Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Sengaidītais notikums Daugavgrīvas ielā

Deviņstāvu mājā palaists modernizētais lifts, kas līdz tam nedarbojās vairāk nekā 20 gadus. Darbus organizēja apsaimniekošanas uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs

Mājā Rīgā, Daugavgrīvas ielā 74A, notika ilgi gaidīts pasākums – iedarbināja modernizēto liftu. Vecais lifts apstājās vairāk nekā pirms 20 gadiem, kad nezināmi ļaundari nozaga tā dzinēju. Visu šo laiku 108 dzīvokļu mājas iedzīvotāji kāpa pa kāpnēm. Protams, jaunā lifta uzstādīšana ir ārkārtīgi nozīmīgs notikums.

Mājas vecākā Maigas kundze stāsta, ka lielākā daļa viņas kaimiņu ir cilvēki senioru gados:

– Protams, viņiem bez lifta bija ļoti grūti uzkāpt augšējos stāvos. Pensionāri no mājas lieku reizi neizgāja.

Lifta atjaunošana, kā izrādījās, nebija vienkāršs uzdevums. Tā kā lifta šahtas izmērs izrādījās nestandarta, lifta kabīni nācās individuāli pasūtīt Skandināvijā. Uzņēmums „KONE Lifti Latvija” pierādīja, ka neiespējamu uzdevumu viņiem nav, un 13. aprīlī lifts tika palaists.

■ ■ ■

Mājas Daugavgrīvas ielā 74A liktenis ir sarežģīts. To no valsts bilances pārņēma viens apsaimniekotājs, kuru nomainīja cits, bet neviens no tiem nebija spējis, gribējis vai pratis māju savest kārtībā vai vismaz apturēt tās stāvokļa pasliktināšanos. Beidzot dzīvokļu īpašnieki savu māju uzticēja apsaimniekošanas uzņēmumam Rīgas namu apsaimniekotājs.

– Drīz pēc mājas pārņemšanas veicām jumta remonta pirmo posmu, – stāsta mājas vecākā Maiga. – Patlaban sākas stāvvadu nomaiņa.

Mājai vēl ir daudz plānu, ir gatavs pat tās projekts pilnīgai renovācijai, iedzīvotāji šim mērķim cer saņemt finanšu institūcijas Altum grantu. Daudzas problēmas kļūst zināmas pirms projekta apstiprināšanas. Piemēram, tehniskajā apsekošanā kļuva skaidrs, ka mājas nesošajās konstrukcijās radušās plaisas un nepieciešams uzstādīt savilcējus.

– Tikai pēc mājas savilkšanas varēsim runāt par tās tālāko siltināšanu, – stāsta Rīgas namu apsaimniekotāja pārstāvis Aleksandrs Sakovskis.

■ ■ ■

Dzīvokļu īpašnieki ar lielām cerībām skatās uz pašvaldību, jo Rīgas valstspilsētas pašvaldība piedāvā dzīvokļu īpašniekiem būtisku palīdzību avārijas darbu veikšanā, ja tiek iesniegts projekts un pieteikums dalībai programmā. Līdzfinansējums īpaši vajadzīgs tādām mājām kā Daugavgrīvas ielā 74A.

– Mūsu mājā visi ir vienistabas dzīvokļi, – stāsta mājas vecākā. – Ir skaidrs, ka šeit dzīvo cilvēki ar nelieliem ienākumiem.

Vēlme sakārtot savu māju, izrādās, nozīmē vairāk nekā naudas daudzums uzkrājumu fondā. Piemēram, lifta modernizācija izmaksāja aptuveni 44 000 eiro, bet ar Rīgas namu apsaimniekotāja palīdzību iedzīvotājiem dota iespēja norēķināties par darbu pakāpeniski.

Ikmēneša maksa par liftu ir aptuveni 0,30 eiro par dzīvojamās platības kvadrātmetru. Nomaksas grafiks izveidots uz trim gadiem, tajos būs iespējams plānot un paveikt citus remontdarbus.

Numuru arhīvs: spied un lasi!