Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Desmit jautājumu par siltumu

Kāds siltumenerģijas tarifs šobrīd ir spēkā Rīgā?

Pēc AS Rīgas siltums informācijas, no 1. oktobra norēķini ar patērētājiem tiek veikti pēc tarifa 40,99 Ls/MWh (58,32 EUR/MWh). Tarifs ir par 10% zemāks nekā pirms gada (45,42 Ls/MWh). Uzņēmumā uzskata, ka siltumenerģija nekļūs dārgāka ne novembrī, ne decembrī. Šobrīd rīdzinieki par siltumapgādi maksā par 23% mazāk nekā Viļņas un par 13% mazāk nekā Tallinas iedzīvotāji.

Nesaprotu, kāpēc siltums ir tik dārgs! Kā veidojas tarifs?

Apkures tarifs veidojas no četriem komponentiem.

■ Siltuma ražošana, transportēšana pa cauruļvadiem un realizācija (skaitītāju kontrole, rēķinu izrakstīšana – 83%.

■ Iekārtu amortizācija (siltumcentrāļu uzturēšanas darbi) – 4%.

■ Personāla izmaksas – 7%.

■ Pārējais: nekustamā īpašuma nodoklis, kredītprocenti, apsardzes pakalpojumi utt. – 6%.

AS Rīgas siltums vadītājs Normunds Talcis pavasarī žurnālistiem pavēstīja, ka iekšējo rezervju tarifa pazemināšanai uzņēmumam vairs nav. Darbinieku skaits pēdējo 20 gadu laikā samazinājies trīskārt, uzbīvētas divas ekonomiskas, ar šķeldu kurināmas siltumcentrāles. Tiesa gan, pēc diviem gadiem tiks pabeigta biokurināmā iekārtu uzstādīšana siltumcentrālē „Daugavgrīva”, bet šā projekta ietekme uz tarifu būs minimāla, jo stacijas jauda ir neliela.

Esam dzirdējuši, ka siltuma regulatoru uzstādīšana radiatoriem palīdz ietaupīt līdz 50% siltuma. Vai tā ir taisnība un cik šis pasākuma maksā?

Pagājušajā gadā plašsaziņas līdzekļos tiks stāstīts par rīdzinieci Anitu, kura par sava divistabu dzīvokļa apkuri aukstajā janvārī samaksāja 35,18 latus. Salīdzinājumam: 2011. gada februārī namu pārvalde no Anitas iekasēja četras reizes vairāk – 128 latus. Kas palīdzēja ietaupīt? Pēc rīdzinieces stāstītā, viņa radiatoriem uzstādīja alokatorus, kas uzskaita reālo siltumenerģijas patēriņu katrā telpā, un regulatorus, kas ļauj mainīt apkures intensitāti. Triju radiatoru pārtaisīšana viņai izmaksāja 200 latu. Siltuma rēķini pēc tam samazinājās vidēji divas trīs reizes.

Taču alokatori tikai uz jūsu radiatoriem vien neko nedos, ir svarīgi, lai šīs ierīces būtu uzstādītas visos mājas dzīvokļos. Par to jānobalso dzīvokļu īpašnieku kopībai. Tikai kopīgiem spēkiem iedzīvotāji var nodrošināt jūtamu siltuma ietaupījumu.

Jārēķinās arī ar papildu tēriņiem. Piemēram, Anitas mājā pirms alokatoru uzstādīšanas tika nosiltināti bēniņi un nomainīti logi.

Vai mājas viena dzīvokļa īpašnieks var atteikties no centralizētās apkures un uzstādīt gāzes katlu?

Jā, jebkuram dzīvoklim ir tiesības atteikties no centralizētās apkures, bet vispirms tā saimniekam jāsaņem pilnīgi visu mājas dzīvokļu īpašnieku atļauja. Tas tāpēc, ka saskaņā ar likumu ēkas inženierkomunikāciju sistēma (tai skaitā centralizētās apkures sistēma) ir KOPĪPAŠUMS, tātad rīkoties ar atsevišķām tās daļām drīkst vienīgi ar visu īpašnieku piekrišanu.

