Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Ķīnas mūra” atdzimšana

Latvijas lielākā māja izvēlējās jaunu pārvaldnieku un sāka taupīt naudu. Kā iedzīvotājiem tas izdevās?

Lielākā dzīvojamā māja Rīgā,  Ozolciema ielā 18, ar 1. novembri nomainīja pārvaldnieku. Tagad šo deviņstāvu māju ar vienpadsmit kāpņutelpām un  396 dzīvokļiem aprūpē uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs.

Bieži dzird apgalvojumu, ka lielā mājā nomainīt  pārvaldnieku nav iespējams. Kā nekā puse iedzīvotāju dzīvokļus izīrē, daļa īpašnieku ir prombūtnē. Kā savākt nepieciešamo balsu skaitu lēmuma pieņemšanai par valdījuma tiesību pārņemšanu un pilnvarojuma līguma slēgšanu ar citu pārvaldnieku?

Lielākās ne tikai Rīgā, bet arī visā Latvijā daudzstāvu mājas Ozolciema ielā 18 piemērs pierāda, ka ir iespējams. Mājas aktīvistiem bija nepieciešams pusgads, lai vasaras atvaļinājumu laikā un vēl pandēmijas apstākļos savāktu vajadzīgo balsu skaitu. Viņi tika galā, pārgāja uz jaunu apsaimniekošanas organizāciju un uzreiz sāka ekonomēt līdzekļus.

Kaut kas ir jāmaina

Mājas Ozolciema ielā 18 aktīvists Staņislavs Bogdanovs atceras, ka viss sācies jau 2019. gada decembrī, kad dzīvokļu īpašnieki iepazinās ar iepriekšējā pārvaldnieka (pašvaldības uzņēmums Rīgas namu pārvalnieks (RNP)red. piez.) izveidoto remontdarbu plānu šim gadam un ļoti izbrīnījās. Piemēram, RNP piedāvāja veikt pagraba pārsegumu siltināšanu par 228 tūkstošiem eiro. Pat lielajai mājai tā šķita neaptverama summa.

– Vēl viens akmens pašu dārziņā bija piedāvājums nomainīt logus kāpņutelpās, – stāsta Staņislavs. – RNP to apņēmās veikt par 112 000 eiro.

Kaut arī mājā Ozolciema ielā 18 ir 11 kāpņutelpas – ne velti Rīgā to sauc par „Lielo Ķīnas mūri”, tomēr logu nomaiņa koplietošanas telpās nevar maksāt tik dārgi.

Staņislavs ar domubiedriem atrada uzņēmumu, kas bija gatavs izgatavot un uzstādīt jaunus logus visās mājas kāpņutelpās tikai par 61 500 eiro. Maijā RNP ļoti negribīgi apstiprināja trīspusēju līgumu, bet ar avansa izmaksu būvniekiem nesteidzās līdz oktobrim, kad iestājās auksts laiks. Ar šādu darbošanos iepriekšējais pārvaldnieks pat šaubīgos mājas iedzīvotājus pārliecināja, ka kaut kas ir jāmaina.


Staņislavs Bogdanovs, mājas Ozolciema ielā 18 aktīvists: „Tā kā māja mums ir liela, ar šādām iemaksām mēs remontdarbiem varam gadā uzkrāt aptuveni 40 000 eiro.”

Ekonomija, sākot ar pirmo dienu

Iedzīvotājiem bija maz variantu. Vai nu turpināt par dārgu naudu ciest nebūšanas, vai arī cirst kā ar nazi un  pāriet uz citu apsaimniekošanas uzņēmumu.

Cilvēki apdomājās, apskatījās, kas notiek pašu rajonā, un atklāja, ka daudzas mājas Ziepniekkalnā jau ir pārņēmušas pārvaldīšanas tiesības un noslēgušas pārvaldīšanas pilnvarojuma līgumu ar privātām apsaimniekošanas kompānijām. Daudzas šī rajona mājas Ozolciema, Īslīces, Zaļenieku, Līvciema, Tumes un Putnu ielā jau ilgstoši apkalpo AS Rīgas namu apsaimniekotājs.

– Mēs lēmumu savā mājā pieņēmām rakstiskas aptaujas veidā, – stāsta Staņislavs. – 211 dzīvokļu īpašnieki nobalsoja par pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu un pārvaldīšanas līguma noslēgšanu ar Rīgas namu apsaimniekotāju.

