Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Steidzami nepieciešams fasādes remonts!

Kā mājas īpašniekiem labāk noorganizēt mājas remontu, saņemt grantu no pašvaldības un pēc tam vairs nepārmaksāt nekustamā īpašuma nodokli piecpadsmitkārtīgā apmērā?

Pēc Rīgas pašvaldības rīcībā esošajiem datiem, teju 900 mājas galvaspilsētā ir atzītas par vidi degradējošām vai bīstamām cilvēkiem. 2022. gadā šo māju īpašnieki no pašvaldības saņēma paaugstinātus nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinus – 3% apmērā no objekta kadastrālās vērtības. Atgādināsim, ka tas ir tieši 15 reizes vairāk, nekā maksā labiekārtotu un uzturētu māju un dzīvokļu īpašnieki.

Var ierasties jebkurā mājā

Nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināšanas mērķis ir pasteidzināt māju īpašniekus izremontēt savu īpašumu.

„Vispirms Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija izvērtē šādu māju un nosaka tai atbilstošu statusu,” skaidro Rīgas domē. „Ja māja tiks atzīta par bīstamu vai apkārtējo vidi degradējošu, tad jau no nākamā mēneša šīs mājas dzīvokļu īpašnieki saņems rēķinus ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi.”

Svarīgs moments: Rīgas domes Īpašuma departamenta inspektori pārbaudē var ierasties jebkurā mājā. Parasti viņi reaģē uz privātpersonu un Rīgas domes institūciju iesniegumiem, publikācijām masu medijos un sūdzībām, kas saņemtas speciālajā vietnē www.grausti.riga.lv. Visbiežāk līdz inspektoriem  nonāk sūdzības par ēku fasādes stāvokli. Saprotams, ka ēkām ar aplupušām un cilvēkiem bīstamām fasādēm galvaspilsētā nav vietas, jo vairāk pilsētas centrā.

Jautājums vēl par simtiem māju

Patlaban ēku sakārtošanas pārvaldes datubāzē ir reģistrētas 2163 problemātiskas ēkas. Speciālisti regulāri veic to vizuālo apsekošanu, lai laikus pamanītu stāvokļa pasliktināšanos. Īpašā uzraudzībā atrodas 230 ēkas, bet papildu vērtēšanā ir iekļautas vēl 1216 ēkas.

Šo māju iedzīvotāji tuvākajā laikā var saņemt no Rīgas domes Īpašuma departamenta brīdinājumu par nodokļa paaugstināšanu.

„Pašvaldības Būvju sakārtošanas pārvalde pastāvīgi komunicē ar šādu māju īpašniekiem, piedāvājot viņiem labprātīgi sākt nodarboties ar sava īpašuma vizuālā stāvokļa uzlabošanu,” skaidro departamentā. „Ja sarunas ne pie kā neved, pārvalde nodod jautājumu Vides degradējošo būvju komisijai, kura pieņem lēmumu par paaugstinātā nodokļa likmes piemērošanu.”

Fakts

2022. gadā Rīgas pilsētas pašvaldība ir apstiprinājusi līdzfinansējumu fasāžu un citu vēsturisko būvelementu atjaunošanai 55 vēsturiskajām ēkām Rīgā.

Kavēšanās izmaksā pārāk dārgi

Pretēji veselajam saprātam, daudzu māju iedzīvotāji nevar vienoties par fasādes atjaunošanu pat pēc rēķinu ar paaugstinātu nodokļa likmi saņemšanas, kaut arī vilcināšanās viņiem izmaksā ļoti dārgi, salīdzinot ar remonta organizēšanu.

No daudzdzīvokļu mājas Tallinas ielā 32 Rīgā dzīvokļu īpašnieku pilnvarotā pārstāvja Jāņa Ozoliņa stāstītā – šīs mājas iedzīvotāji jau pirms vairākiem gadiem no pašvaldības saņēma paziņojumu par fasādes slikto stāvokli ar uzaicinājumu to savest kārtībā, kā arī brīdinājumu par paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa ieviešanu, ja nekas netiks darīts. Tā arī notika, un īpašumam piemēroja paaugstināto likmi.

– Dzīvoklim ar 100 m3 lielu platību tas sastāda 1500 eiro gadā tikai nodoklī, – saka Jānis. 

