Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kāpēc par remontu nevar maksāt vienlīdzīgi?

„Mūsu mājā plānots ūdensvada remonts. Katram dzīvokļa īpašniekam jāsedz sava kopējo izmaksu daļa proporcionāli mājokļa platībai. Kāpēc pārvaldnieks izvēlējies tieši šādu remonta izdevumu sadales principu? Tādā gadījumā vienistabas dzīvokļu īpašniekiem būs jāmaksā mazāk nekā trīsistabu, bet tas nav taisnīgi, jo kopējo ūdensvadu visi izmanto vienādi.

Manuprāt, maksa par ūdensvada remontu jāsadala visiem dzīvokļiem vienlīdzīgi! Lūdzu, paskaidrojiet, kas par to teikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 1014”.

Atbild Rīgas apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Trubko:

Ministru kabineta noteikumos Nr. 1014 teikts, ka maksājumus par mājas uzturēšanu un apsaimniekošanu aprēķina proporcionāli dzīvokļa īpašumā ietilpstošajai kopīpašuma domājamai daļai.

Ja dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši mājas pārvaldīšanu vai īpašnieku kopība nav pieņēmusi citādu apsaimniekošanas un remonta apmaksas kārtību, pārvaldniekam jāievēro šis princips. Bet kopsapulcei ir tiesības ar balsu vairākumu pieņemt lēmumu, ka mājas labiekārtošanas izmaksas visi dzīvokļu īpašnieki sedz vienādās daļās neatkarīgi no dzīvojamās platības lieluma. Tikai jāsaprot, ka mazo dzīvokļu īpašniekiem tādā gadījumā nāksies maksāt vairāk nekā pie iepriekšējā maksājumu sadalījuma, tāpēc diez vai viņi tādu lēmumu atbalstīs.

Kāpēc mājas uzturēšanas izdevumi jāsadala proporcionāli dzīvokļu lielumam? Katram īpašniekam pieder ne tikai savs mājoklis, bet arī kopīpašuma – bēniņu, jumta, kopējā ūdensvada utt. – domājamās daļas. Jo lielāks dzīvoklis, jo vairāk kopīpašuma domājamo daļu pieder tā īpašniekam, tātad jo lielāks finansiālais ieguldījums kopīpašuma uzturēšanā un remontā viņam jādod.

Numuru arhīvs: spied un lasi!