Jaunais apsaimniekotājs iepatikās tādēļ, ka, pirmkārt, visus remontdarbus un citas izmaksas tiek saskaņotas ar mājas aktīvu. Proti, katra centa izlietojumu kontrolē paši iedzīvotāji. Otrkārt, maksa par apsaimniekošanu iedzīvotājiem Ozolciema ielā 18 samazinājās par 7 centiem par katru dzīvojamās platības kvadrātmetru. Šķiet, ka starpība ir neliela, bet divistabu dzīvokļa īpašnieks  gada laikā var ietaupīt 40–45 eiro.

Sētnieki palika savās vietās

Staņislavs stāsta, ka dzīvokļu īpašnieki izvēlējušies nākotnē plānoto remontdarbu fondā maksāt 15 centus par katra dzīvokļa kvadrātmetru:

– Tā kā māja mums ir liela, ar šādām iemaksām mēs remontdarbiem varam gadā uzkrāt aptuveni 40 000 eiro.

Beidzot jaunais pārvaldnieks nodrošina mājai normālu sanitāro kopšanu. Iepriekšējais apsaimniekotājs sētniekiem uzticēja tikai mājai piegulošās teritorijas kopšanu, bet kāpņutelpas tīrīja tā saucamās uzkopšanas brigādes. Iedzīvotāji nepārtraukti sūdzējās, jo, kaut gan brigādes ieradās reizi nedēļā, kāpnes bija netīras.

– Mēs ar prieku no šāda pakalpojuma atteicāmies, – saka Staņislavs. – Esam ļoti priecīgi, ka mūsu sētnieki ir palikuši savās vietās, bet tagad viņi tīra ne tikai pagalmu, bet arī uzkopj mājas koplietošanas telpas.


„Esam ļoti priecīgi, ka mūsu sētnieki ir palikuši savās vietās, bet tagad viņi tīra ne tikai pagalmu, bet arī uzkopj mājas koplietošanas telpas.”

Daži zemūdens akmeņi

Pāriešanu pie jaunā pārvaldnieka sarežģī divi apstākļi. Mājas aktīvists par katru no tiem vēlas pastāstīt sīkāk, lai mājas Ozolciema ielā 18 piemērs kalpotu par mācību citām aktīvām mājām.

Pirmais: pēc tam, kad 2020. gada rudenī „Lielā Ķīnas mūra” iedzīvotāji RNP darīja zināmu savu nodomu mainīt apsaimniekotāju, māju pēkšņi sāka apciemot avārijas brigādes. Staņislavs atceras, ka no mājas konta arī tika norakstīti lieli līdzekļi par iepriekš nesaskaņotiem darbiem, kuri, saprotams, vispār nebija nepieciešami. Tā turpinājās, līdz lietas nepārņēma Rīgas namu apsaimniekotājs.

Otrais traucēklis – RNP līdz šim vēl nav jaunajam apsaimniekotājam pārskaitījis mājas uzkrājumu fondu nākotnē plānotajiem remontdarbiem. Mājas iedzīvotājiem tā arī nav skaidrs, cik naudas viņiem ir kontā, bet tas nozīmē, ka pagaidām nevar plānot lielus darbus mājas uzlabošanai.

– Mums paskaidroja, ka pilnu atskaiti RNP būs sagatavojis tikai pēc trim–četriem mēnešiem, –Staņislavs nopūšas. – Visticamāk, tikai pēc tam mēs dabūsim to, kas nebūs līdz galam izšķērdēts.

Par patīkamo

Agrāk vai vēlāk šie sīkumi aizmirsīsies. Dzīvokļu īpašnieki priecājas, ka turpmāk tikai viņi noteiks, cik maksāt par remontiem un kādus darbus mājā veikt. Tas nozīmē, ka iedzīvotāju kopīgi sakrātie līdzekļi  pārstās pazust.

Ir vēl viena patīkama ziņa. Lai gan uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs māju apkalpo tikai no 2020. gada 1. novembra, Ozolciema ielā 18 jau pilnā sparā rit logu nomaiņa kāpņutelpās.

– Ņemiet vērā, ka šajā remontā mēs ietaupām 50 tūkstošus eiro, – priecājas Staņislavs.

Par to bija vērts pacīnīties.


Rīgas namu apsaimniekotājam jau bija darba pieredze mājās ar vairāk nekā 200 dzīvokļiem.

Pārvaldnieks: „Palīdzam no pirmās dienas!”

