jāiesniedz savlaicīgi. Provizorisku 2015. gada programmas dalībnieku sarakstu paredzēts sagatavot līdz šā gada beigām, un tas nozīmē, ka Čiekurkalna, Teikas, Sarkandaugavas un Pārdaugavas iedzīvotāji vēl neko nav nokavējuši un var uz sava rajona izpilddirekciju doties ar iesniegumiem.

Jaunie ceļi ir jālieto!

– Rīgā joprojām ir liels pieprasījums pēc pagalmu ceļu remonta, – stāsta Sergejs Hristoļubovs. – Purvciemā, piemēram, sakārtoti vairāk nekā 100 māju pagalmi, bet joprojām pienāk sūdzības. Un es pilnībā pievienojos iedzīvotājiem! Nelaime tā, ka pagalmi gadu gaitā bija tā nolaisti, ka pat ar pašreizējo finansējumu nepietiek, lai problēmu pilnībā atrisinātu. Tai pašā Purvciemā būtu vajadzējis savest kārtībā divreiz vairāk pagalmu, un arī Juglā divās sezonās problēma būs atrisināta tikai par 60–70%. Bet ceru, ka 2016. gadā tiksim arī līdz tiem iekškvartāliem, kuri kaut kāda iemesla dēļ iepriekš netika iekļauti programmā.

Izpilddirektors atgādina, ka programmā var piedalīties arī mājas, ko pārvalda dzīvokļu īpašnieku biedrības un kooperatīvās sabiedrības. Šai nolūkā tur jāpieņem attiecīgs kopības lēmums un pēc tam jāiesniedz pieteikums izpilddirekcijā. Tādām mājām piedāvā vai nu 50% darbu izmaksu segt no mājas fonda, vai arī – un tas ir daudz vienkāršāk – izremontēto ceļu zemesgrāmatā reģistrēt kā servitūtu, lai par pašvaldības līdzekļiem sakārtotos iekšpagalmu ceļus varētu lietot visi rīdzinieki.

Šķiet, tādu rīdzinieku, kas vēlētos savu pagalmu norobežot ar barjerām, nav daudz, tomēr piesardzība nav lieka. Atbildot uz jautājumu, vai pašvaldībai gadās kādi sarežģījumi saistībā ar pagalmu remontu, Sergejs Hristoļubovs aprakstīja piedzīvotu situāciju:

– Nesen pašvaldība saveda kārtībā divu māju kopējo pagalmu Purvciemā. Vienas mājas iemītnieki vēlējās iebraucamo ceļu norobežot ar puķu dobēm, lai mašīnas nebojātu jauno ceļa segumu. Otras mājas iedzīvotāji iebilda, sakot, ka jaunais ceļš ir jālieto. Līdz dūru vicināšanai gan lieta nenonāca, jo kopējā balsošanā iedzīvotāji pieņēma lēmumu daļu pagalma norobežot, bet daļu atstāt vaļā, lai tajā varētu iebraukt mašīnas. Es personiski uzskatu to par pareizu lēmumu kaut vai tāpēc, ka tagad pie mājām var piebraukt operatīvais transports – „ātrā palīdzība” un ugunsdzēsēji.

Pārvaldnieks: „Daudzi mūsu iedzīvotāji teiks paldies”

– Mēs esam ļoti apmierināti ar iekškvartālu remontu mūsu rajonā, – saka pašvaldības uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks iecirkņa Jugla vadītājs Aleksandrs Pavlovskis. – Šogad programma beidzot sasniegusi Juglu, reizē tika sakārtoti 35 māju pagalmi Brīvības ielas labajā pusē. Ja veiksies, varēsim papildus vēl sakārtot iekškvartālu Brīvības ielā 365, 367 un 373.

Sākumā domāju, ka pagalmi tiks remontēti tikai daļēji, bet strādnieki pilnībā noņem veco asfaltu, akurāti ieliek jaunas apmales un pat zemi puķu dobēm uzber, – turpina pārvaldnieks. – Darbs tiešām tiek veikts pēc labākās sirdsapziņas!

Interesanti, ka namu pārvalde šajā lietā ir tikai novērotāja. Mūsu vienīgais uzdevums ir gādāt, lai pagalmos nebūtu atstātas stāvam mašīnas. Kāpēc pašvaldības programmā tik ilgi netika paredzēti darbi Juglā? Manuprāt tāpēc, ka mūsu iecirknis pagalmus sāka remontēt jau pirms septiņiem gadiem. Tiesa, mēs ar iedzīvotāju piekrišanu šim mērķim izmantojām māju uzkrājumus. Pie mājām, kurām nebija remonta uzkrājumu, mēs katru gadu aizbērām bedres ar paprāvām šķembām. Tas, protams, bija pagaidu risinājums, tomēr  cilvēki kājas nelauza un mašīnas bedrēs negāzās. Pļavniekos un Purvciemā pagalmi ir bēdīgākā stāvoklī nekā mūsējie, lai gan paši rajoni ir jaunāki. Kāpēc? Tāpēc, ka tur neviens šķembas nepabirdināja...

Ir patīkami noskatīties, cik labi strādā ceļu būvētāji. Daudzi mūsu iedzīvotāji šogad teiks pašvaldībai paldies. Taču arī namu pārvaldes darbinieki nesēž ar klēpī saliktām rokām, mums ir lieli dzīvojamo māju remonta plāni. Ja jūs tas interesē, varu teikt, ka gandrīz visi avārijas stāvoklī esošie jumti Juglā jau nomainīti. Kopš 2011. gada katru gadu esam uzlikuši jaunu jumtu 30 mājām, vairs palikušas tikai septiņas, kas vēlas tikt pie jauna jumta seguma. Tagad pārejam pie citiem darbiem – karstā un aukstā ūdens stāvvadu un guļvadu nomaiņas.

Numuru arhīvs: spied un lasi!