Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā jāizskatās rēķinam par dzīvokli?

Vai maksāt pārvaldniekam, ja jums nav līguma? Ko darīt, ja uz kvīts nav paraksta vai zīmoga? Vai var pārbaudīt, kur tērē jūsu naudu?

Redakcijā vērsās Rīgas iedzīvotāji no Blaumaņa ielas. Viņi pastāstīja, ka nevar atrast kopīgu valodu ar pārvaldnieku – privātpersonu. “Pārvaldnieks mums izsniedz ļoti dīvainus pēc savas formas rēķinus par dzīvokli,” saka dzīvokļa īpašniece Natālija. Mēs nolēmām noskaidrot, kādai jābūt dzīvokļa kvītij, vai iedzīvotājiem vajag apmaksāt rēķinus, kuri neatbilst pieņemtajai formai.

Divi cilvēki lemj par par visiem iedzīvotājiem

Māja, kurā dzīvo mūsu lasītājas Natālija, Tatjana, Zoja un Daiga, jau sen atrodas sarežģītā situācijā.

– Mūsu mājā ir divdesmit dzīvokļu, – stāsta Natālija, – no kuriem 40% pieder vienam īpašniekam, bet 20% – citam. Pārējiem dzīvokļiem ir atsevišķi īpašnieki. Iznāk, ka jebkurā kopīgā sapulcē diviem īpašniekiem ir vairākums balsu (60%) un var nerēķināties ar citu iedzīvotāju viedokli.

Natālijai šajā jautājumā ir taisnība, jo saskaņā ar Likumu par dzīvokļa īpašumu, lai pieņemtu lēmumu par labiekārtošanu, remontu un mājas pārvaldīšanu, pietiek ar vairākuma dzīvokļu īpašnieku balsīm (50% + 1 balss). Iznāk, ka septiņu dzīvokļu īpašniekiem nākas pakļauties diviem īpašniekiem, kuri ir nopirkuši pārējos 13 dzīvokļus mājā.

Taču tā ir tikai puse no bēdas. Natālija izstāstīja, kā pārvaldnieks izsniedz iedzīvotājiem rēķinus:

– Pārvaldnieks ir viens no lielākajiem mājas īpašniekiem. Mēs saņemam no viņa parastu papīru bez zīmogiem un parakstiem. Tur norādīts, ka mums jāpārskaita nauda par komunālajiem pakalpojumiem un mājas pārvaldīšanu uz tā paša īpašnieka – privātpersonas kontu. Mēs par to esam uztraukušies. Pirmkārt, kā mēs varam būt pārliecināti, ka šis cilvēks patiešām pārskaitīs mūsu naudu, kam tā paredzēta. Otrkārt, ar privātpersonu var kaut kas notikt, un tad mūsu nauda iestrēgs viņa kontā. Izstāstiet, kā mums rīkoties!

Kam ir tiesības sūtīt rēķinus?

Mēs uzdevām lasītāju jautājumus Rīgas Apsaimniekotāju asociācijas priekšsēdētājam Igoram Trubko.

– Vai Latvijā ir normatīvais akts, kurš paredz noteikumus, kā noformēt dzīvokļu rēķinus?

– Šajā jautājumā pārvaldnieki ir pakļauti Likuma par grāmatvedību prasībām. Ja īsumā, tad kvītī jābūt norādītam maksas saņēmējam (namu pārvaldes nosaukums vai privātpersonas, kas apsaimnieko māju, dati), kā arī rekvizītiem un bankas konta numuram, uz kuru jāpārskaita nauda. Rēķinā noteikti norāda maksātāja datus un uzskaita pakalpojumus, par kuriem aprēķināta maksa. Ja cilvēkam ir sakrājies parāds un soda sankcijas, tās arī obligāti jānorāda rēķinā.

– Iznāk, ka stingru prasību rēķinu noformēšanai tomēr nav...

– Sāksim ar citu: cilvēks var uzrakstīt iedzīvotājiem rēķinus ne ātrāk kā dzīvokļu īpašnieku kopsapulce ievēl viņu par savas mājas pārvaldnieku un noslēdz ar viņu līgumu. Šādas prasības nosaka Likums par dzīvojamo māju pārvaldīšanu. Ar kopsapulces lēmumu un līgumu par pārvaldīšanu norāda aprēķinu kārtību un bankas konta numuru, uz kuru iedzīvotājiem ir jāpārskaita nauda.

– Tas nozīmē, ka pārvaldnieka kontam, kas norādīts līgumā, ir jāsakrīt ar konta numuru ikmēneša kvītī?

– Obligāti.

