Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Sarežģītākais ir pārliecināt kaimiņus!”

Mājas Krustpils ielā 75/4, Rīgā, iedzīvotāju renovācijas pieredze: maksājumu samazināšanās par apkuri dod iespēju bez grūtībām atmaksāt aizdevumu 

Latvijā ir aptuveni 30000 daudzdzīvokļu māju, no kurām lielākajai daļai nepieciešama atjaunošana. Kopš 2009. gada valstī darbojas renovācijas darbu atbalsta programmas, kuru ietvaros aktīvi iedzīvotāji var saņemt vērā ņemamu finansiālu palīdzību. Mājas Krustpils ielā 75/4 iedzīvotāji šo iespēju izmantoja 2023. gadā, kad īstenoja kompleksu sava īpašuma remontu un siltināšanu. Ko iedzīvotāji par to saka šodien?

2023. gada sākumā Latvijā no daudzdzīvokļu dzīvojamā fonda bija nosiltinātas tikai 1500 jeb 5% māju. Iedzīvotāji, kuri nolēma darbu sākt pirmie, vēl 2009. gadā, drīzumā jau būs atmaksājuši šim mērķim saņemto bankas aizdevumu. Visu šo laiku viņi bauda energoefektīvas mājas priekšrocības un ietaupa tūkstošiem eiro par apkures izmaksām.

Mājas Krustpils ielā 75/4 kompleksais remonts notika tikai 2023. gadā, bet mājas vecākā Jeļena Ņečajeva stāsta, ka iedzīvotāji ir apmierināti ar darbu un tā rezultātu.

Mājai jau ilgu laiku bija nepieciešams remonts

Jeļena Ņečajeva ir dzīvokļu īpašnieku biedrības DzĪB Krustpils 75K4 priekšsēdētāja. Šī biedrība apvieno mājas 12 dzīvokļu īpašniekus. Tā kā māja ir būvēta 1961. gadā, tā jau sen bija jāatjauno.

– Uz šo māju pārcēlos pirms septiņiem gadiem un uzreiz sapratu, ka neviens par to nerūpējas. Tolaik māju apsaimniekoja kooperatīvs, atceras Jeļena. Situāciju vēroju apmēram gadu, bet, kad sapratu, ka neviens šeit neko negrib, nolēmu lietas ņemt savās rokās.

Aktīvie mājas iedzīvotāji sāka ar to, ka nomainīja apsaimniekošanas uzņēmumu. Balstoties uz atsauksmēm un pozitīvām publikācijām, 2019. gadā izvēlējāmies uzņēmumu Rīgas namu apsaimniekotājs, kas jau tolaik saviem klientiem palīdzēja piedalīties māju līdzfinansēšanas programmās.

– Atceros, kā ieradāmies uz sarunu jaunajā apsaimniekošanas uzņēmumā un mūs uzreiz iepazīstināja ar aprēķiniem un tāmēm. Saruna izvērtās saprātīga, pie kā nebijām pieraduši, kontaktējoties ar iepriekšējo apsaimniekotāju, kur ar darbiniekiem sarunāties nebija iespējams. Uzreiz teikšu, ka piecu gadu sadarbības laikā Rīgas namu apsaimniekotājs šo oriģinālo pieeju ir saglabājis. Vienmēr varam pieprasīt informāciju, precizējumus, tikties ar jebkuras nodaļas vadītājiem un ātri atrisināt mūsu mājai svarīgus jautājumus – stāsta Jeļena.

Uzreiz lēmām, ka renovācija būs!

Noslēdzot līgumu ar uzņēmumu Rīgas namu apsaimniekotājs, iedzīvotāji jau bija izlēmuši, ka centīsies panākt visaptverošu mājas remontu. Sagatavošana ilga aptuveni četrus gadus, tikmēr mājā paralēli tika veikti nelieli remontdarbi un uzlabojumi.

– Energoauditors aprēķināja, ka pēc siltināšanas mājas siltumenerģijas patēriņš samazināsies vairāk nekā uz pusi. Vai tas bija pietiekams arguments, lai jūsu balsotu par?

– Visvairāk pūļu prasīja pārrunas ar kaimiņiem. Daži pēdējā brīdī pārdomāja, dažiem bija vienalga. Tomēr izšķirošajā balsojumā par dalību renovācijas projektā deviņi dzīvokļu īpašnieki bija par, un tikai divi ar pārliecību balsoja pret. Viens kaimiņš diskusijās un balsojumā vienkārši nepiedalījās.

Tagad mājai Krustpils ielā 75/4 ir nosiltināta fasāde un nomainīts jumts. Iedzīvotāji stāsta, ka siltummezgls šobrīd ir ieregulēts uz minimālo režīmu, bet telpās joprojām ir silti. Turklāt rēķini apkures laikā ir daudz mazāki nekā kaimiņiem tāda paša tipa mājās.

