Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Dzīvokļi kļūst pieejamāki?

2018. gadā Latvijas jaunās ģimenes turpina saņemt valsts garantijas pirmā mājokļa iegādei

Šogad finanšu institūcijā Altum darbojas atjaunotā valsts garantiju programma ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei. Izmantojot šo finansējumu, savu mājokli varēs iegādāties tās ģimenes, kurām nepietiek līdzekļu pirmajai iemaksai hipotekārā kredīta noformēšanai. Atbalsta summa ir pietiekami liela – līdz 20 000 eiro.

Mūsu sarunu partnere ir finanšu institūcijas Altum Privātpersonu apkalpošanas daļas vadītāja Vija Baumane.

– Ko nozīmē „mājokļa garantija”, ko izsniedz Altum?

– Kad cilvēks vēlas iegādāties mājokli, bet viņam trūkst līdzekļu, viņš dodas uz kredītiestādi pēc aizdevuma. Ja banka dod piekrišanu kredīta izsniegšanai, cilvēkam pirmā iemaksa par iekāroto mājokli jāsamaksā no paša līdzekļiem. Ko darīt, ja šādai iemaksai naudas nav? Ģimenēm ar bērniem šādā situācijā palīdz Altum – ģimenei tiek dota iespēja mājokli iegādāties uzreiz, nevis krāt pirmo iemaksu daudzus gadus.

– Vai jūs aizņēmēja vietā samaksājat pirmo iemaksu?

– Nē, mēs pirmo iemaksu nemaksājam aizņēmēja vietā, bet dodam savu garantiju.

– Uz cik lielu garantiju var cerēt ģimenes ar bērniem?

– Persona, kuras aprūpē ir viens bērns, var saņemt garantiju 10% apmērā no aizņēmuma summas, bet ne vairāk par 10 000 eiro, ar diviem bērniem – 15% jeb 15 000 eiro, bet trīs un vairāk bērnu ģimenei garantija ir 20% vai 20 000 eiro apmērā.

– Vai ir svarīgi, ka bērns dzīvo tajā ģimenē, kura pretendē uz mājokļa garantiju?

– Jā, aizņēmējam ir jābūt vismaz vienam bērnam vecumā līdz 23 gadiem. Bērns nedrīkst būt vecāks par 23 gadiem uz brīdi, kad bankā tiek iesniegts kredīta pieprasījums. Hipotekārā kredīta noformēšanas procesā vecākiem ar banku jānokārto visas formalitātes ar tādu aprēķinu, lai banka iesniegumu par garantijas izsniegšanu varētu sagatavot līdz bērna 24. dzimšanas dienai.

– Ja gan vīram, gan sievai ir pa vienam bērnam no iepriekšējās laulības, vai viņiem garantiju izsniegtu kā ģimenei ar vienu vai ar diviem bērniem?

– Ja šie cilvēki (ģimene) vēlas pretendēt uz garantiju 15% apmērā, tad viņiem jākļūst par solidāriem kredīta ņēmējiem. Vēl obligāta būs prasība abiem bērniem dzīvot kopā ar saviem vecākiem. Citiem vārdiem – kā aizņēmējiem, tā viņu bērniem jābūt deklarētiem vienā adresē.

– Vai abiem vecākiem ir jābūt oficiālā laulībā?

– Nē, tādas prasības nav. Vēl vairāk – ģimene var sastāvēt arī tikai no viena pieaugušā un bērna vai vairākiem bērniem.

– Kur dzīvokļa pirkšanas pretendentiem ir jāvēršas pēc garantijas?

– Tas ir ļoti vienkārši. Ja ģimene vēlas pirkt dzīvokli, tad pēc aizdevuma viņi vēršas bankā. Banka novērtēs iesniegumu, pretendentu kredītspēju un summu, kāda nepieciešama pirmajai iemaksai. Ja ģimenei pašu līdzekļu pirmajai iemaksai nepietiek, tad banka patstāvīgi (!) vēršas finanšu institūcijā Altum, iesniedzot ģimenes iesniegumu par garantijas izsniegšanu pirmajai iemaksai. Kredīta pretendentam nav nepieciešams pašam doties uz Altum, bet viņam ir jāsarūpē zināms skaits dokumentu: bērnu dzimšanas apliecību kopijas un izziņas par ģimenes locekļu deklarētajām dzīvesvietām.

– Cik ātri banka aizņēmējam noformē mājokļa garantiju?

– Valsts garantiju iespējams saņemt vairāku dienu laikā.

– Vai aizņēmuma summa ir ierobežota?

– Summa nav ierobežota, bet maksimālā Altum sniegtā garantija ir 50 000 eiro uz maksimālo laiku – līdz 10 gadiem.

– Kuras bankas ar jums sadarbojas?

– Līgumus par sadarbību ar Altum ir noslēgušas visas lielākās bankas Latvijā: Swedbank, SEB banka, Luminor, Citadele un Blue Orange bank. Ja bankai ar mums nav sadarbības līguma, tad ģimene mājokļa garantiju saņemt nevarēs.

– Vai garantēto summu aizņēmējam vajadzēs atmaksāt?

– Protams, ka būs jāatmaksā. Garantija nav skaidra nauda. Valsts neko nesamaksā aizņēmēja vietā. Valsts garantija tikai samazina pirmās iemaksas lielumu un it kā attālina tās samaksas termiņu. Bankai, kurā būs ņemts kredīts, būs jāatmaksā visa nauda.

Numuru arhīvs: spied un lasi!