Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Cik būtu jāpelna sētniekam?

Pixabay.com

Jo mājas platība nelielāka, jo sanitārās kopšanas izmaksas augstākas

Pēc lasītājas teiktā, mājai ir ļoti neliela piegulošā teritorija, tomēr saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku biedrības valdes lēmumu sētniekam tiek maksāta minimālā alga – 630 eiro uz papīra.

„Lasīju, ka galvaspilsētā lielākajā apsaimniekošanas uzņēmumā Rīgas namu pārvaldnieks sētnieki, lai nopelnītu minimālo algu, kopj vismaz divu vai trīs māju teritorijas. Kāpēc mūsu sētniece gūst tādus ienākumus tikai par vienas nelielas mājas un tās teritorijas uzkopšanu?”

Lasītāja avīzei lūdz publicēt standartus, pēc kuriem tiek aprēķināta alga sētniekiem.

Jurists Viktors Kuriņš, kuru izvēlējāmies par juridisko jautājumu konsultantu,  paskaidro, ka nekādu speciālu normatīvu nav. Ikvienas mājas dzīvokļu īpašnieku kopībai, kura ir pārņēmusi pārvaldīšanas tiesības un patstāvīgi izvēlējusies savu pārvaldnieku, ir tiesības brīvi noteikt sētnieka atalgojumu.

– Līdz ar to var izrādīties, ka vienā mājā sētnieks par 200 kvadrātmetru pagalma sakopšanu saņem 100 eiro, bet citā – minimālo algu, – skaidro jurists.

Dzīvokļu īpašniekiem jāņem vērā, ka sētnieka pienākumos ietilpst ne tikai piegulošās teritorijas, bet arī mājas koplietošanas telpu sanitārā uzkopšana. Ja māja ir daudzstāvu, tad apzinīgam sētniekam būs daudz darba, lai kāpņutelpas tiktu uzturētas tīras.

– Tāpat jāatceras, ka patlaban spēkā esošā likumdošana darba devējiem uzliek pienākumu veikt sociālās iemaksas par katru darbinieku, kas atbilstu minimālajai algai, neatkarīgi no algas apmēra. Arī situācijā, ja sētnieks uz rokas saņem, piemēram, 200 eiro, darba devējam ir pienākums par viņu samaksāt nodokļus kā no 620 eiro lielas algas, stāsta Viktors Kuriņš. – Tiesa, šī prasība neattiecas uz noteiktām strādājošo kategorijām, piemēram, pensionāriem vai jauniešiem, kas jaunāki par 24 gadiem.

Tādējādi sētnieka algas apmērs ir vienošanās starp pašu darbinieku un viņa darba devēju. Dzīvokļu īpašnieki, pieņemot kopības lēmumu, var pieprasīt sētnieka algas samazināšanu vai arī, gluži pretēji, – palielināšanu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!