Lai arī māja Rīgā, Ozolciema ielā 18, ir lielākā mūsu valstī, uzņēmumam Rīgas namu apsaimniekotājs sarežģījumi ar tā pārņemšanu neradās.

– Cik grūti bija organizēt tik lielas mājas ar teju 400 dzīvokļiem pārņemšanu pārvaldīšanā?

– Šim izaicinājumam mēs bijām gatavi, – atbild AS Rīgas namu apsaimniekotājs valdes priekšsēdētājs Igors Trubko. – Mums jau bija darba pieredze mājās ar vairāk nekā 200 dzīvokļiem.

– Cik ilgs laiks nepieciešams, lai māja nomainītu pārvaldnieku? 

– Ja runa ir par mājām, kuru pārvaldīšanas tiesības dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši, tad jārēķinās vismaz ar trim mēnešiem. Vispirms dzīvokļu īpašniekiem jāorganizē kopsapulce vai rakstveida aptauja, kuras laikā tiek pieņemts lēmums par jaunu pārvaldnieku. Vēl vismaz divi mēneši nepieciešami iedzīvotāju iesnieguma izskatīšanai Rīgas domes departamentos, lai sagatavotu mājas pārvaldīšanas tiesību nodošanu. Praktiskajā dzīvē mēs redzam, ka šīs formalitātes var ilgt arī pusgadu vai pat gadu. Piemēram, mājā Ozolciema ielā 18 tikai aptauja vien ilga sešus mēnešus.

– Vai visas ar apsaimniekošanas uzņēmuma maiņu saistītās rūpes gulstas tikai uz aktīvu dzīvokļu īpašnieku pleciem vai arī potenciālais jaunais pārvaldnieks palīdz šajā procesā?

– Es varu runāt tikai par praksi mūsu uzņēmumā. Ja kādas mājas dzīvokļu īpašnieku aktīvisti vēršas pie  Rīgas namu apsaimniekotāja, mēs jau no paša sākuma palīdzam. Organizējam pārrunas ar kaimiņiem, sagatavojam dokumentus lēmuma pieņemšanai kopsapulcē vai aptaujas veidā. Piemēram, gatavojoties mājas Rīgā, Ozolciema ielā 18, lēmuma pieņemšanai, mums nācās pieprasīt zemesgrāmatā informāciju par visu 396 dzīvokļu īpašniekiem. Tas bija nepieciešams, lai palīdzētu iedzīvotājiem pareizi noformēt aptaujas lapas – balsot par pārvaldnieka maiņu atļauts tikai dzīvokļu īpašniekiem vai viņu pilnvarotajām personām.

Praktiski jautājumi par pārvaldnieka maiņu

– Tātad jūs ieguldāt līdzekļus mājā, kurā pat vēl nav pieņemts galīgais lēmums pārnākt uz Rīgas namu apsaimniekotāju

– Jā, turklāt šajos sagatavošanas darbos mēs ieguldām mūsu uzņēmuma līdzekļus.

– Kāds ir mājas aktīvistu uzdevums?  

– Vissvarīgākais, kas jāizdara aktīvajiem iedzīvotājiem, – jāizskaidro kaimiņiem, kāpēc mājā notiek aptauja par pārvaldnieka maiņu un kādu labumu māja no šīm pārmaiņām iegūs. Viņiem visi ieinteresētie iedzīvotāji jāiepazīstina ar dokumentiem, kas saistīti ar lēmuma pieņemšanu, to starpā ar jaunā apkalpošanas līguma projektu un apsaimniekošanas maksas tāmi.

– Pārejas periodā iepriekšējais mājas Ozol­ciema ielā 18 pārvaldnieks visiem spēkiem centās apgūt mājas uzkrājumus remontiem. Kā rīkoties, lai uzkrājuma līdzekļus nosargātu pēc iespējas neskartus?

– Vienīgais veids, ko var darīt, – rakstiski vērsties pie iepriekšējā pārvaldnieka un tā kapitāldaļu turētāja, aizliedzot tiem izmantot mājas līdzekļus bez saskaņošanas ar mājas pilnvarotajām personām.

– Vai dzīvokļu īpašnieki var mainīt pārvaldnieku, ja mājā ir parādnieki?

– Protams. Piemēram, mājā Ozolciema ielā 18 bija neapmaksāti parādi par apkuri. Pēc mājas pārņemšanas mēs nodzēsīsim parādus piegādātājiem un sāksim rūpīgi strādāt ar tiem iedzīvotājiem, kas ir parādnieki.

Numuru arhīvs: spied un lasi!