Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Nepalaidiet garām kopsapulci!

Jeļena Baranovska, SIA Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde Ēku ekspluatācijas daļas vadītāja

Pavisam drīz, 2. martā, SIA Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde aicinās dzīvokļu īpašniekus uz kopsapulcēm. Dzīvoklis ir viens no svarīgākajiem cilvēka īpašumiem, tādēļ jautājumiem, kas saistīti ar dzīvokļa un kopīpašuma – daudzdzīvokļu mājas – uzturēšanu, nedrīkst pievērsties virspusēji. Sapulcēs varēs uzzināt, kas mājās izdarīts 2014. gadā, un apspriest šā gada remonta plānus. Pārskatus par paveikto sniegs ne tikai JNĪP namu pārvaldnieki, bet arī dzīvokļu īpašnieku pilnvarotās personas un māju vecākie.

JNĪP apsaimnieko vairāk nekā 400 māju, un šai nolūkā uzņēmumā izveidoti seši iecirkņi. Katras mājas dzīvokļu īpašniekiem šopavasar tiks rīkota atsevišķa sapulce. Tikšanās notiks vai nu JNĪP telpās, vai arī sociālās mājas zālē Pasta ielā 44.

Kā cilvēki varēs uzzināt, kad notiks viņu mājas īpašnieku kopsapulce? Mūsu informatīvās sistēmas (www.jnip.lv) lietotāji paziņojumus saņems elektroniski, pārējie dzīvokļu īpašnieki uzaicinājumus varēs atrast savās pastkastītēs. Reizē nosūtīsim arī ieņēmumu – izdevumu pārskatus, kas būs vajadzīgi, lai varētu apspriest un pieņemt lēmumus.

Katras sapulces darba kārtībā būs vairāki jautājumi: pārskats par iepriekšējo gadu, 2015. gada darba plāns, dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pilnvarojuma līguma slēgšana ar pārvaldnieku vai pārjaunošana (mājās, kur tas vēl nav izdarīts). Mēs piedāvāsim līguma projektu, ko iedzīvotāji varēs kopīgi apspriest turpat uz vietas vai vēlāk mājās.

Pagājušajā gadā pirmo reizi uzaicinājām arī dzīvokļu īpašnieku pilnvarotās personas un māju vecākos sniegt iedzīvotājiem pārskatu par padarīto. Arī šopavasar dzīvokļu īpašnieki varēs uzzināt, ko paveikuši viņu pilnvarotie pārstāvji, cik veiksmīgi tie sadarbojušies ar namu pārvaldi un kādus nākotnes plānus kaldina.

Sapulcēs mēs iedzīvotājiem pastāstīsim, kādi profilakses pasākumi nepieciešami viņu mājai. Tādi varētu būt, piemēram, lietus ūdens kanalizācijas, ventilācijas un dūmvadu tīrīšana, ārdurvju slēdzeņu regulēšana utt. Ir svarīgi šos pasākumus nejaukt ar plānotajiem remonta darbiem. Tiks izskatīti arī citi specifiski jautājumi, kas atteicas uz katru māju un tās dzīvokļu īpašniekiem

Mēs priecātos, ja uz aicinājumu atsauktos iespējami vairāk dzīvokļu īpašnieku. Ja uz sapulci ierodas pāri par 50% dzīvokļu īpašnieku, viņi turpat uz vietas var balsot par plānotajiem darbiem mājā, dot JNĪP jaunus uzdevumus un noteikt finansējuma avotu. Taču sapulce ir vērtīga arī tad, ja uz to ieradusies nepilna puse īpašnieku – šie cilvēki saņemto informāciju vēlāk var apspriest ar kaimiņiem, lai pēc tam pieņemtu kopīgu lēmumu. Pamatojoties uz sapulcēs izskanējušajiem priekšlikumiem, JNĪP sagatavo iedzīvotājiem papildu piedāvājumus un tāmes.

