Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Gribu būt pārvaldnieks!

Uzņēmumā Rīgas namu apsaimniekotājs noritēja Karjeras diena skolēniem: ko bērni jaunu uzzināja? 

No 17. līdz 21. oktobrim skolēniem visā Latvijā noritēja tradicionālā Karjeras nedēļa. Šajās dienās Rīgas Ziepniekkalna vidusskolas 3.b klases audzēkņi apmeklēja māju pārvaldīšanas uzņēmumu Rīgas namu apsaimniekotājs.

Bērni ļoti ieinteresējās par māju apsaimniekošanas darbu, jo viņi redzēja ne tikai pārvaldnieku kabinetus, bet arī darbnīcu, kurā uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs māju meistari izpilda nelielus remontus un kurā atrodas tehnikas sortiments, ko izmanto māju teritoriju uzkopšanā.

Aktīvākie skolēni paši varēja paņemt grābekļus un izmēģināt lapu grābšanu. Tagad viņi zina, cik grūts un atbildīgs darbs ir sētniekiem.

■ ■ ■

– Esam ļoti priecīgi, ka pie mums ir ieradušies skolēni, – saka uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs pārstāvis Igors Trubko. – Bērni uzzināja daudz jauna, un mūsu darbinieki no cita skatpunkta spēja paskatīties uz savu darbu.

Šogad skolēnu Karjeras nedēļa noritēja jau desmito reizi. Izglītības attīstības valsts aģentūra bērniem ir organizējusi vairāk nekā 3300 dažādu pasākumu.

– Uzņēmumā Rīgas namu apsaimniekotājs mūs ļoti laipni uzņēma un pastāstīja par māju apsaimniekotāju darbu. Piemēram, bērni redzēja, kas notiks, ja mājā nemainīs caurules. Mums parādīja vecās caurules, kuras gandrīz pilnībā bija aizaugušas ar sārņiem, – stāsta Ziepniekkalna vidusskolas pedagoģe Iveta Jansone. – Pats galvenais, pārvaldīšanas uzņēmumā bērni uzzināja, ka visa mūsu dzīve ir nepārtraukta matemātika. Patlaban mēs nodarbojamies ar padziļinātu rēķinu izpēti, un bērniem būs papildu motivācija nodarbībām.

■ ■ ■

Savukārt Igors Trubko pastāstīja skolēniem, cik viņiem svarīgi ir labi mācīties:

– Pavisam uzņēmumā Rīgas namu apsaimniekotājs strādā vairāk nekā 200 darbinieku, bet šeit, administrācijā, strādā tikai cilvēki ar labu izglītību. Pat vienkāršam māju meistaram ir labi jāpārzina savs darbs, lai, piemēram, labojot instalācijas, nesaņemtu elektrības triecienu. Katrs amats ir cienījams, un tas kārtīgi jāapgūst.

■ ■ ■

Bērniem parādīja, kā labs pārvaldnieks spēj palīdzēt saviem klientiem. Par piemēru kalpoja vēsturiskās fasādes atjaunošanas projekts Ģenerāļa Radziņa krastmalā 21 Rīgā.

Kaut arī fasādes remonts izmaksāja aptuveni 250 000 eiro, taču, lai cik dīvaini tas būtu, dzīvokļu īpašniekiem tas ļaus ietaupīt daudz lielāku summu ilgtermiņā, jo šī objekta īpašniekiem pašvaldība draudēja ar nopietniem sodiem par slikto mājas stāvokli.

– Uz bērniem viss dzirdētais atstājis lielu iespaidu, – pauž pedagoģe Iveta Jansone. – Piemēram, lai spētu piedalīties diskusijā, viņi iepriekš noskaidroja, kas ir ģenerālis Pēteris Radziņš, kura vārdā nosaukta krastmala.

Fakts

Pēteris Radziņš – Latvijas Bruņoto spēku ģenerālis un komandieris no 1924. līdz 1928. gadam. Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris. Vairāku vēstures un militāro grāmatu autors, kara zinību pasniedzējs.

Atgriežoties skolā, skolēni apsprieda pārvaldnieku darbu un secināja, ka bez laba apsaimniekotāja uzraudzības visas daudzstāvu mājas var sabrukt. Mēs, pieaugušie, varam apliecināt, ka tā tik tiešām ir patiesība.

Numuru arhīvs: spied un lasi!