Ja īpašnieku kopsapulce dod atļauju kādam dzīvoklim atteikties no centralizētās apkures, uzņēmumos Rīgas siltums un Latvijas gāze jāiesniedz ar visu īpašnieku parakstiem apstiprināts sapulces protokols.

Kam sūdzēties, ja mani neapmierina apkures režīms?

Tikai dzīvokļu īpašnieki paši kopsapulcē var izlemt, kādu temperatūras režīmu uzturēt mājokļos. Kopsapulces lēmums jānodod pārvaldniekam.

Piemēram, mājas iemītnieki var lemt, ka apkures un karstā ūdens temperatūra naktī ir jāpazemina. Namu pārvaldei sadarbībā ar uzņēmumu Rīgas siltums jāiestata individuālajā siltummezglā vēlamie parametri.

Svarīgi atcerēties, ka siltummezgla parametru iestatīšanā un nolasīšanā kopā ar AS Rīgas siltums pārstāvi var piedalīties energopārvaldnieks – mājas iemītnieks, kam kopsaulce uzticējusi šādu pienākumu. Bet pirms tam viņam jāpamācās AS Rīgas siltums rīkotajos energopārvaldnieku kursos.

Kur vispār sūdzēties par apkures problēmām?

Ja runa ir par Rīgu, zvaniet AS Rīgas siltums Klientu palīdzības dienestam pa bezmaksas tālruni 80000090. Sūdzība tiks pārbaudīta tajā pašā dienā.

Apkures sezonas laikā man grūti samaksāt rēķinus. Ko darīt?

Jūs varat vērsties pēc palīdzības Rīgas sociālajā dienestā. Jums tikai jābūt deklarētam Rīgā un jūsu ienākumi nedrīkst pārsniegt 200 latu katram ģimenes loceklim (vai 250 latu vientuļam cilvēkam). Jūs paši varat aprēķināt gaidāmā pabalsta lielumu – tas līdzinās starpībai, kāda pēc komunālo maksājumu nokārtošanas veidojas starp jūsu ienākumiem un garantēto minimālo ienākumu (GMI).

Pieņemsim, ka dzīvoklī mājo vientuļš pensionārs, kura pensija ir 160 latu mēnesī. Ziemā nākas namu pārvaldei maksāt 100 latu mēnesī. Tātad cilvēka rīcībā paliek 60 latu. Tā kā GMI pensionāriem Rīgā ir 90 latu, Sociālais dienests līdz apkures sezonas beigām cilvēkam maksās pabalstu 30 latu apmērā (starpība starp GMI un ienākumu, kas palicis personas rīcībā pēc dzīvokļa rēķina samaksāšanas).

GMI apjoms:

■ pensionāriem un invalīdiem    90 latu;

■ darbaspējīgām personām        40 latu;

■ bērniem............... 45 lati.

Dzīvokļa pabalsts man nepienākas, bet rēķinus samaksāt grūti. Ko varat ieteikt?

Šogad galvaspilsētas lielākā namu pārvalde Rīgas namu pārvaldnieks, kā arī pašvaldības kapitālsabiedrība Rīgas pilsētbūvnieks piedāvā klientiem kārtot izlīdzinātus maksājumus par apkuri. Šai nolūkā jādodas uz tuvāko klientu apkalpošanas centru un jānoslēdz ar pārvaldnieku līgums. Saskaņā ar šo līgumu 50% no rēķinā norādītās maksas par siltumu jāsamaksā uzreiz, bet atlikušo pusi var maksāt vasaras mēnešos.

Slēdzot šādu līgumu, iedzīvotājiem netiek piemērotas soda sankcijas par neapmaksāto siltuma daļu. Tamlīdzīgas vienošanās ar klientiem slēdz arī daudzas privātās namu pārvaldes.

Vai varam pieprasīt pārrēķinu, ja mūsu dzīvoklī ir pārāk karsts?

Ja temperatūra telpās ir virs 21 grāda, iedzīvotāji var vērsties AS Rīgas siltums ar prasību konstatēt pārkurināšanas faktu un sastādīt par to aktu. Uzņēmuma speciālisti noteiks laiku, cik ilgi dzīvoklis ir bijis pārkurināts. Tas ir pamats, lai pārrēķinātu maksu par siltumu. Pārrēķinu var pieprasīt arī tad, ja ar AS Rīgas siltums aktu dzīvoklī fiksēta par 16 grādiem zemāka temperatūra.

