Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kredīti būs!

Šoruden Latvijas komercbankas, apvainojušās par jaunajiem grozījumiem Maksātnespējas likumā, atteicās piedalīties valsts pasludinātajā mājokļu iegādes atbalsta programmā jaunajām ģimenēm. Nu beidzot galvojumu programma sāk virzīties: jaunajām ģimenēm atbalstu sola banka Citadele.

Visdrīzākajā laikā banka noslēgs līgumu ar Latvijas Attīstības finanšu institūciju Altum, sola Santa Purgaile, bankas Citadele valdes locekle. Tas nozīmē, ka skandināvu bankām, kuru rokās ir Latvijas finanšu pakalpojumu tirgus lauvas tiesa, nav izdevies uztiept valdībai savu gribu.

Politiķu un banku konfliktu izprovocēja Saeima. Rudenī deputāti nobalsoja par Maksātnespējas likuma grozījumiem, kas paredz ieviest tā saukto nolikto atslēgu principu vienīgajam mājoklim, kas bijis nodrošinājums hipotekārajam kredītam, tas ir, aizliedza bankām no 2015. gada 1. janvāra kredītņēmējus padarīt par mūžīgiem parādniekiem, atļaujot atsavināt parādniekiem tikai ķīlu – dzīvokli.

Uz to komercbankas atbildēja ar atteikumu piedalīties jauno ģimeņu atbalsta programmā un mājokļa iegādes kredīta pirmo iemaksu pacēla līdz 25–35%. Pēc tam mājokļu iegādes kreditēšana un pie viena arī biznesa kreditēšana Latvijā gandrīz apsīka. Sākās īsts karš, kā rezultātā koalīcija piekrita nolikto atslēgu principa ieviešanu atlikt līdz 2015. gada martam. Ir aizdomas, ka līdz tam laikam politiķi banku spiediena ietekmē kapitulēs un piekritīs Maksātnespējas likuma hibrīdvariantam (kas ļautu kredītņēmējam izvēlēties vai nu kredītu ar zemāku sākotnējo iemaksu, bet bez „atslēgu nolikšanas”, vai arī ar „atslēgu nolikšanu” un reizē maksimālu pirmo iemaksu).

Politiķiem nāksies pieņemt lēmumu, kas cita starpā parādīs, cik lielā mērā Latvija ir atkarīga no svešzemju baņķieru gribas. Bet labā ziņa mūsu cilvēkiem ir tā, ka vismaz viena banka – Citadele – tomēr sāks izsniegt jaunajām ģimenēm hipotekāros kredītus pret valsts galvojumu.

Jau vēstījām, ka šovasar Ekonomikas ministrija izstrādāja valsts atbalsta programmu mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm ar bērniem. Tā paredz galvojumu 10% apmērā no aizdevuma summas, bet ne vairāk par 10 000 eiro ģimenei ar vienu nepilngadīgu bērnu, 15% no aizdevuma summas, bet ne vairāk par 15 000 eiro ģimenei ar diviem bērniem un 20% no aizdevuma summas, bet ne vairāk par 20 000 eiro ģimenei ar trim vai vairāk nepilngadīgiem bērniem. Sākotnēji valsts galvojumu programmas īstenošanai ir gatava piešķirt 332 tūkstošus eiro, kas ļaus jaunajām ģimenēm saņemt izdevīgus kredītus kopumā 1,33 miljonu eiro apmērā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!