Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Lai gaisma mājās nenodziest!

Vairumā tipveida daudzdzīvokļu māju elektroapgādes sistēmas ir steidzami jārenovē. Kā vislabāk organizēt rekonstrukcijas darbus?

Decembra sākumā Salaspilī izcēlās neparasts ugunsgrēks. Kādā daudzdzīvokļu mājā vienlaicīgi aizdegās gandrīz visas elektroierīces. Iedzīvotāju zaudējumi ir skaitāmi tūkstošos eiro – nāksies pirkt jaunus gludekļus, elektriskās tējkannas, televizorus, mūzikas centrus u.c. ierīces.

Speciālisti uzskata, ka aizdegšanās cēlonis ir mājā esošās elektroapgādes sistēmas, konkrēti – vadu, neapmierinošais stāvoklis. Izrādās šobrīd gandrīz neviena māja Latvijā no šādas nelaimes nav pasargāta, jo elektroapgādes maģistrālie tīkli visur ir neglābjami novecojuši un steidzami jānomaina.

Elektroapgādes sistēmas ir novecojušas

Ministru kabineta noteikumos Nr. 907 Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi, kārtējo remontu un energoefektivitātes minimālajam prasībām pielikumā par ēkas konstruktīvo elementu un inženierietaišu vidējo kalpošanas laiku noteikts, ka elektroapgādes ievada ierīču un maģistrālo tīklu vidējais kalpošanas laiks ir līdz 40 gadiem, bet koplietošanas telpu dežūrapgaismojuma elektroapgādes tīkls ir nokalpojis pēc 30 gadiem.

Latvijā praktiski visās daudzdzīvokļu mājās ir nepieciešams mainīt kā elektroievadierīces, tā vadus, bet nav daudz apsaimniekotāju, kuri šo jautājumu nopietni risina.

– Nesen pēc dzīvokļu īpašnieku kooperatīva Jubilejas pasūtījuma mēs veicām pilnu elektroapgādes ievades ierīču – sadales skapju rekonstrukciju vairākās DzĪKS apsaimniekotajās daudzdzīvokļu mājās, – stāsta sertificēts elektroietaišu speciālists Vadims Stojans. – Situācija ir ļoti vienkārša: mūsu valsts dzīvojamā fonda uzcelšanas laiks ir no 1960 līdz aptuveni 1980 gadam. Nav daudz jārēķina – vidējais dzīvojamās mājas vecums ir 40 gadi un tas jau nedaudz pārsniedz jebkuras elektroinstalācijas darba mūžu. Daudzi atceras padomju laika celtniecības normatīvus – GOST-us, kas bija ļoti stingri, bet arī tie noteica, ka daudzdzīvokļu māju elektroinstalācijas elementi drīkst kalpot 30 gadus, pie nosacījuma, ka tiek pienācīgi apkopti. Tagadējie normatīvi vispār aizliedz ekspluatēt vecā parauga elektroinstalācijas vai vadus. Tas nozīmē, ka jebkurā gadījumā mūsu māju elektroaprīkojums ir jāmaina. Mūs nedaudz vēl “glābj” tas, ka senākās elektroinstalācijas tika ražotas ar lielu pretestības rezervi, bet pie pašreizējām jaudām arī šī rezerve vairs daudz neglābj.

Mājā pienācis laiks mainīt elektrosistēmu vai vadus?

Jautājiet SIA ALVESTO! Uz dzīvokļu īpašnieku biedrību un māju pārstāvju jautājumiem atbildēs Vadims Stojans:

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Tālrunis: +371 26466889

Apsekošana, izmaksu tāmes sagatavošana, remonts!

Remonts no uzkrājumiem

– Lūdzu izskaidrojiet, kas ir elektroinstalācijas un kur mājā tās atrodas?

– Vispirms tās ir ievadierīces – viens vai divi sadales skapji, kuros ir uzstādīti koplietošanas skaitītāji un elektrokabeļi, kuri neaizvada elektrību uz dzīvokļiem, bet gan koplietošanas telpām. Šo iekārtu nevainojama darbība nodrošina lifta kustību mājā, dežūrapgaismojumu pie ieejas durvīm un kāpņu telpās, nepārtrauktu siltummezgla darbu. Tāpat no kopējās mājas elektrosistēmas ir atkarīgs, vai dzīvokļos būs elektrība.

– Kurš ir atbildīgs par šo komunikāciju nevainojamu darbu?

– Konkrētās mājas dzīvokļu īpašnieki, tādēļ, piemēram, vadu nomaiņas vai citu remontdarbu apmaksa tiks veikta no mājas uzkrājumiem remontdarbiem.

Vienlaicīgi pārbaudīs arī vadus

– Kādēļ pagājušā gadsimta 70-os gados instalēts aprīkojums ir ekspluatācijā nedrošs?

– Kā piemēru apskatīsim elektrosadales skapi, kāds ir visās daudzdzīvokļu mājās un parasti atrodas pagrabā. DzĪKS Jubilejas šie skapji tika uzturēti kārtībā,tomēr to saturu nācās pilnībā nomainīt.

Taču ir apsaimniekošanas uzņēmumi, kur par elektrosadales skapjiem neviens nerūpējas – ierodoties tādā mājā speciālistu sagaida tarakāni un kaķi-bezpajumtnieki. Skapī ielīdis kaķis ar savu ķermeni var aizķert tur esošās iekārtas. Pats viņš momentā sadegs, bet visa māja paliks bez elektrības. Cik zināms, mūsdienu sabiedrība bez elektrības spēj dzīvot 5–6 stundas, bet pēc tam sākas dažādas problēmas.

– Ko jūs darāt, lai šis mājas galvenais elektroapgādes elements strādātu nevainojami?

