Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Aleksandrs Sakovskis: “Var pieaugt maksa par apsaimniekošanu!”

Kādēļ nodokļu reforma var paaugstināt maksu par dzīvokli?

Valdības iecerētā nodokļu reforma paredz arī minimālās algas paaugstināšanu no 2018. gada 1. janvāra, turklāt palielinājums plānots nopietns – no 380 līdz 430 eiro. Šķiet, ka būtu tikai jāpriecājas, taču uzņēmēji ir noraizējušies. Daudzi jau ir aprēķinājuši, ka jaunajā gadā nāksies vai nu atlaist darbiniekus, vai arī pārskatīt preču un pakalpojumu cenas paaugstinājuma virzienā. Šī iemesla dēļ var pieaugt arī maksa par dzīvokli.

Cik maksāsim sētniekam?

Dzīvokļu īpašnieku rēķinos uzrādītajā maksā par apsaimniekošanu un pārvaldīšanu ir iekļauti sētnieka pakalpojumi, kurš nodrošina mājas un teritorijas sanitāro kopšanu, jurista un grāmatveža, santehniķa un elektriķa un daudzu citu speciālistu pakalpojumi. Minimālās darba algas kāpums automātiski nozīmē, ka nāksies paaugstināt darba samaksu daudziem darbiniekiem.

– Protams, visi cilvēki, kuri strādā, saņemot minimālo algu, būs priecīgi, – saka Jūrmalas apsaimniekotāju asociācijas priekšsēdētājs Aleksandrs Sakovskis. – Taču kopīgi paskatīsimies patiesībai acīs: vēl vairāk par ierindas darbinieku minimālās algas palielinājums iepriecina ierēdņus un deputātus, jo viņu ienākumi ir piesaistīti minimālajai algai, tikai izrēķināti ar speciālu koeficientu palīdzību.

Mazajam vai vidējam biznesam, tostarp arī apsaimniekošanas uzņēmumiem, var rasties problēmas, tāpēc daļa darbinieku var zaudēt darba vietu.

Vai zaudētāji būs iedzīvotāji?

Aleksandrs Sakovskis uzskata, ka minimālās algas pieaugumu vajadzēja izrēķināt reāli:

– Ja valstī aug darba ražīgums, tad paaugstināt algas ne tikai var, bet arī vajag. Bet man ir jautājums – vai kāds zina Latvijā piemēru, kur būtu audzis darba ražīgums? Šaubos! Secinājums ir viens – plānotais minimālās algas palielinājums ir politisks žests, kas nekādi nav saistīts ar ekonomiskiem aprēķiniem.

Šādu aprēķinu trūkums rada šaubas, vai mūsu ekonomika šo mākslīgo spiedienu izturēs. Galvenā problēma būs cenu kāpums kā precēm, tā pakalpojumiem. Neatbildēts paliek jautājums – varbūt tieši iedzīvotāji būs zaudētāji pēc šāda valdības lēmuma?

Skaidrība būs rudenī

Aleksandrs Sakovskis skaidro, ka patlaban vēl nav skaidrs, cik liels sadārdzinājums gaidāms apsaimniekošanas nozarē.

– Vienu reizi gadā pārvaldniekam ir pienākums dzīvokļu īpašniekiem piegādāt mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas darbu tāmi nākamajam gadam. Šajā dokumentā var redzēt, cik daudz par viena dzīvokļa kvadrātmetru īpašnieki maksā par sētnieku un apkopēju, cik – par mājas tehnisko apkalpošanu, cik – par administratīvajiem izdevumiem, kas ietver kā grāmatveža, tā jurista pakalpojumus. Tradicionāli tāmes tiek izveidotas oktobrī, tādēļ varam teikt, ka rudens vidū jau kļūs skaidrs, par cik būs palielinājusies maksa par mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

Ekonomēt var, bet prātīgi

Aleksandrs Sakovskis uzskata, ka valdībai, lai kontrolētu situāciju, vajadzēja nodokļu reformu rūpīgāk saskaņot ar sociālajiem partneriem, bet minimālo algu necelt tik strauji. Diemžēl patlaban iespējams runāt tikai par sekām.

Atgādinām, ka dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības kopsapulcē apspriest pārvaldnieka piedāvāto tāmi nākamajam gadam. Ja īpašniekus tāmē redzamais neapmierina, viņi ar balsu vairākumu var atteikties, piemēram, no mājas sanitārās kopšanas pakalpojumiem un sētnieka funkcijas pārņemt savā atbildībā. No pieredzes varu brīdināt, ka šis risinājums parasti nostrādā tikai nelielās mājās. Ja daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieki taupības nolūkā atlaidīs sētnieku, bet nenoorganizēs savu uzkopšanas kārtību, pašvaldības administratīvā komisija vai pašvaldības policija drīz fiksēs nekārtības un visiem mājas īpašniekiem noteiks sodu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!