Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Eksperimenti ar ūdens temperatūru ir bīstami?

Pixabay.com

Veselības inspekcija brīdina, ka atsevišķu apsaimniekošanas uzņēmumu mēģinājumi samazināt karstā ūdens temperatūru ir ne tikai bīstami, bet arī prettiesiski. 

Normatīvie akti noteic, ka karstā ūdens temperatūra pie izejas no mājas siltummezgla nedrīkst būt zemāka par +55 grādiem.

Veselības inspekcijā skaidro, ka tas ir nepieciešamais drošības līdzeklis, lai cīnītos ar leģionellām – baktērijām, kas izraisa dzīvībai bīstamo leģionāru slimību.

Leģioneloze ir salīdzinoši reta infekcijas slimība, kas bieži izpaužas kā pneimonija. Saslimšanai raksturīga ātra tās iestāšanās, temperatūras paaugstināšanās līdz 39–40,5 °C, sauss klepus, sāpes krūtīs un elpošanas problēmas. Paaugstināta riska grupa ir cilvēki ar hroniskām saslimšanām, smēķētāji, kā arī iedzīvotāji, kas vecāki par 50 gadiem.

Infekcijas avots ir ūdens, kurā dzīvo baktērijas – leģionellas. Cilvēki inficējas, ieelpojot smalkas ūdens daļiņas, kas satur baktērijas. Pie iekārtām, kurās var būt inficēts ūdens, pieskaitāmas karstā un aukstā ūdens apgādes sistēmas, to starpā dušas un krāni, hidromasāžas baseini, turku pirtis un saunas, karstie avoti un gaisa mitrinātāji, kondicionieri, dekoratīvās strūklakas un citi. Jo vairāk ūdens aerosola veida pilienos iekārta spēj izplatīt, jo lielāks ir inficēšanās risks.

Sevišķi labi leģionellas var savairoties rezervuāros ar siltu, karstu ūdeni, cauruļvados ar nelielu ūdens plūsmu vai stāvvados (piemēram, dzīvokļos, kuros reti izmanto krānus vai dušas), duškabīņu notecēs, uz krānu vai rezervuāru virsmas, uz veļas mazgājamās mašīnas gumijas daļām, ūdens sildītājos.

Numuru arhīvs: spied un lasi!