Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā mainīs skaitītājus dzīvokļos?

„Iepriekšējā numurā jūs stāstījāt, ka oktobrī stājušies spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 1013. Es šos grozījumus ļoti labi izjutu savā novembra dzīvokļa rēķinā. Tagad visi dzīvokļu īpašnieki vienādi maksā par atkritumu izvešanu (neatkarīgi no dzīvoklī deklarēto personu skaita) un par ūdens korekciju (neatkarīgi no patērētā ūdens daudzuma).

Visas šīs piemaksas namu pārvalde mehāniski izdalījusi ar dzīvokļu skaitu, un man, vientuļam cilvēkam, uzreiz jāmaksā par 4–5 latiem vairāk. Pieļauju, ka kaimiņos dzīvojošajai daudzbērnu ģimenei izdevumi samazinājušies.

Nu, labi, ar atkritumiem un ūdeni viss skaidrs, bet viens cits jauno noteikumu punkts ir un paliek nesaprotams. Teikts, ka no 2014. gada pārvaldniekiem par mājas kopējiem līdzekļiem pakāpeniski jānomaina ūdens skaitītāji dzīvokļos. Vēl teikts, ka līdz 2014. gada 1. jūlijam iedzīvotāji var pieņemt kaut kādu savu lēmumu par šiem skaitītājiem. Piedodiet, bet tas ir īsts murgs! Es noteikumos trīs reizes izlasīju par skaitītāju nomaiņu, bet sapratu vien to, ka cilvēkus atkal gaida jauni izdevumi”.

MK noteikumi Nr. 1013 jaunajā redakcijā tiešām paredz, ka mājās, kuru pārvaldīšanas tiesības dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši no valsts vai pašvaldības, individuālie ūdens patēriņa skaitītāji no 2014. gada 1. jūlija kļūs par kopīpašumu un tiks nomainīti par mājas kopējiem līdzekļiem. Nomaiņa tiks veikta pakāpeniski, pienākot pašreizējo „privāto” skaitītāju verifikācijas termiņam.

Tostarp ikvienas mājas dzīvokļu īpašnieku kopība saglabā tiesības līdz 2014. gada 1. jūlijam sasaukt kopsapulci un ar balsu vairākumu pieņemt lēmumu par skaitītāju turpmāko likteni. Ja kopsapulce mājā netiks noturēta, lēmumu pieņems pārvaldnieks.

Par to, kādus lēmumus no iedzīvotājiem gaida likumprojekta autori Ekonomikas ministrijā, pastāstīja ministrijas Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktores vietnieks Mārtiņš Auders.

– Līdz 2014. gada 1. jūlijam no pašvaldības vai valsts bilances nepārņemto māju iedzīvotāji var kopīgi pieņemt lēmumu, vai pāriet uz „kopējo” dzīvokļu ūdens patēriņa skaitītāju sistēmu, vai arī saglabāt pašreizējo „privāto” mēraparātu modeli. Pirmajā gadījumā skaitītājus mainīs pārvaldnieks par mājas kopējiem uzkrājumiem, bet jauno skaitītāju izmaksas tiks iekļautas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksā. Tāpat arī iedzīvotāji kopsapulcē var apspriest, kādus „kopējos” skaitītājus turpmāk uzstādīt – attālināti nolasāmus vai ne, pret vandāļiem aizsargātus vai parastus.

– Tātad balsojot var noraidīt arī jebkādas izmaiņas?

– Jā, ja dzīvokļu īpašnieki ir mierā ar lielu korekciju. Tādā gadījumā viņi paši turpina uzstādīt un verificēt skaitītājus.

– Vai kopsapulce var nobalsot par individuālo skaitītāju vienlaicīgu nomaiņu visā mājā, lai uzreiz visos dzīvokļos uzstādītu attālināti nolasāmus precīzus mēraparātus un izvairītos no korekcijas?