– Ne viss iecerētais tika realizēts, – atzīst mūsu sarunbiedre. – Piemēram, sapņojām par kārtīgu kāpņu telpas remontu, taču naudas pietika tikai sienu un griestu pārkrāsošanai.

– Kas atgadījās?

– Remonta laikā atklājās neparedzēti defekti, kuru novēršanai nācās pārvirzīt līdzekļus. Piemēram, noņemot jumta segumu, izrādījās, ka ir jāizjauc visa jumta konstrukcija līdz pat ķieģeļiem. To nācās vispirms salabot, un tikai pēc tam varēja siltināt jumtu. Esam pateicīgi būvniekiem, kuri atrada šīs problēmas risinājumu un veica visus darbus budžeta ietvaros.

„Ar jautājumiem nāk kaimiņi no visa rajona…”

– Vai tagad pie jums nāk kaimiņu māju iedzīvotāji, lai paskatītos, kā esat tikuši galā ar mājas remontu?

– Tepat netālu atrodas 17 vienādas trīsstāvu mājas, varētu teikt, ka tas ir tāds kā neliels ciematiņš. Tad, lūk, kaimiņi nāk ne tikai no kaimiņmājām, bet arī no Ķengaraga. No sarunām noprotams, ka daudzi vēlētos renovēt savas mājas, tomēr baidās no papildu izmaksām (šāda apmēra remonts saistīts ar nepieciešamību ņemt aizņēmumu, jo Altum programma sedz tikai līdz 50% no darbu izmaksām – red. piezīme).

– Vai no šīm papildu izmaksām tiešām ir jābaidās?

– Nē, mūsu pieredze liecina, ka pēc remonta un mājas siltināšanas maksa par apkuri samazinās, kompensējot iedzīvotājiem papildu izdevumus par kredīta atmaksu.

– Ko tagad saka tie mājas iedzīvotāji, kuri sākotnēji iebilda pret renovāciju?

– Viens kaimiņš dzīvokli uzreiz izlika pārdošanā par augstu cenu. Tas apstiprina apgalvojumu, ka renovēts īpašums palielina arī katra dzīvokļa vērtību. Bet otrs kaimiņš tiešām ir mainījis savu viedokli. Viņa dzīvoklis atrodas trešajā stāvā, un pirms remonta tajā pa gaisvadu iekļuva sniegs. Tagad, kad viss saremontēts, problēma novērsta, un kaimiņš ir priecīgs.

– Ko jūs ieteiktiem māju vecākajiem, kuri nezina, kā organizēt siltināšanas darbus?

– Svarīgi, lai mājas pārstāvis uzraudzītu projektēšanas procesu un panāktu, lai projektētājs pirms darbu uzsākšanas ne tikai no ārpuses apskatītu māju, bet arī to rūpīgi izpētītu. Tas ir svarīgi, lai vēlāk nebūtu jātērē laiks, veicot papildinājumus un izmaiņas projektā.

Svarīga ir arī naudas plūsmas kontrole. Mūsu sadarbība ar uzņēmumu Rīgas namu apsaimniekotājs šajā aspektā risinājās ļoti labi. Bez mana paraksta būvnieki nesaņēma ne centa, un, ja pirms naudas pārskaitīšanas prasīju, lai apsaimniekotājs man kaut ko paskaidro, uzreiz saņēmu nepieciešamo informāciju.

Grūtību netrūka

Darbus Krustpils ielas 75/4 namā komentē uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs attīstības direktors Aleksandrs Sakovskis.

– Darbu organizēšana šajā objektā aizņēma aptuveni četrus gadus, – atzīst eksperts. – Visas septiņas Rīgas namu apsaimniekotāja pārziņā esošās mājas, kuru atjaunošanas remontdarbus pabeidzām 2023. gadā, izgāja vienādu darbu ciklu. 

– Sagatavošanās siltināšanai – tas ir darbietilpīgs process, uzskata Aleksandrs Sakovskis. Aktuālajā Altum programmā 2022.–2026. gadam daudzu birokrātisko jautājumu risināšanas iespējas ir vienkāršotas, ļaujot iedzīvotājiem ātrāk saņemt projekta apstiprinājumu un valdības atbalstu. Savukārt 2016.–2023. gada programma, kuras ietvaros Rīgas namu apsaimniekotājs organizēja septiņu māju remontdarbus, bija sarežģītāka.

– Piemēram, pašā pirmajā dzīvokļu īpašnieku sapulcē, kurā viņiem bija jāapliecina vēlme piedalīties mājas remonta un siltināšanas procesā, vienkārša balsu vairākuma vietā bija vajadzīga 2/3 īpašnieku piekrišana, – skaidro Aleksandrs Sakovskis.

Daudz laika prasīja iedzīvotāju organizēšana, tikšanos rīkošana, atbilžu uz jautājumiem sagatavošana... Bet arī tas nebija tik grūti kā tālākais process, atzīst mūsu sarunbiedrs:

– Tālāk pasūtījām mājas tehnisko dokumentāciju, tajā skaitā projektu, kura izstrāde aizņem apmēram gadu.

