Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Aleksandrs Pavlovskis: „Salabosim visu, ko esam plānojuši!”

Šogad pašvaldības uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks iecirknis Jugla būs ieguldījis dzīvojamo māju remontā un labiekārtošanā aptuveni 600 tūkstošus latu. Māju uzkrājuma fondu līdzekļi tērēti jauniem jumtiem, iekšējām komunikācijām un kosmētiskajam remontam.

Iecirkņa Jugla vadītājs Aleksandrs Pavlovskis pastāstīja, ka rajona iedzīvotāji esot ātri sapratuši trīspusējo līgumu priekšrocības:

– Šosezon mūsu klienti ir aktīvi slēguši trīspusējus līgumus visdažādāko darbu izpildei. 60–70% visu remontdarbu mēs būsim veikuši tieši saskaņā ar šādiem līgumiem.

– Kam iedzīvotāji tērē savus uzkrājumus?

– Liek mājām jaunus jumtus, maina logus koplietošanas telpās, uzstāda kāpņu telpās gaismekļus ar kustību sensoru, pasūta celiņu asfaltēšanu. Tas mums ļāvis apgūt gandrīz visus remonta uzkrājumus. Taču arī namu pārvaldes slēgtie tiešie līgumi šogad pildīti labi. – Agrāk cikvēki žēlojās, ka tad, ja namu pārvalde rīko konkursu, remontdarbi izmaksā pārāk dārgi.

– Situācija mainās. Uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks rīkotajos konkursos šogad parādījās izdevīgas jumtu cenas. Divos gadījumos mēs ieteicām cilvēkiem apturēt trīspusējā līguma slēgšanu par labu namu pārvaldes konkursā uzvarējušajām kompānijām. Dzīvokļu īpašnieki no mājas Silciema ielā 15/5 bija atraduši firmu, kas solīja uzlikt jaunu jumtu un nosiltināt bēniņus par 32 tūkstošiem latu. Pēc mūsu tāmes darbs tiks paveikts par 14 tūkstošiem. Tiesa, tā ir cena bez siltināšanas, bet to var paveikt vēlāk pēc atsevišķa trīspusēja līguma. Bēniņu nosiltināšana izmaksās 6–7 tūkstošus.

– Patiešām iznāk ietaupījums. Bet kāpēc jūs neliekaties mierā un meklējat šos izdevīgos variantus? Tā taču ir iedzīvotāju nauda, un viņi pašu izraudzītajām firmām var pārmaksāt, cik vien vēlas.

– Mums nav vienalga, jo par ietaupīto naudu mājā var paveikt daudz citu darbu. Nesen noturējām līdzīgu sapulci mājā Murjāņu ielā 36: „Lūk, jauna jumta cena pēc jūsu trīspusējā līguma projekta, un te mūsu tāme, kas ir izdevīgāka!” Cilvēki pēc tam saka mums paldies. Tikai viena nianse: no parakstīta trīspusējā līguma atteikties nevar, jebkāda salīdzināšana iespējama tikai remontdarbu apspriešanas gaitā.

– Kādi zemūdens akmeņi var gadīties, slēdzot trīspusēju līgumu?

– Šie līgumi jāslēdz ļoti uzmanīgi. Piemēram, nesen dzīvokļu īpašnieki mājā Vidzemes alejā 7 ielika jaunas durvis. Bija izvēlējušies frmu, kas piedāvāja zemāko cenu. Bet pēc tam izrādījās, ka, parakstot dokumentus, norādījuši par vienām durvīm mazāk, turklāt kompānija nebija piedāvājusi apdari.

– Vai māja var noslēgt trīspusēju līgumu, ja tai ir nelieli uzkrājumi?

– Te jāpiemin mūsu māja Brīvības ielā 282, kurai par 80 tīkstošiem latu tika veikts avārijas stāvoklī esošās fasādes kapitālais remonts. Darbi tika veikti uz nomaksu. Lai noslēgtu trīspusēju līgumu, klientu rīcībā jābūt 30% no vajadzīgajiem līdzekļiem, pārējo naudu viņi var aizņemties no namu pārvaldes uz pieciem gadiem bez jebkādiem procentiem.

– Vēlreiz sakiet, kāds jums no tā labums?

– Mēs saņemam apsaimniekošanā atjaunotas mājas, kur atrisinātas daudzas problēmas, tostarp psiholoģiskās. Namu pārvaldei ir vieglāk strādāt ar apmierinātiem klientiem.

Fakts

Šogad SIA Rīgas namu pārvaldnieks iecirknis Jugla kopumā būs paveicis desmit reizes vairāk remonta darbu nekā 2011. gadā. Tur noslēgti 50 trīspusēji līgumi aptuveni 400 tūkstošu latu kopvērtībā. Nākamgan iecirknis plāno piedāvāt remontdarbus visām savām mājām.

Numuru arhīvs: spied un lasi!