Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Sagaidīts atbalsts jaunajām ģimenēm

Janvārī beidzot atvērta programma, kas dos iespēju 200 ģimenēm ar atvieglotiem nosacījumiem saņemt hipotekāro kredītu pirmā mājokļa iegādei, paziņoja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

Banka Citadele un Latvijas attīstības finanšu institūcija Altum parakstījušas līgumu par sadarbību valsts atbalsta programmā mājokļu iegādei.

Valsts atbalsta programmas ietvaros ģimenes ar bērniem varēs bankā Citadele saņemt hipotekāros kredītus ar atvieglotiem nosacījumiem pirmajai iemaksai.

Līdz ar līguma parakstīšanu Citadele kļuvusi par pirmo komercbanku Latvijā, kas ir gatava izsniegt hipotekāros kredītus ģimenēm ar bērniem, atvieglojot nosacījumus par pirmo iemaksu, kas līdz šim ģimenēm ir bijis būtiskākais šķērslis sava mājokļa iegādei.

Galvojuma programmā valsts paredzējusi 332 678 eiro, kas ļauj uzņemties galvojumu saistības 1,33 miljonu eiro apmērā.

Galvojuma maksimālā summa ir atkarīga no bērnu skaita ģimenē. Ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns, galvojums ir 10% no aizdevuma summas, bet ne vairāk par 10 000 eiro. Ja ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni, galvojums ir 15%, bet ne vairāk par 15 000 eiro. Ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, galvojums ir 20% no aizdevuma summas, bet ne vairāk par 20 000 eiro.

„Ģimenes ar bērniem valsts programmas ietvaros hipotekāros kredītus sava pirmā mājokļa iegādei varēs saņemt ar būtiski mazāku pirmo iemaksu un bankas finansējumu līdz pat 95% no īpašuma vērtības. Pašreizējais hipotekāro kredītu piedāvājums tirgū paredz pirmo iemaksu ne mazāku par 25% no īpašuma vērtības. Tas nozīmē, ka, ja ģimene vēlas iegādāties 60 tūkstošu eiro vērtu dzīvokli, pirmajai iemaksai nepieciešami vismaz 15 tūkstoši eiro. Diemžēl Latvijā ģimenēm ar bērniem maksātspēja nav tik augsta, lai varētu atļauties ievērojamu pirmo iemaksu, vienlaikus sedzot arī īres izdevumus par pašreizējo dzīvesvietu,” norāda bankas Citadele Privātpersonu kreditēšanas daļas vadītāja Baiba Tētiņa.

Starp citu, programmā ir arī „zemūdens akmeņi”. Bankas Citadele prezentācijā sniegts aptuvens galveno aizdevuma parametru aprēķins ģimenei ar diviem bērniem, kas gribētu iegādāties mājokli 
60 000 eiro vērtībā ar kredīta termiņu uz 20 gadiem un 3,5% likmi.

Bez valsts galvojuma pirmā iemaksa būtu 15 000 eiro (25% no aizdevuma summas), bankas finansējums – 75%, ikmēneša maksājums – 262,12 eiro.

Programmas ietvaros aizņēmējam būs mazāka pirmā iemaksa, toties lielāks mēneša maksājums. Valsts galvojums būs 60% no aizdevuma summas, pirmā iemaksa – tikai 10% no aizdevuma (6000 eiro), bankas finansējums – 90%, toties mēneša maksājums būs 314,55 eiro.

Numuru arhīvs: spied un lasi!