Turiet roku uz pulsa

– Pastāv uzskats, ka projektu saskaņošana arī ir sarežģīts process.

– Tas ir tiesa. Kad projekts bija gatavs, tas kopā ar pārējiem dokumentiem bija jāsaskaņo Altum. Atzinīgi vērtējam to, ka Altum darbinieki ļoti rūpīgi līdz pēdējai niansei pārbaudīja visus dokumentus, īpašu uzmanību pievēršot tam, vai projekts atbilst energoaudita slēdzienam.

– Vai projektā bija atļauts veikt izmaiņas, neriskējot zaudēt Altum atbalstu ?

– Jā, tas bija ne tikai atļauts, bet reizēm arī nepieciešams. Mūsu praksē nav neviena mājas projekta, kurā nebūtu jāveic trīs vai četras korekcijas, lai pēc iespējas skaidrāk plānotu turpmākos siltināšanas darbus.

Tad sākās Covid pandēmija, kad kļuva grūtāk apmeklēt iestādes un rīkot dzīvokļu īpašnieku kopsapulces.

– Kādas grūtības jūs kā projekta vadītājus gaidīja pēc tam, kad Altum bija apstiprināta visa mājas tehniskā dokumentācija?

– Tam sekoja sarežģīta iepirkuma procedūra. Iepriekšējā Altum programmā bija ļoti stingri būvnieku izvēles nosacījumi. Turklāt tikai pēc pirkuma pabeigšanas mums radās iespēja aprēķināt precīzas renovācijas izmaksas mājai kopumā un katram dzīvokļa īpašniekam atbilstīgi viņa dzīvokļa platībai. Un tikai tad šīs izmaksas vēl bija jāapstiprina dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē.

– Vai iedzīvotājiem, kuri nolēmuši veikt mājas siltināšanu 2022.–2026. gada valsts programmas ietvaros, saskaņošanas procedūra būs tikpat sarežģīta?

– Nē, saskaņā ar jauno Altum programmu sagatavošanās procedūra būs daudz īsāka, ir izslēgtas daudzas birokrātiskās prasības iepirkumu un dokumentācijas sagatavošanas procesam, – lielāka atbildība tiks prasīta no projekta vadītāja. Tagad, manuprāt, visvairāk laika aizņems projekta izstrāde, kas varētu ilgt apmēram gadu atkarībā no paredzēto darba sarežģītības.

– Ko varat pastāstīt par konkrētās mājas Krustpils ielā 75/4 renovāciju?

– Šajā mājā ir ļoti labs īpašnieku sastāvs. Man ļoti patika sadarboties ar īpašnieku biedrības priekšsēdētāju Jeļenu Ņečajevu. Viņa vienmēr mums palīdzēja atrisināt problēmas ar dzīvokļu īpašniekiem. Bija jūtams, ka šī mājas vecākā roku no mājas pulsa nenoņem – viņai vienmēr bija savs stingrs viedoklis, ko viņa arī prata aizstāvēt.

Kādi ir plāni 2024. gadam?

– Vai Rīgas namu apsaimniekotājs plāno turpināt māju renovācijas darbus 2024. gadā?

Šobrīd mēs atrodamies posmā, kad iedzīvotāji intensīvi apsver Altum līdzfinansējuma izmantošanas iespējas. Ir sācies jauns plānošanas periods, un programma ir piedzīvojusi lielas izmaiņas. Ir mājas, kuru iedzīvotāji jau izteikuši vēlmi saņemt atbalstu siltināšanai un pasūtījuši projektus. Divām vai trim mājām varētu sākt projektēšanu jau šogad.

– Kas iedzīvotājiem jāņem vērā, piesakoties uz līdzfinansējumu no 2024. gada?

– Ja iepriekš valsts, ko pārstāv finanšu institūcija Altum, dzīvokļu īpašniekiem uzreiz piešķīra neatmaksājamu grantu līdz 50% apmērā no darbu izmaksām, un pašiem iedzīvotājiem bija jāatrod līdzekļi atlikušo 50% finansēšanai, tagad viss ir citādi. Dzīvokļu īpašniekiem tiks piešķirts nosacīts grants tikai pēc darbu pabeigšanas. Taču sākumā viņiem būs jāņem aizdevums par visu darbu izmaksu summu. Turklāt valsts atbalsta maksimālais apmērs ir samazinājies no 50% līdz 49% no visām izmaksām, un tagad šajā summā netiek iekļauts PVN.

Bet pārveidotā renovācijas atbalsta programma iedzīvotājiem joprojām ir ļoti izdevīga, jo ļauj saņemt simtiem tūkstošu eiro mājas siltināšanai, labiekārtošanai un nostiprināšanai.

Numuru arhīvs: spied un lasi!