– Problēma ir tā, ka remontēt vairs nav iespējams, jo trūkst rezerves daļu, turklāt jāievēro ES prasības, piemēram tas, ka darbā drīkst izmantot tikai izolētas ierīces. Tādēļ mēs klientiem piedāvājam iekārtu pilnīgu rekonstrukciju, kas atbilstu visiem spēkā esošajiem normatīviem. Vienlaicīgi veicam arī maģistrālo vadu pretestības pārbaudes. Šāda pārbaude katrā mājā jāveic vismaz vienu reizi piecos gados. Pēc tam speciālists pārvaldniekam izsniedz aktu par to, ka vadi mājā atbilst prasībām un tos var droši ekspluatēt.

– Vai tas nozīmē, ka vadus var vēl piecus gadus nemainīt un no avārijas nebaidīties?

-Apgalvot to nedrīkst, jo pārbaudē nevar paredzēt absolūti visus riskus. Man ir nācies redzēt māju, kurai lietusūdens aizvades sistēma netika galā ar ūdens daudzumu, kurš plūda no jumta un pārteces rezultātā ūdens lija tieši uz elektrošahtas. Tādā situācijā mājai laimēsies, ja notiks īsi elektropadeves traucējumi, bet situācija var beigties līdzīgi kā Salaspilī – ar ugunsgrēku.

Nodzīvot līdz avārijai – tas ir pārāk dārgi

– Kādas garantijas dzīvokļu īpašnieki iegūst pēc galvenā elektrosadales skapja rekonstrukcijas?

– Galvenais ir droša ekspluatācija. Jaunas elektroinstalācijas ir pilnībā izolētas un kalpos daudzus gadus.

– Bet vai vecās iekārtas arī vēl nevar kalpot?

– Var un arī kalpos. Taču visu laiku saglabāsies avārijas risks.

– Daudzi varbūt arī tā teiks: nu, kad notiks avārija, tad arī domāsim par remontu.

– Jā, bet tad uzreiz iztēlosimies ziemu, kad apstājas cirkulācijas sūknis, radiatori atdziest, arī karstā ūdens un gaismas nav. Nepatīkami?

– Ļoti nepatīkami!

– Un bez sadzīviskām problēmām visnepatīkamākās būs finansiālās – avārijas remonta izmaksas. Lai atgūtu gaismu nāksies samaksāt tikpat, cik būtu izmaksājis jauns elektrosadales aprīkojums, rekonstruēts mierīgi un plānveidīgi. Taču tagad tiks novērsta avārija, bet vecās iekārtas paliks, kuras, tā vai citādi, pēc dažiem gadiem būs jāmaina. Jautājums – vai nav izdevīgāk uzreiz ieguldīt līdzekļus plānveida remontā un negaidīt avāriju?

Nav būtiski – ziema vai vasara

– Kā māja iztiek bez elektrības, kamēr notiek remontdarbi?

– Mēs jau nedēļu pirms plānoto remontdarbu sākuma brīdinām iedzīvotājus par īslaicīgiem elektropadeves traucējumiem. Cenšamies strādāt otrdienās vai ceturtdienās, jo pieredze rāda, ka piektdienās cilvēki ātrāk atgriežas no darba. Paredzētajā dienā darbus uzsākam 9 no rīta. Par traucējumiem brīdinām līdz 6 pēcpusdienā, taču parasti elektrību pieslēdzam jau trijos pēcpusdienā.

– Vai ziemā var veikt šādus remontdarbus?

– Elektriķim ir vienalga, kad veikt savu darbu, jo piecu līdz sešu elektrības atslēguma stundu laikā māja kritiski atdzist nepaspēj. Ziema gan atšķiras ar to, ka cilvēki daudz intensīvāk izmanto elektroierīces un sistēmas strādā ar lielu slodzi. Tas rada papildu nosacījumus pārslodzes radītām avārijām.

Nepieciešams remonts? Noslēdziet līgumu līdz Jaunajam gadam un saņemiet atlaidi 15%

Garantija uz desmitgadēm

– Vai mājās ir pienācis laiks mainīt arī maģistrālos vadus?

– Vadu stāvoklis ir kritisks, tos nāksies mainīt vistuvākajā laikā. Protams, katrā daudzstāvu mājā ir atšķirīga situācija. Lai veiktu pilnīgu mājas vadu stāvokļa apsekošanu un veiktu apkopi, elektriķim ir nepieciešamas divas nedēļas. Šajā laikā iespējams pārinstalēt visus vadus uz tādiem, kuri pēc tam kalpos 25–30 gadus. Jāatzīst, ka tas nav lēti, bet ir situācijas, kur bez tā tālāk dzīvot nedrīkst. Sevišķi tas attiecas uz koka mājām.

– Kādā stāvoklī atrodas elektroskapji kāpņu telpās?

– Pēc pārvaldnieka lūguma mēs varam tos savest pilnīgā kārtībā – salikt jaunus automātiskos drošinātājus un visu citu nepieciešamo. Kopumā no elektroapgādes viedokļa mēs varam veikt pilnīgi visus darbus, tam mums ir atbilstošie sertifikāti un pielaides.

– Kādus vēl papildu darbus māja varētu pasūtīt jūsu uzņēmumā?

– Mēs nodarbojamies arī ar ugunsdzēsības signalizācijas sistēmu uzstādīšanu. Pēdējā laikā likumu prasības Latvijā kļuvušas stingrākas, tādēļ ugunsdrošības sistēmas ir nepieciešamas arvien lielākā skaitā māju.

Bez tam mēs veicam māju piekļuves sistēmu (domofonu), apsardzes signalizācijas un videonovērošanas sistēmu izstrādi, montāžu un pēcapkalpošanu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!