Pārbaudām pārvaldnieka godīgumu!

– Dzīvokļu īpašnieki šaubās, vai pārvaldnieks pārskaita naudu ūdensapgādes un siltuma sniedzējiem. Kā pārbaudīt, vai mājas pārvaldnieks ir godīgs?

– Šodien jebkurš dzīvokļa īpašnieks var griezties uzņēmumos Rīgas ūdens un Rīgas siltums, lai iegūtu informāciju par to, cik liels parāds ir sakrājies mājai un cik bieži pārvaldnieks veic līdzekļu pārskaitījumu, ko samaksājuši iedzīvotāji. Es iesaku lasītājiem sākt tieši ar šādu soli.

– Ko darīt, ja pārvaldnieks nav pārskaitījis naudu un mājai krājas parāds?

– Tā kā cilvēkam, uz kura kontu iedzīvotāji pārskaita naudu, un vēl otram cilvēkam pieder vairāk nekā 50 % dzīvokļu īpašumu mājā, citiem īpašniekiem ir noteiktas garantijas. Gadījumā, ja pārvaldnieks – īpašnieks nav pārskaitījis iedzīvotāju naudu konkrētajam mērķim, kaimiņi var vērsties pret viņu tiesā un pieprasīt atdot līdzekļus. Ja šis cilvēks naudu labprātīgi neatdod, tad var maksāt ar viņa īpašumu (ja tikai dzīvokļi nav ieķīlāti bankā).

– Pārvaldnieks piedāvā pārskaitīt naudu uz viena no mājas īpašnieka privāto kontu – vai tas ir pareizi?

-Tas nav korekti. Rēķinā jābūt norādītam, kas ir pārvaldnieks, un nauda jāsaņem šīs personas vai organizācijas kontā.

Likumi ir iedzīvotāju pusē

– Vai iedzīvotājiem ir jāmaksā rēķins, ja mājā nav notikusi neviena kopsapulce, lai ievēlētu pārvaldnieku, un īpašniekiem nav neviena līguma ar pārvaldnieku?

– Es nevaru ieteikt nemaksāt. Saskaņā ar jaunākajiem tiesu lēmumiem pārvaldniekam ir tiesības prasīt naudu par pakalpojumiem, kas faktiski sniegti mājai, pat tad, ja viņam nav līguma par pārvaldīšanu. Iedzīvotājiem labāk sarīkot kopsapulci un prasīt iepriekšējam pārvaldniekam atskaiti un noslēgto līgumu. Punkti, kas ietverti pārvaldīšanas līgumā, uzskaitīti Likumā par pārvaldīšanu. Ja pārvaldnieks nepiekrīt parakstīt vienošanos, tad iedzīvotāji ar sūdzību var vērsties Rīgas īres valdē un Patērētāju tiesību aizsardzības centrā. Ja arī tas nepalīdz, tad nepieciešams pieprasīt parakstīt līgumu caur tiesu.

– Kamēr mājā nav līguma par pārvaldīšanu un kopsapulces lēmuma, kā pārvaldnieks var atskaitīties par savu darbu iedzīvotājiem?

– Viņam ir jāgatavo gada atskaite atbilstoši Ministru Kabineta noteikumiem Nr. 1013. Tajos teikts, ka pārvaldniekam ir pienākums dzīvokļu īpašniekiem iesniegt pārskatu par mājas līdzekļu ienākumiem un izdevumiem par iepriekšējo gadu ne vēlāk kā 1. aprīlī.

Vai vajadzīgs paraksts?

– Iedzīvotāji saka, ka ceturkšņu rēķinos nav pārvaldnieka zīmoga vai paraksta. Vai šāds rēķins ir derīgs?

– Zīmogs uz kvīts nav vajadzīgs. Bet paraksts nav vajadzīgs tikai tajā gadījumā, ja kvīts ir sagatavota elektroniski (par to liecina informācija pašā dokumentā – red.). Ja kvīts ir tikai izdrukāta, tad pārvaldniekam tā ir jāparaksta.

– Ko darīt iedzīvotājiem, kuri saņēmuši kvīti bez paraksta?

– Tā kā viņi ir izmantojuši ūdeni, saņēmuši sētnieka pakalpojumus un tamlīdzīgi, tad ir pareizi rēķinu par šiem pakalpojumiem apmaksāt. Taču pirms tam iesaku vērsties pie pārvaldnieka ar lūgumu parakstīt dokumentu, citādi nākotnē viņš varēs paziņot, ka šādu dokumentu par maksu viņš nav izsniedzis, un pieprasīs otrreizēju samaksu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!