Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Remonts mums nepieciešams jau tūlīt!”

Tiesa neļauj apsaimniekotājam piedzīt dzīvokļu īpašnieku parādus, cieš 127 ģimenes

Neapskaužamā situācijā nonākuši daudzdzīvokļu ēkas Prūšu ielā 21 k–2 īpašnieki. Šīs mājas bijušie un esošie apsaimniekotāji jau ceturto gadu cīnās par tiesībām pārvaldīt īpašumu. Daļa dzīvokļu īpašnieku principiāli nemaksā rēķinus par saņemtajiem pakalpojumiem, kamēr nebūs pieņemts galīgais tiesas lēmums. Tikmēr māja iet bojā.

Kādreiz bija kārtība

Mājas Prūšu ielā 21k–2, Rīgā uzbūvēta 20. gadsimta 60. gadu vidū, tajā ir 127 nelieli dzīvokļi, kuru platība ir no 15 līdz 29 kvadrātmetriem.

Kā atceras dzīvokļu īpašnieki, savulaik māja bija kārtībā: gaiteņos atradās koplietošanas dušas, bija karstais ūdens un apkure. Taču pamazām situācija pasliktinājās. Piemēram, parādu dēļ mājai atslēdza karsto ūdeni, un iedzīvotāji bija spiesti uzstādīt boilerus.

„Gaidām, kamēr grīda ielūzīs... ”

Tiekoties ar korespondenti, iedzīvotāji rāda sabrukušās grīdas koridoros un aicina savos dzīvokļos paskatīties uz sarūsējušajiem stāvvadiem: „Tā jau ir avārijas situācija, bet mēs, godprātīgie maksātāji, gadiem nevaram tikt pie remonta.” Dzīvokļos redzamas ļodzīgas grīdas: „Gaidām, kamēr grīda ielūzīs...” Cilvēki rāda arī izsistus pagraba logus: „Arī pagrabā caurules nav nosiltinātas, tāpēc februārī mūsu apkures rēķini, iespējams, pārspēja visus pilsētas rekordus – 3,80 eiro par kvadrātmetru!”

Interešu konflikts

Kāpēc mājā notikusi šāda nelaime? 2019. gada aprīlī dzīvokļu īpašnieku grupa ierosināja kopībai pieņemt lēmumu par pārvaldnieka maiņu.

– Cilvēki nobalsoja par apsaimniekotāja Juglas namsaimnieks maiņu, uzticot mājas apsaimniekošanu uzņēmumam Īpašnieku sabiedrība – stāsta viena no aktīvistēm Anna.

Mājas nodošana jaunajam apsaimniekotājam notika 2019. gada rudenī, kad uzņēmums Īpašnieku sabiedrība nomainīja slēdzenes mājas koplietošanas telpās un pārslēdza līgumus ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem.

– Taču Juglas namsaimnieks uzskatīja, ka tā tiek aizskartas viņu tiesības, un sūtīja savus pārstāvjus runāt ar dzīvokļu īpašniekiem, kā rezultātā vairāki cilvēki atsauca savus parakstus, atceras iniciatore.

Bet uzvārdi vienādi

Rezultātā 12 dzīvokļu īpašnieki atteicās maksāt rēķinus vispār. Trīs dzīvokļu īpašnieks – uzņēmums Ilro B pat iesūdzēja tiesā visus kaimiņus, ka tie balsojuši par pāreju pie jauna apsaimniekotāja. Jāpiezīmē, ka uzņēmuma Ilro B īpašniece ir Eva Spalviņa, kas ir svarīga detaļa, ja atceramies, ka  uzņēmumu Juglas namsaimnieks vadītājs ir Jānis Spalviņš.

– Protams, ka Juglas namsaimnieks negrib mūs atlaist likumā noteiktajā kārtībā, – Anna nopūšas. – Un tie 12 dzīvokļu īpašnieki, kuri nemaksā rēķinus, arī savā starpā ir kaut kā saistīti.

Maksāja parādnieku vietā

Tiesas velkas un velkas, bet kopējais mājas parāds aug. Šobrīd dzīvokļu īpašniekiem, kuri atteicās maksāt rēķinus uzņēmumam Īpašnieku sabiedrība, parādi uzkrājušies jau vairāk nekā 25 000 eiro apmērā.

Turklāt godprātīgi maksājošajiem dzīvokļu īpašniekiem 2023. gada rudenī bija jābalso par vairāk nekā 8000 eiro novirzīšanu no mājas remontdarbu uzkrājuma apkures parāda dzēšanai (pretējā gadījumā bija risks palikt bez apkures).

– Faktiski Rīgas siltuma rēķinus 12 lielo parādnieku vietā samaksāja visi godīgie īpašnieki, – stāsta Anna.

Varbūt atkal mainīt apsaimniekotāju?

Prūšu ielas 21 k–2 mājas iedzīvotāji ir tuvu izmisumam. Problēmas risinājums varētu būt lielāka pārvaldīšanas uzņēmuma izvēle un dzīves sākšana no nulles. Kā stāsta īpašnieki, 2023. gada rudenī tika veikta rakstiska aptauja par mājas pievienošanos uzņēmumam Rīgas namu apsaimniekotājs, kas Ķengaragā apsaimnieko kaimiņu mājas, turklāt daudzas no tām ir savedis apskaužami labā kārtībā.

– Bet mēs joprojām nesaprotam, kāpēc Rīgas namu apsaimniekotājs pērn nepārņēma mūsu mājas apsaimniekošanu, – žēlojas iedzīvotāji.

