Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Suns padzina zagli

Freepik.com

Kā pasargāt savu dzīvību un īpašumu, ja dzīvoklī iekļuvis noziedznieks?

Nesen Teikas apkaimē Rīgā notika incidents, kas radīja lielu rezonansi. Vienā no daudzstāvu mājas dzīvokļiem Vangažu ielā ielauzās zaglis. Viņam tas īpašas grūtības nesagādāja: īpašnieki bija aizmirsuši aizslēgt durvis. Taču noziedzniekam gūt labumu neizdevās, jo dzīvoklī atradās ne tikai tā saimniece ar bērnu, bet arī ģimenes mīlulis – vācu aitu sugas suns Embers.

Rīdziniece Svetlana Kozlovska par veiksmīgo dzīvokļa zagļa aizturēšanu izstāsta labprāt.

– Tas notika brīvdienā – svētdienā. Vīrs uz īsu brīdi izskrēja uz veikalu, kamēr mēs ar četrgadīgo dēlu palikām mājās. Acīmredzot vīrs steigā neaizslēdza durvis, tādēļ zaglis vienkārši ienāca dzīvoklī.

– Kā jūs sapratāt, ka dzīvoklī kāds iekļuvis?

– Pēc suņa reakcijas. Mūsu suns, vācu garspalvainais aitu suns Embers, sastapa zagli tieši pie ārdurvīm. Suns parasti uz ciemiņiem reaģē mierīgi, bet tikai tad, ja cilvēki dzīvoklī ienāk kopā ar mums. Suns saprata, ka vīrietis ienācis mājā bez saimnieku piekrišanas.

– Kā zaglis rīkojās?

– Zaglis izskrēja no dzīvokļa, suns viņam dzinās pakaļ pa ielu, es skrēju aiz viņa. Tajā brīdī mans vīrs tikko tuvojās mājai, un es viņam kliedzu: „Apturi, zaglis!” Vīrs operatīvi reaģēja, neitralizēja uzbrucēju, es tikmēr izsaucu policiju. Policijas ekipāža no Valsts policijas Teikas pārvaldes Burtnieku ielā ieradās samērā operatīvi un aizveda likumpārkāpēju.

– Kā šis cilvēks izskatījās? Vai bija kādas īpašas pazīmes?

– Teikšu tā, viņš izskatījās pēc visai marginālu sabiedrības slāņu pārstāvja.

■ ■ ■

– Viņam izdevās kaut ko nozagt?

– Nē, mūsu suns to nepieļāva.

– Vai šī ir pirmā reize, kad zaglis mēģina ielauzties jūsu dzīvoklī?

– Jā, tā ir pirmā reize.

– Vai suni īpaši apmācījāt sargāt māju?

– Nē, suns tika audzināts kā ģimenes mīlulis. Tagad Emberam ir trīs gadi, viņš nav īpaši apmācīts. Reakciju uz zagli skaidroju ar vācu aitu šķirnes suņu īpatnību – būt par sargu ir viņam asinīs.

– Viņš nesakoda zagli?

– Nē, viņš zagli neielaida pāri slieksnim, uzreiz izdzina uz ielas. Suns uzvedās normāli, nosvērti, nevarētu teikt, ka būtu īpaši satraucies. Mēs, protams, uzslavējām Emberu par viņa pareizo reakciju.

– Vai bērns nenobijās?

– Par laimi viņš nesaprata notikušo. Viss beidzās ļoti ātri.

■ ■ ■

– Kas notika tālāk?

– Policists pēc maniem vārdiem pierakstīja notikušo, bet es nākamajā dienā devos uz policijas iecirkni iesniegt iesniegumu un biju ļoti pārsteigta, kad no manis to nepieņēma.

– Kā tā?

– Policijā skaidroja, ka lietā nav noziedzīga nodarījuma sastāva.

– Kā tā? Zaglis iekļuvis dzīvoklī ar nolūku izdarīt zādzību, bet noziedzīga nodarījuma sastāva nav?

– Likumsargi teica, ka zaglim neko nav izdevies nozagt. Ja viņš būtu nodarījis kādu kaitējumu, tad pret viņu būtu sākts kriminālprocess. Viņš pat neatlauza slēdzeni, lai iekļūtu mūsu dzīvoklī, jo, nospiežot rokturi, viņš vienkārši atrada atvērtas durvis un ienāca. Vēlāk izrādījās, ka šis vīrietis tajā pašā dienā bija izlaists no policijas iecirkņa.

– Tātad zaglim izdevās izvairīties no jebkādas atbildības?

– Iespējams, ja man iesistu pa galvu, policijai būtu, ko darīt. Bet tagad izrādījās, ka nav nozieguma sastāva. Tagad nopietni apsveram vēl viena suņa iegādi: tādā gadījumā, ja uzbruks sveši cilvēki, suņi uzvedīsies kā bara dzīvnieki, un neviens mūsu mājā neiekļūs. Laiki ir nemierīgi, mums visādos veidos jāmācās aizsargāt sevi.