– Tas ir iespējams, ja par vienlaicīgu nomaiņu balso visi 100% dzīvokļu īpašnieku. Pretējā gadījumā esam paredzējuši četru gadu pārejas periodu skaitītāju nomaiņai. Pārvaldnieks iedzīvotāju izraudzītos skaitītājus uzstādīs pakāpeniski, kad vecajiem pienāks verifikācijas laiks, un jaunā sistēma rezultātus sāks dot tikai 2018. gadā.

– Bet tad jau iestāsies īsts haoss! Ja iedzīvotāji nekādu lēmumu nepieņems, pārvaldnieks droši vien sāks mājā uzstādīt skaitītājus ar rādījumu attālinātas nolasīšanas sistēmu. Dārgā sistēma tiks iegādāta, bet sākotnēji to izmantos tikai dažos dzīvokļos, toties par apkalpošanu būs jāmaksā visiem...

– Jā, bet ar laiku sistēma sāks darboties ar pilnu jaudu.

– Ja mūsu mājas iedzīvotāji līdz nākamā gada 1. jūlijam nepieņems savu lēmumu attiecībā uz skaitītājiem, vai pārvaldnieks varēs izraudzīties jebkuru risinājumu, tai skaitā visdārgāko?

– Viņam būs tādas tiesības.

– Kam jāsasauc kopsapulce skaitītāju jautājuma izlemšanai?

– Pārvaldniekam jāinformē iedzīvotāji, ka nepieciešams pieņemt lēmumu. Rosināt sasaukt sapulci var jebkurš dzīvokļa īpašnieks vai pats pārvaldnieks.

– Vai jaunā kārtība attiecas uz visām mājām?

– Nē, tikai uz tām, kurās privatizācijas process vēl nav pabeigts un iedzīvotāji nav pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības. Mājas, ko pārvalda paši iedzīvotāji, privāti apsaimniekošanas uzņēmumi vai kooperatīvās sabiedrības, turpinās dzīvot pa vecam. Protams, ja cilvēki paši nenonāks pie atziņas, ka MK noteikumos Nr. 1013 paredzētā kārtība viņiem ir izdevīgāka.

– Kad maksa par kopīpašumā esošajiem skaitītājiem tiks iekļauta kopējā mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksā?

– Pārvaldnieki tādus izdevumus droši varēs plānot tikai 2015. gadā, jo tikai pēc nākamā gada 1. jūlija būs zināms, kādu lēmumu ir pieņēmuši iedzīvotāji.

– Jā, bet, stājoties spēkā „kopējo” skaitītāju sistēmai, pārvaldniekiem daļu ūdens mērītāju nāksies mainīt jau 2014. gadā. Par kādiem līdzekļiem viņi to darīs?

– Labākajā gadījumā pārvaldniekiem jau šoruden vajadzēja paredzēt tādu situāciju nākamā gada apsaimniekošanas tāmē. Piedāvājot iedzīvotājiem darbu sarakstu un apsaimniekošanas maksu, būtu vajadzējis aprēķināt abus variantus – cik māja maksās „privāto” un cik kopīpašumā esošo skaitītāju gadījumā. Paaugstināt maksu gada vidū pārvaldnieks nedrīkst.

– Bet apsaimniekošanas tāmes tika sagatavotas jau līdz 15. oktobrim, pārvaldniekiem nav tiesību tagad tās mainīt. Tad jau uzstādīt „kopējos” skaitītājus 2014. gadā viņi nevarēs, nebūs naudas.

– Tātad nomaiņa sāksies tikai 2015. gadā.

– Bet kā būs ar tiem skaitītājiem, kuriem verifikācijas termiņš pienāks 2014. gada otrajā pusē? Vai pārvaldnieks, lai nesastrēbtu karstu, var verifikācijas termiņu pagarināt līdz 2015. gada 1. janvārim?

– Tādu lēmumu var pieņemt dzīvokļu īpašnieku kopība. Proti, mēs, īpašnieki, vēlamies 2014. gadā ūdens patēriņu mērīt ar skaitītājiem, kam beidzies verifikācijas termiņš.

Numuru arhīvs: spied un lasi!