Tajā laikā māju apsaimniekoja pašvaldības uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks. Kolīdz runa skāra nepieciešamību atjaunot vēsturisko fasādi, radās grūtības – iedzīvotājiem tika skaidrots, ka remontdarbu veikšanai nāksies ņemt aizdevumu bankā, nodibināt dzīvokļu īpašnieku biedrību, atvērt savu kontu un pašiem aktīvi nodarboties ar sava īpašuma apsaimniekošanu.

– Tik radikāliem soļiem mājinieki nebija gatavi, – komentē Jānis. Tādēļ uz kādu laiku jautājums par fasādes remontu mājā Tallinas ielā 32 pieklusa, taču iedzīvotāji nobalsoja par apsaimniekotāja maiņu un izvēlējās uzņēmumu Rīgas namu apsaimniekotājs.

– Šis apsaimniekošanas uzņēmums mums palīdzēja reāli – piešķīra aizdevumu fasādes remontam un deva iespēju par to norēķināties pakāpeniski 36 mēnešu laikā, – stāsta dzīvokļu īpašnieku pārstāvis.

Ne bez sarežģījumiem

Jānis Ozoliņš nodarbojās ar remontdarbu izpildītāju meklēšanu un patstāvīgi kontaktējās ar visiem  uzņēmumiem Rīgā, kas piedāvā fasāžu restaurāciju. Dzīvokļu īpašnieku kopsapulce akceptēja būvuzņēmuma izvēli, kā arī kopējo finansējuma apmēru.

– Protams, pārliecināt kaimiņus nenācās viegli, – atzinās Jānis Ozoliņš. – Kopumā dzīvokļu īpašnieki saprata, ka paaugstinātās nekustamā īpašuma nodokļa likmes dēļ mēs katru gadu lielu naudu izsviežam vējā, tomēr pirms kopējās balsošanas, lai pieņemtu lēmumu, tik un tā nācās aprunāties atsevišķi ar katru dzīvokļa īpašnieku. 

Grūtības radīja arī tas, ka aptuveni 30% no dzīvokļiem ir izīrēti un ne visi īpašnieki ir tik viegli sastopami Rīgā, tomēr lēmuma pieņemšana, izmantojot rakstveida aptaujas procedūru, palīdzēja saņemt tālumā esošo īpašnieku piekrišanu remonta organizēšanai.

  1. gadā tika pasūtīta dokumentācija fasādes vienkāršotas renovācijas projektam, bet 2022. gada pavasarī sākās darbi. Patlaban puse fasādes mājai Tallinas ielā 32 jau ir atjaunota savā arhitektoniski vēsturiskajā veidolā.

Kā vienoties?

Nekustamais īpašums Tallinas ielā 32 ir interesants ar to, ka sastāv no trim atsevišķiem literiem: vienas akmens un divām koka ēkām.

– Visas trīs mājas tiek uzskatītas par vienotu nekustamā īpašuma objektu, – skaidro Jānis Ozoliņš. – Piemēram, kopīgu lēmumu par pārvaldnieka maiņu pieņēma visu trīs māju dzīvokļu īpašnieki, taču fasādes remonts bija nepieciešams tikai konkrētās adreses 1. literam. Dzīvokļu īpašnieki pieņēma taisnīgu lēmumu, ka finansiālās saistības uzņemsies tikai konkrētā litera dzīvokļu īpašnieki.

Kur iegūt informāciju?

Vairāk informācijas par Rīgas pašvaldības līdzfinansējuma programmu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai iespējams uzzināt saitē atjauno.riga.lv. Konsultācijas par iespējām saņemt grantu var arī personīgi – iepriekš pierakstoties pa tālruni 67181015 vai izmantojot e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Rīgas pašvaldības palīdzība

Kopējās darbu izmaksas ir aptuveni 143 000 eiro (ar PVN). Mājai ar 23 dzīvokļiem tā ir liela nauda. Patlaban dzīvokļu īpašnieki rēķinās ar mājas apsaimniekotāja palīdzību saņemt pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai. Dzīvokļu īpašnieku pilnvarojumā Rīgas namu apsaimniekotājs jau ir iesniedzis nepieciešamos dokumentus pašvaldībā un saņēmis pozitīvu atbildi – nauda ir rezervēta.

Kad būs pabeigti darbi un tos būs pieņēmusi pašvaldības komisija, dzīvokļu īpašniekiem tiks atmaksāti līdz 30 000 eiro.

Īpašnieku pārstāvis stāsta: – Šos līdzekļus mēs plānojam ieguldīt turpmākajos darbos, piemēram, pagalma labiekārtošanā vai kāpņu telpu remontā.

