Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kurš dabūs naudu?

Unsplash.com

Plānots, ka 2022. gada sākumā finanšu institūcija Altum atjaunos pieteikumu pieņemšanu atbalsta programmā daudzdzīvokļu māju siltināšanas līdzfinansēšanai 

Šajā vasarā kļuva zināms, ka Latvija saņems papildu finansējumu no Eiropas Atveseļošanas fonda. Aptuveni 300 miljonus eiro plānots novirzīt energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem, un daļa šīs naudas tiks ieguldīta dzīvojamo māju renovēšanai. Kurš varēs pretendēt uz šiem līdzekļiem?

„Savu māju mēs apsaimniekojam paši un, protams, domājam par renovāciju,” avīzei raksta Jeļena no Rīgas. „Piezvanīju uz finanšu institūciju Altum un uzzināju, ka visi līdzekļi, kas bija iedalīti daudzdzīvokļu māju siltināšanai, ir rezervēti līdz pat 2023. gadam.”

Jeļena stāsta, ka viens no mājas iedzīvotājiem uz sapulci atnesis ārkārtīgi svarīgu izgriezumu no laikraksta. Rakstā bija teikts, ka tuvākajā laikā Latvija saņems 300 miljonus eiro no Eiropas Atveseļošanas fonda.

„Rakstā bija skaidrots, ka aptuveni 57 miljonus eiro tuvākajā laikā piešķirs kā papildu līdzfinansējumu daudzdzīvokļu māju siltināšanas remontiem,” raksta mūsu lasītāja. „Vēlos noskaidrot, kad varētu būt pieejami šie līdzekļi un vai tie tiks piešķirti granta, tas ir, dāvanas veidā, kā tas bija līdz 2021. gadam.”

Ekonomikas ministrijā saņēmām apstiprinājumu, ka tik tiešām notiek darbs pie Ministru kabineta noteikumu projekta par iespēju daļu Atveseļošanas fonda finansējuma novirzīt daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem.

– Plānots, ka pirmais jaunu noteikumu projekts būs pieejams jau šīs vasaras beigās, – stāsta Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Urpena. – Tas nepieciešams, lai visi potenciālie līdzfinansējuma pretendenti varētu iepazīties ar jaunajām prasībām.

Patiesībā nekādu jaunu prasību nebūs. Pēc būtības papildu finansējums no Atveseļošanas fonda ļaus turpināt to dzīvojamo māju siltināšanas līdzfinansējuma programmu, kurā Latvijas iedzīvotāji tika aicināti piedalīties līdz 2020. gada beigām.

Atgādinām, ka šo programmu īsteno finanšu institūcija Altum. Projekta dalībniekiem bija iespēja pretendēt uz 50% līdzfinansējumu no Eiropas Savienības fondiem. Kopš 2016. gada šajā programmā bija pieejami 160 miljoni eiro, bet 2020. gada beigās pieteikumu pieņemšana līdzfinansējuma saņemšanai tika apturēta tā vienkāršā iemesla dēļ, ka visi pieejamie līdzekļi jau bija rezervēti konkrētām mājām.

– Iedzīvotājiem, kuri tikai domā par pieteikuma iesniegšanu mājas renovācijas līdzfinansēšanai, jāzina, ka programmas vispārīgie noteikumi tomēr nedaudz atšķirsies, – brīdina Evita Urpena.

Plānots, ka jaunā programma tiks apstiprināta līdz 2021. gada beigām, tādēļ Ekonomikas ministrijas pārstāvji paziņo, ka 2021. gada beigās vai 2022. gada sākumā finanšu institūcija Altum atjaunos pieteikumu pieņemšanu dalībai renovācijas līdzfinansēšanas programmā.

Cita svarīga ziņa daudzdzīvokļu māju īpašniekiem vēsta, ka nākamajā ES fondu plānošanas periodā (laikā no 2021. līdz 2027. gadam) Latvijas iedzīvotāji dzīvojamo māju siltināšanai varēs saņemt vēl 163 miljonus eiro.

– Pašreizējās programmas ietvaros finanšu institūcija Altum ir saņēmusi 989 pieteikumus līdzfinansējuma saņemšanai daudzdzīvokļu māju renovācijas atbalsta programmā, – vēsta ministrijas pārstāve E. Urpena. – Šo pieteikumu analīze rāda, ka pēc renovācijas beigām mājas vidēji sasniegs siltumenerģijas ietaupījumu 58 procentu apmērā. Praksē tas nozīmē, ka apkures izmaksas šīm mājām vidēji samazināsies no 0,31 līdz 0,83 eiro par dzīvokļa platības kvadrātmetru. Turklāt pieaug arī siltināto mājokļu komforta līmenis. Ja līdz renovācijai, neskatoties uz visām mājas pārvaldnieka pūlēm, vidējā temperatūru telpās bija 17 grādu robežās, tad pēc energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem temperatūru dzīvokļos var paaugstināt līdz 22 grādiem.

Cita svarīga ziņa

daudzdzīvokļu māju īpašniekiem vēsta, ka nākamajā ES fondu plānošanas periodā (laikā no 2021. līdz 2027. gadam) Latvijas iedzīvotāji dzīvojamo māju siltināšanai varēs saņemt vēl 163 miljonus eiro.

Numuru arhīvs: spied un lasi!