Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Rīgas siltums no darba atbrīvos 230 cilvēkus

„Mājas vecākais pastāstīja, ka mūsu mājas siltumtīklus vairs neapkalpos uzņēmums Rīga siltums, bet kaut kāds nepazīstams komersants. Mēs, mājas iedzīvotāji, esam noraizējušies, ka pakalpojuma kvalitāte pasliktināsies. Ja nu pēkšņi ziemas vidū paliekam bez siltuma? Vai ir veids, kā mēs varam iestāties par to, lai mājas siltumtīklus kā iepriekš uzraudzītu Rīgas siltuma speciālisti?”

Teiktais atbilst patiesībai – uzņēmuma Rīgas siltums siltumtehniķi turpmāk vairs neapkalpos pašvaldības uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks pārvaldīšanā esošo daudzdzīvokļu māju iekšējos siltumtīklus. Jāpiebilst, ka Rīgas siltums šo pakalpojumu sniedza vairāk nekā 20 gadus.

Situācija mainījās pēc tam, kad Valsts kontrole pieprasīja sarīkot konkursu par māju iekšējo siltumtīklu apkalpošanu uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks apsaimniekotajās mājās. Uzņēmuma Rīgas siltums piedāvājums tika noraidīts.

Notikušā īsa vēsture – kopš 1996. gada, kamēr Rīgas siltums uzraudzīja siltumsistēmas, visā pilsētā bija ierīkotas 29 darbnīcas un izveidots avārijas dienests, kas uzraudzību nodrošināja arī naktīs. Tomēr Valsts kontrole pirms pāris gadiem izdarītās revīzijas ietvaros rekomendēja izsludināt atklātu konkursu.

Pirmo konkursu par siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi Rīgas namu pārvaldnieks izsludināja pērnā gada vidū, taču pieteicās tikai Rīgas siltums. Rīgas namu pārvaldnieks konkursu bez rezultāta pārtrauca, pretēji Iepirkumu uzraudzības biroja aizliegumam. Gada nogalē izsludināja jaunu konkursu, nolikumā izdarot nelielas izmaiņas, rezultātā Rīgas siltumam uzvarēt neizdevās.

Par jauno Rīgas namu pārvaldnieka partneri ir kļuvusi četru uzņēmumu apvienība. Uzņēmumu reģistra dati rāda, ka šīs firmas kopā apgroza tikai pusi no 21 miljona eiro, ko tās, pildot līguma saistības, varēs nopelnīt nākamajos piecos gados.

Uzņēmumā Rīgas namu pārvaldnieks noskaidrojās, ka iedzīvotājiem, kuri savas mājas nav pārņēmuši valdījumā, netiek dotas tiesības izvēlēties, kas apkalpos viņu māju siltumsistēmas.

Savukārt iedzīvotāji no mājām, kuras ir noņemtas no Rīgas domes pamatlīdzekļu uzskaites, var sanākt kopsapulcē un pieņemt lēmumu par savu iekšējo siltumtīklu turpmāku uzticēšanu Rīgas siltuma siltumtehniķiem.

Numuru arhīvs: spied un lasi!