Situāciju noskaidroja Rīgas namu apsaimniekotājs pārstāvis Igors Trubko:

– 2023. gada rudenī iedzīvotāji nespēja uzreiz savākt nepieciešamo balsu skaitu, lai pārnāktu mūsu uzņēmuma vadībā. Zinot, ka saistībā ar ēku jau notiek nopietna tiesvedība, vēlamies, lai iedzīvotāji veiktu aptauju, ievērojot visus normatīvos aktus, kas visus pasargātu no turpmākas tiesvedības.

Tieši tādēļ mājā Prūšu ielā 21 k–2 šobrīd tiek veikta jauna rakstiska aptauja par apsaimniekotāja maiņu ar balsošanas termiņu līdz 24. maijam.

Kā saka Igors Trubko, uzņēmumam Rīgas namu apsaimniekotājs ir liela pieredze problemātisku māju pārņemšanā un apsaimniekošanā. Uzņēmums nebaidās nodarboties ar mājām, kurās ir lieli parādi un turpinās tiesas prāvas. Turklāt Rīgas namu apsaimniekotājs ir gatavs vērsties tiesā, lai no iepriekšējā apsaimniekošanas uzņēmuma pieprasītu gan mājas dokumentāciju, gan uzkrājumus remontdarbiem.

Lieta nav pabeigta

Vai mājas Prūšu ielā 21 k–2 dzīvokļu īpašnieki izlems par apsaimniekotāja maiņu, ir nākotnes jautājums.

Uzņēmumā Īpašnieku sabiedrība stāsta, ka viņi arī ir gatavi īpašumu apsaimniekot un aizstāvēt dzīvokļu īpašnieku intereses tiesā. Uzņēmuma vadītāja Anželika Khlobordova skaidro, kāpēc mājā radās šāda situācija.

– 2019. gada 13. aprīlī iedzīvotāji sarīkoja kopsapulci un nolēma nodot mājas pārvaldīšanas tiesības mums, uzņēmumam Īpašnieku sabiedrība, jo līgums ar Juglu namsaimnieku beidzās 2019. gada 1. oktobrī, bet faktiski māju pārņēmām jau septembra sākumā, kā to prasīja paši iedzīvotāji. Par pamatu pārņemšanai bija dzīvokļu īpašnieku kopsapulces protokols. Vēlāk uzņēmums Ilro B kā vairāku dzīvokļu īpašnieks mājā, šo dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmumu apstrīdēja tiesā. Pēc Ilro B teiktā, vācot iedzīvotāju parakstus, bija notikuši pārkāpumi. Taču mūsu klientu – dzīvokļu īpašnieku – vārdā mums izdevās uzvarēt šo lietu Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā.

– Lieta beigusies?

– Nē, Ilro B lēmumu pārsūdzēja otrās instances tiesā, nākamā sēde paredzēta maijā.

Palikuši desmit problemātiski dzīvokļi

– Kas tikmēr notiek ar rēķiniem?

– Sākumā 12 dzīvokļu īpašnieki atteicās maksāt mūsu rēķinus, tagad nemaksātāji ir desmit dzīvokļu īpašnieki. Kopējā parādu summa mājā sasniegusi 29 tūkstošus eiro, lauvas tiesa parāda attiecas uz mūsu pretiniekiem. Protams, mēģinājām šos parādus piedzīt tiesas ceļā un pat uzvarējām divās lietās. Tomēr astoņās lietās tiesa atteicās izskatīt mūsu prasības pret parādniekiem, līdz tiks pieņemts lēmums galvenajā prasībā par mūsu tiesībām apsaimniekot māju. Tādējādi 70% mājas godīgi maksājošo iedzīvotāju ir kļuvuši par situācijas ķīlniekiem. Mēs esam spiesti pārtraukt visus remontdarbus mājā, jo desmit dzīvokļu īpašnieku kopējais parāds jau ir pārsniedzis visu iedzīvotāju remonta uzkrājumu summu.

Ja šodien uzņēmums Ilro B un citi īpašnieki sāktu maksāt apsaimniekotājam, tad Īpašnieku sabiedrība varētu ieguldīt pat 12 000 eiro mājas Prūšu ielā 21 k–2 remontdarbos. Tas ir pilnīgi pietiekami, lai atrisinātu steidzamākās problēmas.

Kā aizsargāt šādas mājas?

Taču uzņēmums Ilro B negatavojas atkāpties un vēlas pierādīt tiesā, ka lēmums par mājas pārvaldīšanas tiesību nodošanu Īpašnieku sabiedrībai pieņemts, pārkāpjot normatīvo regulējumu, – pēc viņu ieskata daļa parakstu zem kopsapulces protokola ir viltoti, atsaukti vai nepieder dzīvokļu īpašniekiem.

Šai tiesvedībai gals nav redzams, bet tikmēr vairāk nekā 100 ģimeņu dzīvo slikti uzturētā un aukstā mājā, katru dienu redz nobružātas sienas, baidās no avārijām un tikai ar lielām grūtībām tic, ka kādu dienu situācija uzlabosies.

Acīmredzot Latvijas likumdošanā ir nopietnas nepilnības. Ir nepieciešams vismaz kaut kāds mehānisms, kas pasargātu iedzīvotājus no līdzīgām situācijām. Galu galā tiesvedība var turpināties vēl daudzus gadus, bet mājai Prūšu ielā 21 k–2 ir vajadzīgs remonts.

Numuru arhīvs: spied un lasi!