Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Tvaiku nosūcēji virtuvē: joprojām ir jautājumi

„Pagājušajā gadā avīzē rakstīja, ka, sākot ar 2019. gada 1. janvāri, būs aizliegts tvaiku nosūcēja izvadu pieslēgt mājas kopējam ventilācijas kanālam. Dzīvokļos, kuros ēdiena pagatavošanai tiek izmantota dabasgāze, jābūt dabiskajai ventilācijai, tādēļ ventilācijas atvere nedrīkst būt slēgta ar tvaika nosūcēja izvadu.

Vai ir iespējams risinājums, kad, izmantojot speciālu ventilācijas lūkas vāciņu, puse atveres ir brīva dabiskai ventilācijai, bet otrā pusē tiek izvadīts tvaika nosūcējs? Vai tādā veidā ugunsdrošības normatīvi pārkāpti netiek?”

Jautājumu pāradresējām Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) un saņēmām dienesta Sabiedrības informēšanas nodaļas pārstāves Ievas Palkavnieces skaidrojumu:

– Teorētiski šāds risinājums, kad viens ventilācijas kanāls pilda divas funkcijas – kalpo dabiskai gaisa apmaiņai un vienlaikus ir arī tvaiku nosūcēja izvads, ir pieļaujams pie nosacījuma, ka ventilācijas kanāls ir tikai konkrētajam dzīvoklim un speciālisti ir pārliecinājušies, ka gaisa apmaiņa šinī kanālā ir pietiekama.

Redakcijas piebilde. Jaunāko sēriju daudzdzīvokļu mājās visbiežāk katram dzīvoklim ir sava ventilācijas šahta. Tātad šīm mājām ir atrasts risinājums, lai ievērotu jaunās ugunsdrošības prasības.

Savukārt vecākajās mājās, piemēram, lietuvietēs vai hruščovkās, ir viena ventilācijas šahta uz visiem stāviem – no pirmā līdz piektajam. Ja dalītā izvada paņēmienu pielietos šādā mājā, tad visi virtuves izgarojumi un smakas pa atvērto kanālu nonāks augšstāva dzīvokļos. Lai uzzinātu, kāda tipa ventilācija ir katrā konkrētajā mājā, ir jāizpēta mājas inventarizācijas lieta vai jāvaicā mājas apsaimniekotājam.

„Avīzē bija rakstīts, ka VUGD inspektoriem būs tiesības jebkurā laikā pārbaudīt, kā iedzīvotāji ievēro jaunos normatīvus, kas attiecas uz virtuves tvaiku nosūcēju lietošanas kārtību. Neviļus nāk atmiņā skaļa lieta no pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, kad Maskavā, uzdodoties par gāzes inspektoriem, pa dzīvokļiem siroja bandīti, nogalināja dzīvokļu saimniekus un laupīja dārglietas. Pamatojoties uz šiem reālajiem notikumiem pat tika uzņemts detektīvseriāls „Mосгаз”. Kā man zināt, ka pie dzīvokļa durvīm zvana VUGD inspektors, nevis bandīts?”

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Sabiedrības informēšanas nodaļas pārstāve Ieva Palkavniece skaidro:

– Pastāv pietiekami daudz iemeslu, kādēļ VUGD inspektors var piezvanīt pie jūsu durvīm ne tikai minēto pārbaužu dēļ, bet visos gadījumos viņam ir jārīkojas vienādi. Atcerieties, ka jūs drīkst traucēt tikai cilvēks, kurš ir formas tērpā. Pirms ieiešanas dzīvoklī viņam skaļi un skaidri jānosauc vārds, uzvārds, dienesta pakāpe un jāuzrāda dienesta apliecība. Ja paredzēta plānveida pārbaude, tad par to normatīvos noteiktajā kārtībā tiek informēta par māju atbildīgā persona – īpašnieks vai pārvaldnieks.

Pārbaudes laikā inspektoram ir atļauts fotografēt vai notiekošo dokumentēt videoierakstā. Svarīgi zināt, ka ne VUGD inspektors, ne ugunsdzēsējs–glābējs par pārbaudi, konsultāciju, dzēšanas vai glābšanas darbiem neprasīs samaksu.

Ja tomēr dzīvokļa saimniekam ir šaubas, vai aiz durvīm stāv VUGD darbinieks, tad darba laikā viņš var zvanīt pa tālruni 67075824 vai arī sazināties ar konkrēto nodaļu, no kuras inspektors ir ieradies. Informācija par visām VUGD nodaļām atrodama dienesta mājaslapā: www.vugd.gov.lv/lat/Kontakti/talrunu_saraksts.

Numuru arhīvs: spied un lasi!