Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Ekonomēt neizdosies

Individuālos ūdens patēriņa skaitītājus būs jāverificē tāpat kā iepriekš – vienu reizi četros gados

2018. gada februārī Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputāti valdībai piedāvāja pārskatīt individuālo ūdenspatēriņa skaitītāju verifikācijas termiņus. Patlaban spēkā esošie noteikumi iedzīvotājiem uzliek par pienākumu mēraparātus verificēt vienu reizi četros gados, kas izmaksā no 8 līdz 20 eiro par vienu aparātu. Saeimas deputāti ierosināja verifikācijas termiņu pagarināt līdz sešiem gadiem, tādā veidā ļaujot iedzīvotājiem ietaupīt.

Valdībai bija vajadzīgs mēnesis atbildes sagatavošanai. Ekonomikas ministrija atgādināja, ka četru gadu termiņš nav nejauši izvēlēts, to nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 40.

Piecas no septiņām ūdens skaitītāju verificēšanai akreditētajām laboratorijām paskaidroja, ka katru gadu no Latvijas iedzīvotājiem pārbaudei saņem no 148 000 līdz 201 000 mēraparātiem. Pārbaudes apliecina, ka 8 līdz 15% no šiem skaitītājiem tālākai lietošanai ir nederīgi. Starp citu, nestrādājošu skaitītāju varētu būt daudz vairāk – pat līdz 70%, ja uzņēmumi, kuri nodarbojas ar skaitītāju nomaiņu, uz laboratorijām neatvestu jau salabotus un iztīrītus mēraparātus.

Laboratoriju speciālisti valdībai ziņoja, ka galvenais mērierīču sabojāšanās iemesls ir to aizsērēšana ar netīrumiem, kas tur nonāk ar ūdeni. Šādā gadījumā četri gadi ir kritiskais laika periods, pēc kura aparāti zaudē precizitāti.

Ekonomikas ministrija neiebilst pret verifikācijas perioda pagarināšanu jaunās paaudzes uzskaites ierīcēm, piemēram, ultraskaņas vai elektromagnētiskajiem skaitītājiem. Pārējie skaitītāji, lai to rādījumus varētu uzskatītu par ticamiem, būs jāpārbauda reizi četros gados. „Pieļaut, lai iedzīvotāji par ūdeni maksātu pēc nekonkrētiem rādījumiem, nedrīkst.”

Numuru arhīvs: spied un lasi!