Kāpēc Rīgas siltums atsakās pieslēgt apkuri mūsu mājai, aizbildinoties ar iedzīvotāju parādiem? Es personiski esmu samaksājis visus rēķinus un nevēlos salt!

AS Rīgas siltums neslēdz līgumus ar atsevišķiem dzīvokļiem, slēdz uzreiz ar visu māju, tāpēc arī uzņēmums par parādniekiem uzskata nevis konkrētus iedzīvotājus, bet gan dzīvokļu īpašnieku kopību.

Tāda situācija saglabāsies, kamēr Latvijā nebūs pieņemti likuma grozījumi, kas noteiks tiešus norēķinus starp patērētājiem un pakalpojumu sniedzējiem.

Atslēdzot mājai apkuri, Rīgas siltums vadās pēc Ministru kabineta noteikumiem Nr. 876:

„26. Piegādātājam ir tiesības, brīdinot trīs dienas iepriekš, pilnīgi vai daļēji pārtraukt siltumenerģijas piegādi lietotājam šādos gadījumos:

26.1. ja nav noslēgts līgums;

26.2. ja lietotājs neievēro līgumā noteikto patēriņa režīmu;

26.3. ja lietotājs neievēro pašvaldības enerģētiskās krīzes centra un piegādātāja noteiktos patēriņa ierobežojumus;

26.4. ja lietotājs noteiktajos termiņos neveic norēķinus atbilstoši līguma nosacījumiem;

26.5. ja lietotājs patvaļīgi pieslēdzis jaunas siltumapgādes sistēmas, kā arī pēc remonta pieslēdzis siltumapgādes sistēmas bez hidrauliskās pārbaudes un piegādātāja atļaujas;

26.6. ja lietotāja siltumtīklos vai siltumpunktos uzstādītie siltumenerģijas skaitītāji ir noņemti, sabojāti, tiek traucēta to normāla darbība vai noņemtas to plombas;

26.7. ja lietotāja siltumizmantošanas ietaises pievienotas siltumenerģijas skaitītāju priekšā;

26.8. ja lietotāja siltumtīklos un siltumapgādes sistēmās ir bojājumi, kas var izraisīt avārijas un nelaimes gadījumus vai traucē citu lietotāju siltumapgādi;

26.9. ja lietotājs neļauj piegādātāja pārstāvjiem pārbaudīt siltumapgādes sistēmu un siltumenerģijas skaitītāju darbību”.

Turiet ciet siltumu!

Latvijā jau sen eksistē tāds pakalpojums kā energoaudits. Speciālisti vizuāli apseko māju un informē par vietām, caur kurām aizplūst siltums.

Tas nepavisam nenozīmē, ka mājai būs vajadzīga dārga renovācija. Iespējams, ka lauvas tiesu siltuma māja zaudē caur jumtu. Ieguvuši šādu informāciju, iedzīvotāji var nobalsot par bēniņu telpu nosiltināšanu. Tas nemaksās sevišķi dārgi, toties ļaus ievērojami taupīt uz apkures rēķina.

Šoruden Rīgas enerģētikas aģentūra piedāvā energoauditu ar lielu atlaidi.

1. oktobrī aģentūra sāka pieņemt pieteikumus māju bezmaksas apsekošanai. Projektā var piedalīties mājas, kurās ir pieci un vairāk dzīvokļu. Lai iesniegtu pieteikumu, vajadzīgs dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmums (51% balsu) un iedzīvotāju pilnvarota persona. Pašvaldība finansē 80% energoaudita vērtības, līdz 300 latiem katrai mājai.

Pieteikumu var iesniegt Brīvības ielā 49/53, 518. kabinetā (no plkst. 9.00 līdz 15.00). Kontakttālrunis 67012350. Sīkākus skaidrojumus jūs atradīsit Rīgas enerģētikas aģentūras mājas lapā www.rea.riga.lv.

Numuru arhīvs: spied un lasi!