Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Iedzīvotājam nekas nav jāpierāda!

„2012. gada novembrī namu pārvalde mums maksu par ūdeni sāka aprēķināt, kā izsakās paši namu pārvaldes darbinieki, „pēc normatīva”. Katram no dzīvoklī deklarētajiem pieciem cilvēkiem ūdens patēriņš tiek aprēķināts 10 m3 apmērā mēnesī.

Taču dēls un meita nedzīvo kopā ar mums. Kad informējām par to namu pārvaldi, mums teica: „Pierādiet!” Sākām vākt pierādījumus, bet rēķini pa to laiku aug augumā!

Kas var kalpot par pierādījumu tam, ka cilvēks nedzīvo konkrētajā dzīvoklī un viņu nevajadzētu iekļaut dzīvokļa rēķinā? Vai namu pārvalde, saņēmusi pierādījumus, veiks mums pārrēķinu par pēdējiem astoņiem mēnešiem?”

Atbild Rīgas apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Trubko:

Ļoti labs jautājums. Lieta tāda, ka nevienā likumā nav teikts, ka pārvaldniekam maksa par komunālajiem pakalpojumiem jāaprēķina, vadoties pēc dzīvoklī deklarēto personu skaita. Gluži pretēji: Ministru kabineta noteikumos teikts, ka maksa jāaprēķina atbilstoši dzīvoklī reāli dzīvojošo personu skaitam. Tā ir milzīga atšķirība!

Vēsturiski tā iegājies, ka namu pārvaldes savos aprēķinos balstās uz ziņām par deklarētajām personām. Bet, pateicoties precizējumam MK noteikumos Nr. 1014, jebkuram dzīvokļa īpašniekam ir tiesības vērsties pie pārvaldnieka ar iesniegumu: „Tāds un tāds deklarētais cilvēks manā dzīvoklī pastāvīgi nedzīvo, tāpēc lūdzu pārtraukt aprēķināt viņam maksu par atkritumu izvešanu, ūdeni un kanalizāciju”.

Ja namu pārvalde prasa „pierādījumus”, dzīvokļa īpašniekam ir tiesības pašam sastādīt aktu par dzīvoklī deklarēto, bet tur nedzīvojošo cilvēku prombūtni. Aktu var parakstīt sētnieks un kaimiņi. Pēc akta saņemšanas namu pārvaldei jāpārtrauc pierēķināt lieku maksu par komunālajiem pakalpojumiem. Tiesa, saņemt pārrēķinu par iepriekšējiem mēnešiem dzīvokļa īpašniekam neizdosies.

Ko darīt, ja namu pārvalde nevēlas atzīt, ka klientam ir taisnība? Jāvēršas tiesā ar prasību atcelt maksu un atmaksāt pārmaksāto naudu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!