Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Iedzīvotāji gaida dzīvokļu cenu kāpumu!

Beidzamajā gadā Latvijā palielinājies cilvēku skaits, kuri prognozē, ka nākamo 12 mēnešu laikā, iespējams, pieaugs nekustamo īpašumu cenas. Latvijas sabiedrības noskaņojumu attiecībā uz mājokļu cenu izmaiņām parāda SEB Mājokļu cenu indikators. Pašlaik starpība starp respondentiem, kas prognozē cenu kāpumu vai kritumu, ir sasniegusi 46 punktus – augstāko novērtējumu kopš 2014. gada. Prognozes varētu būt ietekmējuši šādi faktori: arvien augošie iedzīvotāju ienākumi un vieglāk pieejamie kredīti mājokļu iegādei.

Septembrī mājokļu cenu pieaugumu turpmākajos 12 mēnešos prognozēja 52,2% aptaujāto, kas ir par 5 procentpunktiem vairāk nekā pirms gada. Savukārt cilvēku skaits, kuri prognozē cenu kritumu, strauji samazinās un pašlaik ir 6,2%. 23% aptaujāto ir neitrāli – viņi uzskata, ka nākamā gada laikā nekas nemainīsies. Tikai 18,5% respondentu nebija sava viedokļa jautājumā par mājokļu cenu izmaiņām.

– Analizējot dažādu sociālo grupu respondentu atbildes, redzams, ka visvairāk mājokļu cenu pieaugumu prognozē cilvēki vecuma grupā no 18–34 gadiem, kuri strādā vadošos amatos, kā arī tie, kas nodarbojas ar individuālo komercdarbību. Optimistiskāki ir cilvēki ar augstāko izglītību un vidēju ienākumu līmeni. Procentuāli vispesimistiskākie cenu pieauguma prognožu izteikšanā bijuši cilvēki vecumā no 64–74 gadiem, nestrādājoši, kā arī pensionāri vai mājsaimnieces. Visās minētajās grupās vairāk ir bijis to, kas prognozē mājokļu cenu pieaugumu, nevis kritumu. Tas skaidrojams ar ienākumu pieaugumu un kredītu pieejamību. Aptaujas jaunāko dalībnieku optimismu vairojis arī valsts garantētais atbalsts pirmā mājokļa iegādei, – skaidro SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.


Numuru arhīvs: spied un lasi!