■ ■ ■

Līdzīgu situāciju nesen piedzīvoja suņu audzētāja – kinoloģe Oksana Kocāne savā privātmājā. Rīdziniece stāstīja, ka tajā rītā ģimeni pamodinājusi skaļa suņu riešana.

– Audzēju nopietnu šķirņu suņus – itāļu mastifus (Cane Corso) un Bordo dogus (Dogue de Bordeaux). Todien, skaļas riešanas pamodināta, es paskatījos ārā pa logu un ieraudzīju mūsu mājas pagalmā nepazīstamu vīrieti. Mani suņi viņu ielenca un, skaļi rejot, mēģināja izdzīt uz ielas.

– Apsargājot māju, suņi nav sakoduši svešinieku?

– Bez iemesla viņi nekad neuzbruks cilvēkam. Šajā gadījumā, apsargājot teritoriju, viņi vienkārši piesaistīja saimnieku uzmanību ar riešanu. Kad svešinieks mani pamanīja logā, viņš metās bēgt. Es devu suņiem pavēli viņu neaiztikt, lai, nedod Dievs, nesakož!

Godīgi sakot, reti kurš uzdrošinās ieiet pagalmā kur tik daudz suņu... Gadījās, ka mani suņi pasargāja mani no iereibušiem huligāniem pastaigas laikā mežā. Viņiem tas ļoti labi izdodas, suņi pieglaužas saimniekam un rej uz svešiniekiem, vienlaikus aizsargājot savu cilvēku.

– Cik suņu jums ir?

– Tagad ir trīs – viens itāļu mastifs un divi Bordo dogi.

■ ■ ■

– Vai par šo ielaušanos ziņojāt policijai?

– Policiju neizsaucām, jo, pateicoties mūsu suņu ātrajai reakcijai, noziedzniekam nebija laika tikt līdz mājai.

– Tomēr svešs vīrietis bija iekļuvis jūsu teritorijā.

– Viņam arī neizdevās neko nozagt pagalmā – suņi neļāva. Varēja, protams, paskatīties novērošanas kamerās un šos kadrus nodot policijai. Taču vīrietis bija maskā, tādēļ viņa seju nebija iespējams saskatīt.

– Kādas vēl bija zagļa pazīmes ?

– Ap četrdesmit gadus vecs vīrietis, glīti ģērbies, neteikšu, ka līdzinājās narkomānam vai cilvēkam bez noteiktas dzīvesvietas. Uz viņas sejas bija medicīniska maska, visticamāk, lai paslēptu seju, citādi kāpēc ar to būtu jāiet uz ielas? Un rokās viņš turēja lielu somu. Acīmredzot aprēķins bija paķert pirmo priekšmetu, kas gadīsies pa rokai, un bēgt. Bet, ieraugot suņus un mani pie loga, viņš notēloja izrādi – izlikās, ka viņam ir infarkts un pagalmā ienācis, lai lūgtu palīdzību. Bet, kad mēs saģērbāmies un izgājām ārā, viņš jau bija aizbēdzis.

Jurista komentārs

Situāciju komentē Latvijas Juristu biedrības priekšsēdētājs Rihards Bunka.

– Mūsu lasītājas suns uz ielas sekoja noziedzniekam. Kas gaidītu saimnieku, ja suns zagli sakostu?

– Suns likuma izpratnē ir saimnieka īpašums, kuram ir tiesības to izmantot savai aizsardzībai, tāpat kā ieroci. Ja uz ielas suns būtu sakodis zagli, policija pret saimnieku būtu ierosinājusi krimināllietu. Izmeklēšanā būtu jānoskaidro, cik smagas traumas zaglim nodarīja un vai īpašnieks nav pārsniedzis nepieciešamo aizsardzības līmeni.

– Kādas darbības tiek uzskatītas par tādām, kas pārsniedz nepieciešamās aizsardzības līmeni?

– Piemēram, par aizsardzības pārsniegšanu var uzskatīt situāciju, kad bēgošais zaglis jau ir apstājies un padevies, bet saimnieks suni neatsauc un ļauj tam iekost noziedzniekam. Ja suns, laicīgi neapturēts, zaglim tikai saplēš drēbes, saimnieks tiks saukts pie administratīvās atbildības, bet, ja suns noziedzniekam nodarījis miesas bojājumus, tad pret tā saimnieku var tikt ierosināta krimināllieta.

– Un kā saprast, kad nepieciešamās aizsardzības pakāpe tiek pārsniegta?

– To nosaka policija. Piemēram, ja noziedznieks mēģina aplaupīt vai nogalināt suņa īpašnieku, īpašniekam ir visas tiesības pašaizsardzības nolūkos palaist suni vaļā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!