Izmantosim iespēju, lai vērstu iedzīvotāju uzmanību uz profilaktiskajiem darbiem. Īpaši gribam uzsvērt, ka pirms un pēc apkures sezonas jāparūpējas par apkures ierīču drošību un jāiztīra dūmvadi. Iedzīvotāji tiek aicināti atbildīgi izturēties pret darbiem, ko nepieciešams veikt ugunsdrošības nolūkā.

Bieži vien mājokļu īpašnieki aizmirst iztīrīt krāšņu dūmvadus, un tas var kļūt par cēloni ugunsgrēkam. Otrs ugunsnelaimju cēlonis – bojātas apkures ierīces.

Vienā gadījumā pēc ugunsgrēka mēs cietušajā mājā organizējām visu apkures ierīču pārbaudi. Izrādījās, ka septiņos dzīvokļos no 13 apkures ierīces nav derīgas ekspluatācijai, par ko ir sastadīti akti, tās lietot nedrīkst. Pēc apkures sezonas ir plānots pārbaudīt visus dzīvokļus mājās ar krāsns apkuri, lai informētu īpašniekus par apkures ierīču stāvokli.

Taču jāsaprot: JNĪP var organizēt apkures ierīču pārbaudi, bet jālabo tās pašiem īpašniekiem. Aizliegt lietot bojātu krāsni mēs nevaram, tas ir Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta uzdevums. Bet mēs esam apņēmušies noskaidrot, kādā stāvoklī ir krāsnis, un brīdināt mājas iedzīvotājus, ja atklāsies, ka apkures ierīces nav derīgas lietošanai vai bojātas.

Viens sezonas jautājums attiecas arī uz dzīvokļiem mājās ar centrālo apkuri. JNĪP pārvaldītajās mājās ir 144 dzīvokļi, kuriem centrālā apkure ir atslēgta. Masveidā atslēgšana notika 1996.–1999. gadā, kad pašvaldības dzīvokļu īrnieki un dzīvokļu īpašnieki nespēja norēķināties par pakalpojumiem. Bet kopš tā laika situācija ir mainījusies: daļa īrnieku nomainījusies, daļa privatizējusi dzīvokļus vai pārvarējusi finansiālās grūtības.

Vairāki likumi šobrīd nosaka, lai tādu dzīvokļu īpašnieki leģitimētu centrālās apkures atslēgšanu. Šai nolūkā viņiem, pildot būvvaldes prasību, vispirms jāatjauno centrālā apkure un tad pēc visiem noteikumiem jālūdz pārējiem dzīvokļu īpašniekiem atļauja to atslēgt.

Interesanti, ka no centrālās apkures atslēgto dzīvokļu īpašnieki tomēr maksā par siltumu – par to siltumenerģijas daļu, ko viņi saņem no kopējās sistēmas. Vēsturiski šī maksa tika noteikta 17% no siltumenerģijas patēriņa citos dzīvokļos.

Uzzināt, kāda maksa par siltumenerģiju no centrālās apkures atslēgtajiem dzīvokļiem būtu taisnīga, nav sarežģīti. Lai to noteiktu, JNĪP ir gatava dzīvokļu īpašnieku kopības uzdevumā piesaistīt Rīgas Tehniskās universitātes ekspertus. Šie speciālisti Jelgavā jau apsekojuši divas mājas. Izrādās, ka no centrālās apkures atslēgto dzīvokļu īpašniekiem par pakalpojumu vajadzētu maksāt 28 līdz 65 procentus no vidējās cenas mājā. Pēc ekspertīzes dzīvokļu īpašnieku kopība noteica jaunus izcenojumus atslēgtajiem dzīvokļiem, līdz ar to maksa par siltumu pārējiem iedzīvotājiem samazinājās un kļuva atbilstoša reālajam patēriņam.

Tā vai citādi, bet no centrālās apkures atslēgto dzīvokļu īpašniekiem nāksies sakārtot dokumentus. Labāk to sākt nekavējoties, pirms par šo jautājumu sākusi interesēties būvvalde, kurai ir tiesības sodīt noteikumu pārkāpējus.

Numuru arhīvs: spied un lasi!