Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Aizsargātie lietotāji: kas saņems 10 eiro piemaksu elektrības rēķinu apmaksai?

Pixabay.com

Parlamentārās koalīcijas partneri pieņēma lēmumu palielināt pabalstu aizsargātajām elektroenerģijas lietotāju grupām: maznodrošinātajām personām, daudzbērnu ģimenēm, 1 grupas invalīdiem un bērnu invalīdu vecākiem. 

Pabalstu palielinās

No 1. septembra valsts automātiski nosedz daļu rēķina par elektroenerģiju 150 000 ģimeņu visā Latvijā šādos apmēros:

■ trūcīgajām un maznodrošinātajām personām – par 5 eiro;

■ ģimenēm ar bērnu invalīdu – par 5 eiro;

■ 1. grupas invalīdiem vai viņu aizbildņiem – par 5 eiro;

■ daudzbērnu ģimenēm – par 10 eiro.

– Tuvākajā nākotnē par 10 eiro mēs palielināsim atbalstu katrai grupai, – solīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Kā rīkoties, ja operators nepiemēro atvieglojumus?

Šeit jāpaskaidro, ka dažiem aizsargātajiem lietotājiem pie elektroenerģijas rēķinu apmaksas rodas problēmas ar kompensācijas saņemšanu – piegādātāji nelabprāt piemēro valsts garantēto atlaidi.

– Mūsu ģimenei ir maznodrošinātās ģimenes statuss, – stāsta rīdziniece Kristīne. – Mēs esam elektroenerģijas piegādātāja uzņēmuma Alexia klienti. Šis uzņēmums atsakās piemērot mums atvieglojumus, turklāt operators vēl saka tā: „Ja vēlaties saņemt atlaides, noslēdziet līgumu ar citu piegādātāju!” Vai tas ir pareizi?

Ekonomikas ministrijā paskaidro, ka šāda situācija ir iespējama: – Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 345 Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumi atlaidi var saņemt jebkura elektroenerģijas piegādātāja klients, bet šādu atlaižu piešķiršana piegādātājiem nav obligāta. Patlaban atvieglojumus aizsargātajiem lietotājiem sniedz tikai TET un Latvenergo.

Ekonomikas ministrijā norāda, ka ikvienam lietotājam ir tiesības mainīt elektroenerģijas piegādātāju, sākot no katra mēneša pirmā datuma. Tikai jāievēro nosacījums – ja līgumā ar iepriekšējo piegādātāju ir noteikta soda nauda par līguma pirmstermiņa pārtraukšanu, tad, mainot operatoru, klientam soda nauda būs jāsamaksā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!