Padoms: nevilcinieties ar lēmuma pieņemšanu!

Citu māju dzīvokļu īpašniekiem, kuri jau saņēmuši brīdinājumu par nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināšanu, Jānis iesaka nevilcināties ar lēmumu par fasādes atjaunošanu. Pirmkārt, pēc remonta pieaugs īpašuma un katra dzīvokļa vērtība. Otrkārt, lielie nodokļu rēķini negatīvi ietekmē iedzīvotāju maksātspēju:

– Labāk atmaksāt naudu par remontu divu–trīs gadu laikā, nekā bezgalīgi izmest naudu par paaugstinātiem nodokļiem.

Apsaimniekotājs: dzīvokļu īpašnieki ir lieli malači!

Uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs izpilddirektors Aleksandrs Sakovskis pastāstīja, ka mājas Tallinas ielā 32 dzīvokļu īpašnieki jau no paša sākuma bija aktīvi un ieguldīja daudz spēka remontdarbu organizēšanā.

– Mājai tik tiešām fasādes vienkāršotā atjaunošana bija ļoti nepieciešama. Neskatoties uz to, ka šādus darbus atļauts veikt bez būvprojekta, sagatavošanas darbi prasīja daudz laika. Nācās pasūtīt būvniecības dokumentāciju, saskaņot to būvvaldē, izvēlēties darbu izpildītāju un pieaicināt būvuzraudzības speciālistu. Svarīgi, ka uzreiz pēc visu saskaņojumu saņemšanas mēs to darījām zināmu pašvaldībai, un, sākot ar 2022. gadu, iedzīvotājiem vairs nav jāmaksā paaugstinātais nekustamā īpašuma nodoklis 3 procentu apmērā no īpašuma kadastrālās vērtības. Ietaupītos līdzekļus īpašnieki var novirzīt remontdarbu veikšanai.

Apstiprināti trīs pieteikumi no četriem

Uzņēmumam Rīgas namu apsaimniekotājs nācās īsā termiņā sagatavot mājas pieteikumu Rīgas pašvaldības līdzfinansējuma programmai. Kopumā apsaimniekošanas uzņēmums šogad iesniedzis četrus tādus pieteikumus, no kuriem trīs uzreiz saņēmuši iepriekšējo apstiprinājumu.

– Rīgas pašvaldības programma mums ir maz izmantota iespēja, – atzina Aleksandrs Sakovskis, – tomēr to veiksmīgi apgūstam paralēli ar kompleksās renovācijas līdzfinansējuma programmu finanšu institūcijā Altum

Svarīgi saprast, ka šādu projektu vadība neietilpst pārvaldnieka tiešajos pienākumos. Šis ir papildu pakalpojums, kuru uzņēmums sniedz mājai, to saskaņojot ar dzīvokļu īpašnieku kopību.

– Mūsu praksē ir gadījumi, kad dzīvokļu īpašnieki projektu vadīšanu uztic mums, kā arī gadījumi, kad mājas pilnvarotā persona vēlas vadīt projektu patstāvīgi, – skaidroja A. Sakovskis.

Augstākajā līmenī

Uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs pārstāvis pozitīvi vērtē sadarbību ar Rīgas pašvaldību:

– Iesniegt pieteikumu pašvaldības grantam par fasādes atjaunošanas darbiem bija ērti un vienkārši. Mēs pastāvīgi sazinājāmies ar pašvaldības speciālistiem, uzklausījām viņu piezīmes un padomus, tādēļ operatīvi varējām veikt grozījumus pieteikumā. Turklāt departamenta darbinieki labprāt piedalījās videokonferencēs ar iedzīvotājiem. Tas ir svarīgi situācijās, kad dzīvokļu īpašnieki vēlas saņemt ziņas tieši no pašvaldības, nevis no apsaimniekošanas uzņēmuma darbiniekiem.

Tiesa, galīgais lēmums par granta izsniegšanu mājai Tallinas ielā 32 tiks pieņemts tikai pēc visa remonta beigām – tāda ir kārtība. Darbus pieņems pašvaldības komisija, tādēļ ne tikai iedzīvotāji un būvnieki, bet arī apsaimniekošanas uzņēmums ir ļoti ieinteresēts, lai fasādes atjaunošana tiktu pabeigta visaugstākajā līmenī.

Numuru arhīvs: spied un lasi!